Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

6. Порядок розгляду та затвердження Державного бюджету.

Стадія II. Розгляд та ухвалення Закону про державний бюджет.

Процедура затвердження Державного бюджету України належить до спеціальних процедур Верховної Ради України і затверджена Розділом 9 «Розгляд і прийняття рішень Верховною Радою за спеціальними процедурами» Регламенту Верховної Ради України.

Президент України подає проект державного бюджету на розгляд Верховної Ради не пізніше 1 вересня. Проект бюджету має бути розроблений з дотриманням вимог бюджетної резолюції, а відхилення від неї — зазначені окремо і вмотивовані. На ознайомлення депутатів з проектом бюджету дається не менше 20 днів.

Не пізніше 25 вересня Президент України представляє проект державного бюджету на засіданні Верховної Ради. З детальною доповіддю про проект бюджету виступає Міністр фінансів або особа, яка виконує його обов'язки. Щодо проекту бюджету проводиться обговорення.

Протягом наступних 5 днів проект бюджету розглядається у постійних комісіях, які призначають доповідачів для участі у роботі постійної комісії з питань бюджету. Постійні комісії і депутати передають свої поправки до проекту бюджету у постійну комісію з питань бюджету.

Поправки можуть бути лише такого змісту:

  • скоротити статтю видатків (доходів);

  • виключити статтю видатків (доходів);

  • збільшити статтю видатків (доходів);

  • додати нову статтю видатків (доходів).

Якщо постійна комісія або депутат вносять пропозицію про збільшення видатків або скорочення доходів, вони зобов'язані запропонувати на ту ж саму суму, відповідно, збільшення доходів за рахунок інших джерел або скорочення видатків на іншу статтю. Постійні комісії і депутати подають до кожної поправки письмове обґрунтування. В разі недотримання цих вимог поправка до розгляду не приймається.

Постійна комісія з питань бюджету розглядає поправки, що надійшли протягом 5 днів. На цей період не призначаються засідання Верховної Ради. Про день і час засідань постійної комісії з питань бюджету офіційно повідомляються інші постійні комісії.

Поправки розглядаються у такому порядку:

  • якщо метою поправки є збільшення статті доходу або зменшення статті видатків, то обговорюється і голосується текст поправки;

  • якщо метою поправки є зменшення статті доходу, то спочатку обговорюються і голосуються запропоновані автором поправки варіанти відповідного зменшення видатків або збільшення доходів за рахунок інших джерел (допоміжні пропозиції). У разі, коли ці пропозиції відхиляються, текст поправки не обговорюється, і вона вважається відхиленою. Якщо допоміжні пропозиції підтримані комісією, обговорюється і голосується текст поправки;

  • якщо метою поправки є збільшення видатків, то спочатку обговорюються і голосуються запропоновані автором поправки варіанти відповідного збільшення доходів або зменшення видатків по інших статтях (допоміжні пропозиції). У разі, коли ці пропозиції відхиляються, текст поправки не обговорюється, і вона вважається відхиленою. Якщо допоміжні пропозиції підтримані комісією, обговорюється і голосується текст поправки.

Постійна комісія з питань бюджету готує доповідь і таблицю про підтримані поправки і перелік відхилених поправок. Доповідь робиться на засіданні Верховної Ради. Доповідь та інші матеріали по­ширюються серед депутатів не менш як за 5 днів до цього засідання.

Перше читання проекту Закону про державний бюджет України.

Перше читання проекту Закону про державний бюджет починається з доповіді Голови постійної комісії з питань бюджету. Якщо поправки, відхилені бюджетною комісією, були внесені іншою постійною комісією в межах її компетенції, в доповіді повинні бути викладені мотиви відхилення поправки. У разі виникнення розбіжностей у поглядах щодо компетенції комісій Верховна Рада може вирішити це питання без обговорення. По доповіді проводиться обговорення.

Якщо у поправках (як схвалених постійною комісією з питань бюджету, так і відхилених) містяться пропозиції про зміни до чинного законодавства, то спочатку обговорюються ці пропозиції і щодо них приймається відповідне рішення.

Після обговорення доповіді на голосування ставиться постанова про схвалення висновків і пропозицій постійної комісії з питань бюджету. Якщо така постанова не підтримується, Верховна Рада приймає рішення або про повернення доповіді на доопрацювання в постійну комісію з питань бюджету, або ж про розгляд на пленарному засіданні всіх поправок, що надійшли до постійної комісії з питань бюджету.

Якщо доповідь постійної комісії з питань бюджету схвалюється, на пленарному засіданні розглядаються тільки ті поправки, які відхилені комісією і на розгляді яких наполягають ініціатори їх внесення.

Результатом першого читання проекту закону про державний бюджет є схвалення Висновків і пропозицій постійної комісії з питань бюджету.

Кабінет Міністрів протягом двох тижнів (до 3 листопада) доопрацьовує проект бюджету відповідно до схваленої доповіді комісії з питань бюджету і поправок, підтриманих Верховною Радою, і подає доопрацьований проект у Верховну Раду на друге читання. Для ознайомлення з проектом бюджету депутатам дається не менше 5 робочих днів. У ці дні пленарні засідання не проводяться.

Друге читання проекту закону про державний бюджет України.

Друге читання починається з доповіді міністра фінансів або особи, яка виконує його обов'язки, і завершується не пізніше 20 листопада. Якщо Кабінет Міністрів подає проект бюджету, в якому передбачено дефіцит, спочатку затверджується граничний розмір дефіциту державного бюджету.

Після затвердження граничного розміру дефіциту державного бюджету Верховна Рада приймає проект закону про державний бюджет постатейно. При цьому обговорення статей не проводиться, якщо Верховна Рада в першому читанні обговорювала і голосувала поправки, відхилені постійною комісією з питань бюджету. У 2-му читанні мають бути прийнятими і не підлягають перегляду у 3-му читанні обсяг дефіциту (профіциту) бюджету, обсяги доходів і видатків, обсяги міжбюджетних трансфертів.

Якщо під час постатейного голосування до проекту бюджету не було внесено істотних змін, Кабінет Міністрів може запропонувати прийняти Закон про державний бюджет в цілому. Якщо були прийняті поправки, що призвели до перевищення граничного розміру дефіциту бюджету, Уряд на свій розсуд може або відразу запропонувати свої поправки з метою скорочення дефіциту, або попрохати у Верховної Ради перерву для доопрацювання проекту бюджету.

Якщо після обговорення і прийняття поправок Уряду досягнуто затвердженого граничного розміру дефіциту бюджету, Верховна Рада голосує проект бюджету в цілому.

Якщо дефіцит бюджету перевищує граничний розмір, Верховна Рада розглядає питання про пропорційне скорочення всіх статей видатків, крім захищених. У разі прийняття рішення про пропорційне скорочення статей видатків Верховна Рада за поданням Уряду затверджує перелік захищених статей бюджету і процент скорочення видатків по всіх інших статтях. Після цього проект закону про державний бюджет голосується в цілому.

Якщо Верховна Рада не приймає рішення про пропорційне скорочення статей видатків, проект бюджету передається для доопрацювання в постійну комісію з питань бюджету і розглядається у третьому читанні.

Протягом трьох днів постійні комісії і депутати подають свої пропозиції про скорочення дефіциту бюджету до постійної комісії з питань бюджету.

Постійна комісія з питань бюджету розглядає поправки протягом 5 днів і не менш як за 3 дні до засідання Верховної Ради висновки комісії поширюються серед депутатів. Проект бюджету подається на третє читання.

Третє читання проекту закону про державний бюджет України.

Третє читання починається з доповіді Голови бюджетної комісії комітету та співдоповіді міністра фінансів України. Обговорюються і голосуються поправки про скорочення дефіциту бюджету. Якщо внаслідок цього досягнуто затвердженого граничного розміру дефіциту бюджету, Верховна Рада голосує проект бюджету в цілому (третє читання), якщо ні — то пропорційно скорочуються статті видатків.

Про введення в дію Закону про державний бюджет України Верховна Рада приймає постанову, проект якої готується Урядом і поширюється серед депутатів разом з матеріалами до другого читання.

В разі неприйняття Закону про державний бюджет до 2 грудня поточного року Верховна Рада приймає постанову про порядок фінансування невідкладних витрат до затвердження Закону про державний бюджет.

У двотижневий термін після ухвалення Президент України підписує Закон або накладає на нього вето. Міністерство фінансів опубліковує в офіційному виданні «Урядовий кур'єр» підписаний Президентом Закон про Державний бюджет.

У разі несвоєчасного прийняття Закону України про Державний бюджет КМУ здійснює видатки державного бюджету лише на цілі, визначені у Законі України про Державний бюджет за попередній бюджетний період та проекті Закону України про Державний бюджет на наступний бюджетний період; щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягів видатків, визначених Законом України про Державний бюджет за попередній період; податки і збори справляють відповідно до Закону України про Державний бюджет за попередній бюджетний період; здійснювати капітальні видатки забороняється.

Протягом фінансового року до Закону про державний бюджет можуть бути внесені зміни і доповнення за поданням осіб і органів, які мають право законодавчої ініціативи.

Зміни і доповнення до Закону про державний бюджет не можуть змінювати чинне законодавство. У разі такої потреби спочатку вносяться зміни до відповідного закону і лише після того розглядаються пропозиції про зміни і доповнення до Закону про державний бюджет.

Зміни і доповнення розглядаються спочатку комісіями, до компетенції яких належить галузь, фінансування якої зачіпають пропоновані зміни. Висновки цих комісій розглядає постійна комісія з питань бюджету і готує проект відповідного рішення.

Жодний закон, що впливає на зменшення доходів або збільшення видатків бюджету поточного року, не може бути прийнятий в цілому Верховною Радою, якщо відповідні поправки не будуть внесені до Закону про державний бюджет за процедурою.

Стадія III. Виконання бюджету.

Виконати бюджет — означає забезпечити надходження запланованих доходів до всіх ланок бюджетної системи, профінансувати заходи та здійснити видатки, затверджені в бюджеті держави. Розрізняють виконання бюджету за доходами, виконання бюджету за видатками, а також касове виконання бюджету (організація і здійснення розрахунково-касових операцій).

Існують три системи касового виконання бюджету:

  • банківська — рахунки на виконання бюджету відкриваються в установах банківської системи (діяла в Україні до 1993р., з 1993 р. касове виконання бюджету здійснювалось НБУ);

  • казначейська — рахунки на виконання бюджету відкриваються і ведуться в казначействі (діє в Україні з 1997 р.)

  • змішана — рахунки відкриваються і ведуться і в банківській системі, і в казначействі.

У місячний термін після набрання чинності Закону України про Державний бюджет Мінфін затверджує бюджетний розпис відповідно до бюджетних призначень.

Державна податкова адміністрація, Державне Казначейство України та установи банківської системи здійснюють виконання Державного бюджету за доходами.

Органи ДПА здійснюють контроль за правильністю і своєчасністю розрахунків платників податків з бюджетом і ведуть бухгалтерський облік надходжень до бюджету сум податків і зборів. Кожного місяця органи ДПА та Держаного Казначейства проводять звірку доходів, що надійшли до державного бюджету.

Органи Державного Казначейства перевіряють правильність зарахування доходів відповідно до кодів бюджетної класифікації і ведуть бухгалтерський облік доходів.

Установи банків здійснюють прийом, зберігання коштів і їх перерахування. Суми, які надійшли на рахунок Державного бюджету, установи банків щодня перераховують регіональним управлінням НБУ, а ті, у свою чергу, - Операційному управлінню НБУ. Прийом доходів від підприємств, установ, організацій здійснюється шляхом перерахування коштів з рахунка платників на рахунки бюджету в установах банків. Установи банків, які обслуговують рахунки з обліку доходів, щоденно надають органам Державного Казначейства виписки з рахунку і щоденну банківську звітність форми 412-Д.

Стадіями виконання Державного бюджету за видатками ст. 51 Бюджетного кодексу визнаються:

  • встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам на основі затвердженого бюджетного розпису;

  • затвердження кошторисів розпорядників;

  • взяття бюджетних зобов'язань, отримання товарів, робіт, послуг;

  • здійснення платежів.

Виконання Державного бюджету за видатками здійснює Державне казначейство України. Розпорядники беруть бюджетні зобов'язання та провадять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами. Органи Державного казначейства, видають платіжні доручення установам банків на перерахування коштів з рахунків Державного казначейства на рахунки розпорядників бюджетних коштів (фінансування з бюджету за відомчою структурою) або на рахунки суб'єктів господарювання, підприємств, організацій, що виконали роботи або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів (оплата витрат).

Оскільки всі бюджетні надходження автоматично спрямовуються на центральний рахунок в НБУ, платежі за видатками здійснюються через 28 кореспондентських рахунків у НБУ.

З метою виконання бюджету за видатками в органах Державного казначейства відкрито бюджетний рахунок, який називається Єдиний казначейський рахунок. Єдиний казначейський рахунок є системою бюджетних рахунків органів Державного казначейства, відкритих відповідно до балансових рахунків в установах банків, що діють в єдиному режимі.

Факт перевиконання доходної частини державного бюджету визнається з офіційними висновками рахункової палати та Міністерства фінансів України за підсумками 3 кварталів, якщо фактичні показники доходів перевищують враховані в бюджетному розписі більш ніж на 15 %.

Якщо за результатами місячного звіту має місце факт недоотримання доходів загального фонду Державного бюджету, Мінфін встановлює тимчасове обмеження асигнувань із загального фонду. Якщо за результатами квартального звіту має місце недоотримання доходів загального фонду більш ніж на 15 %, Мінфін готує пропозиції про внесення змін до Закону України про Державний бюджет. КМУ у двотижневий термін з дня подання пропозиції Мінфіном подає їх на розгляд ВР. ВР у двотижневий термін приймає рішення щодо зазначеного проекту змін.

Стадія VI. Підготовка і розгляд звіту про виконання бюджету

Бюджетним кодексом передбачена місячна, квартальна і річна звітність. Звітність готують органи Державного казначейства.

Місячний звіт про виконання Державного бюджету, зведені показники звітів про виконання бюджетів, інформація про виконання захищених статей та інформація про використання коштів резервного фонду КМУ подається Державним казначейством України Верховній Раді, Рахункові палаті, КМУ та Міністерству фінансів.

Місячний звіт про фактичні надходження податків і зборів, про податкову заборгованість у галузевому, територіальному розрізі, у розрізі джерел доходів та форм власності подається органами стягнення Верховній Раді, Рахункові палаті, КМУ та Міністерству фінансів.

Квартальний звіт про виконання Державного бюджету подається Верховній Раді, Рахунковій палаті, КМУ та Міністерству фінансів і включає такі частини:

  • звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

  • звіт про рух грошових коштів;

  • звіт про виконання Державного бюджету України;

  • інформацію про стан державного боргу;

  • зведені показники звітів про виконання бюджетів;

  • звіти про кредити та операції, що стосуються державних гарантійних зобов'язань.

Річний звіт включає такі частини:

  • звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

  • звіт про рух грошових коштів;

  • звіт про виконання Державного бюджету України;

  • інформацію про виконання захищених статей видатків;

  • звіт про бюджетну заборгованість;

  • звіт про використання коштів з Резервного фонду Кабінету Міністрів;

  • інформацію про стан державного боргу;

  • звіти про кредити та операції, що стосуються державних гарантійних зобов'язань;

  • зведені показники звітів про виконання бюджетів;

  • інформацію про виконання місцевих бюджетів;

  • іншу інформацію, визнану КМУ необхідною для пояснення звіту.

До 31 грудня ДКУ здійснює закриття всіх рахунків, відкритих у поточний бюджетний період, складає і подає Міністерству фінансів звіт по виконання бюджету.

Розпорядники складають звіти про виконання кошторисів і подають їх головним розпорядникам; головні розпорядники складають звіти про виконання кошторисів і подають їх Мінфіну.

До 1 травня КМУ подає річний звіт про виконання закону про Державний бюджет Верховній Раді.

У двотижневий термін після подання звіту КМУ Рахункова Палата подає Висновки про використання коштів Державного бюджету.

На найближчому засіданні, але не раніш ніж через 10 днів, Верховна Рада заслуховує доповідь Кабінету Міністрів про виконання Державного бюджету та відповіді на запитання. Обговорення по доповіді не проводиться.

Протягом двох тижнів після доповіді Уряду постійні комісії розглядають поданий Президентом України звіт про виконання Державного бюджету і готують висновки.

У двотижневий термін після висновків Рахункової палати ВР розглядає звіт КМУ про виконання Державного бюджету і виносить рішення.

Мінфін здійснює опублікування звіту про виконання Державного бюджету.

Звіт про виконання Державного бюджету повинен бути розглянутий на засіданні Верховної Ради не пізніше 1 травня. На засіданні заслуховуються висновки постійної комісії з питань бюджету та інших постійних комісій. Після обговорення приймається постанова про звіт про виконання Державного бюджету.

В разі не затвердження звіту про виконання Державного бюджету Верховна Рада може розглянути питання про відповідальність державних органів і посадових осіб виконавчої влади, а також вирішити інші питання, пов'язані з порушеннями Закону про Державний бюджет, якщо такі порушення виявлено під час розгляду звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]