Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Обшук. Його мета, види, підстави та порядок проведення

Обшук – процес. примусове обстеження приміщень/місцевості/окремих осіб з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення крим. Правопор., знаряддя злочину або майна, здобутого в рез. Вчинення злочину+ установлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Ст. 234

За об’єктом: 1) обшук приміщень: а) житла/ін. володіння особи; б) службових і виробничих приміщень підприємств, установ, організацій; 2) обшук місцевості (саду, городу, подвір'я, ділянок лісу, поля тощо); 3) обшук особи (ч. 3 ст. 208 КПК).

Факт. Підстава: наявність дост. відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети (знаряддя злочину, майно (речі й цінності), здобуте у рез. вчинення, ін. предмети/док., що мають значення для розкриття, забезпечення цив. позову, відомості про обставини вчинення знаходяться у певному приміщенні/місці чи в особи, відомості про конк. Місце, де знаходяться розшукувані особи/трупи/тварини.

Юр. Підстава: ухвала слідчого судді.

Слідчий за погодж. з прокурором/прокурор звертається до слід. судді з клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування пров., реєстр. №; 2) обставини крим. пров; 3) пр. кваліф. (ст. КК); 4) підстави для обшуку; 5) житло/ін. володіння особи або частину житла/ін. володіння особи, де планується обшук; 6) власника/факт. Володільця житла/приміщення; 7) речі/док. або осіб, яких планується відшукати.+ док., якими обгрунт. (оригінали або копії)+ витяг з ЄРДР. Загалом склад. з 3 част.: вступної, описової, резолютивної

Клопотання розглядається в день його надходження у закритому Засіданні за уч. слідчого або прокурора.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні, якщо прокур./слід. не доведе наявність дост. підстав вважати, що:

1) було вчинено крим. Правопор.; 2) відшукувані речі/док. мають значення для досуд. Розслід.; 3) відомості, що містяться у відшукуваних речах/док., можуть бути доказами під час суд. розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазн. в клопотанні житлі/ін. володінні особи.

Ухвала про задоволення клопотання оскарженню не підлягає. Строк дії ухвали не може перевищувати 1 міс. з дня постановлення.

Ст. 235: виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії. Ст. 236: викон. Слідчим/прокурором. Може бути запрошений потерп./підозр./захисник/предст./ін. учасники + спеціаліст, якщо потрібні спец. знання.

Обшук повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий/прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку. Перед обшуком власнику, а за його відсутності – ін. присутній особі пред'яв. ухвала і надається її копія. Слід./прокур. мас право заборонити будь-кому залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку.

У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали залиш. на видному місці у житлі/ін. володінні особи.+ забезп. Схоронність майна.

Обшук проводиться в обсязі, необхідному для досягнення мети. За рішенням слід./прокур. - може обшук осіб, які перебувають в житлі/ін. володінні, якщо є дост. Підстави.(особами тієї ж статі). Слід./прокур. під час обшуку має право відкривати закриті приміщ./сховища/речі, якщо особа, відмовляється їх відкрити або обшук проводиться за її відсутності. Слідч./прокур. має право проводити вимірювання/фото/звуко-/відеозапис, склад. плани/схеми, виготов. Граф. зображення житла/ін. володіння особи чи окремих речей; відбитки/зліпки, оглядати і вилучати речі/док., що мають значення для крим. пров. Предмети, вилучені з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до пров. Вилучені речі/док., не зазн. в ухвалі і не є вилученими з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Особи, у присутності яких здійснюється обшук, мають право робити заяви, що вносяться в протокол.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]