Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави та порядок повідомлення особі про підозру. Зміст письмового повідомлення про підозру

Ст. 276: повідомлення про підозру обов'язково здійснюється у випадках:1) затримання особи на місці вчинення крим. Правопор. чи безпосередньо після його вчинення; 2) обрання до особи одного з передб. КПК запоб. заходів; 3) наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні крим. правопор.

Письм. Повідом. про підозру обов'язково вручається особі в разі її затримання без ухвали слід. судді, суду на місці вчинення крим. Правопор. чи безпосередньо після його вчинення. Затримати може кожен, хто не є уповн. особою, а також уповн. особа. Але вручати особі письм. Повідом. про підозру зобов. Слід./прокур.

Коментар про дост. Докази (оціночне пон.): зібрано достатньо доказів, які вказують на те, що: 1) крим. Правопор. дійсно мало місце, дані про нього внесені до ЄРДР; 2) вчинене воно особою, стосовно якої вирішується питання щодо вручення їй повідом. про підозру; 3) сусп. Небезп. діяння містить склад конкретного крим. правопор.

Особливий порядок вручення адвокату, депутату місц. ради, ВР АРК, сільс., селищ., міськголові - Генпрокурором, його заст., прокурором АРК, обл., м. К. або Сев. в межах його повн.; 2) нардепу, кандидату у ПУ, Уповн. ВРУ з прав людини, Голові Рах. палати, його 1-у заст., заст., гол. контролеру, секретарю Рах. палати, заст-кам Генпрокурора - Генпрокурором; 3) судді КСУ, проф. судді, присяжному та нар. засідателю на час здійснення правосуддя - Генпрокурором або його заст.; 4) Генпрокурору - його заступником.

З моменту вручення особа набуває процес. статусу підозрюваного. Тому слід./прокур./ін. уповн. службова особа повинні повідомити підозр. про його проц. Права, роз’яснити їх.

Зміст. Письм. повідомлення складає прокурор/слідчий за погодж. З ним. Повідомлення має містити:

1) ПІП + посада слідчого/прокурора, який повідомляє; 2) анкетні дані особи (ПІП, дата, місце народж., місце проживання, гр-во), яка повідомляється про підозру; 3) найменування (№) крим. Пров., у межах якого здійснюється повідомлення; 4) зміст підозри; 5) пр. кваліф. Крим. Правопор., у вчиненні якого підозрю-ється особа (зазн. Конкретна стаття КК); 6) стислий виклад факт. обставин крим. Правопор., у вчиненні якого підозрюється особа, у т. ч. зазначення часу, місця + ін. суттєвих обставин; 7) права підозрюваного; 8) підпис слідчого/прокурора.

Письмове повідомлення про підозру повинно складатися із вступної (рекв., анк. дані) та описової частин. Склад. у 2 прим: 1 приєднується до матеріалів крим. Пров., а 2 - вручається підозрюваному. Якщо повідомляє слідчий, то копію повідомлення він надсилає прокурору. До матеріалів приєдн. розписка підозрюваного щодо отримання письмового повідомлення про підозру (час, дата вручення).

Якщо вчинено к-ка крим. Правопор. За різними ст. КК, в описовій частині треба сказати, які саме дії ставляться цій особі у вину по кожній із статей.

Письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слід./прокур., а у випадку неможливості вручення - у спосіб, передб. КПК для вручення повідомлень. Якщо к-ка осіб, то кожному окремо вручається. Коментар: вручення включає: 1) виклик особи відпов. до КПК; 2) встановлення особи; 3) усне оголошення повідомлення про підозру, роз’яснення її суті; 4) повідомлення про проц. Права, роз’яснення, відібрання відпов. розписки; 5) факт. передача повідомлення; 6) відібрання в особи розписки про те, що їй вручено письмове повідомлення про підозру (час, дата).

2. Письмове повідомлення затриманій особі вручається не пізн. 24 год з моменту її затримання. Якщо особі не вручено через 24 год, особа підлягає негайному звільненню. Дата, час повідомлення, пр. кваліф. (стаття КК) невідкладно вносяться слід/прокур. до ЄРДР.

Повідомлення здійснюється, як правило, в органах досуд. розслідування, слід./прокур. зобов'язані вчинити цю дію до закінчення робочого дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]