Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. З’ясування обставин та перевірка їх доказами під час судового розгляду, його значення і зміст

Суд. розгляд – 2а частина суд зас, яка полягає у з'ясуванні обст, вст під час крим провадження, та перевірки їх доказами Етапи:

- головуючий оголошує про початок суд розгляду після закінчення підготовчих дій

- оголошення прокурором короткого викладу обвин акта, якщо уч суд пров не заявили клопотання про оголошення його в повному обсязі.

- оголошення цив позивачем/його предст чи Зний предст а в разі їх відсутності - головуючии короткого виклад позовної заяви, якщо уч суд пров не заявили клопотання про її оголошення в повному обсязі.

- головуючий встановлює особу обвинуваченого, з'ясовуючи його ПІБ, місце і дату народження, місце проживання, заняття та сімейний стан, роз'яснює йому суть обвинувачення і запитує, чи зрозуміле воно йому, чи визнає він себе винним і чи бажає давати показання.Якщо обвинувачених декілька, головуючий здійснює зазначені дії щодо кожного з них.

- головуючий запитує обвинуваченого, цив відповідача, чи визнають вони позов.

- головуючий з'ясовує думку учасників судового провадження про те, які докази потрібно дослідити, та про порядок їх дослідження.Докази зі сторони обвинувачення досліджуються в першу чергу, а зі сторони захисту - у другу.

- Обсяг доказів, які будуть досліджуватися, та порядок їх дослідження визначаються ухвалою суду і в разі необхідності можуть бути змінені (У такому випадку суд має винести ухвалу, якою встановлюється новий порядок дослідження доказів).

- Сул має право, якщо проти цього не заперечують учасники суд провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому суд з'ясовує, чи правильно розуміють зазначені особи зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз'яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку

- Допит обвинуваченого здійснюється обов'язково, крім випадку, якщо він відмовився від давання показань, та випадку розгляду судом обвинувального акта у спрощеному порядку щодо кримінальних проступків, яке здійснюється за відсутності учасників судового провадження..

під час суд розгляду, суд безпосередньо з’ясовує і досліджує обставини, встановлені під час крим пров, визначає допустимість/недопустимість окремих доказів, безпосередньо з’ясовує конкретні обставини шляхом: проведення допитів (за аг правилом, першою допитує сторона, яка запросила свідка),

пред’явлення для впізнання особи/речі свідкові, потерпілому, обвинуваченому під час судового розгляду(лише після попереднього допиту у якому запитують про ознаки, за яким може впізнати), допиту експерта в суді для роз’яснення висновку,

досл. реч. доказів (оглядаються судом, подаються для ознайомлення учасникам суд пров, а в разі необхідності - ін уч крим пров. Огляд речових доказів, які не можна доставити в судове засідання, за необхідності проводиться за їх місцезнаходженням),

досл. документів (в суд зас за ініціативою суду/за клопотанням уч суд пров оголошуються та пред’являються для ознайомлення уч суд провадження, а в разі необхідності - також ін уч крим пров протоколи сл (р) дій та ін долучені до матеріалів крим провадження документи, якщо в них викладені чи посвідчені відомості, що мають значення для встановлення фактів і обст крим провадження. Уч суд провадження мають п ставити запитання щодо документів свідкам, експертам, спеціалістам, просити суд виключити документ з числа доказів і вирішувати справу на підставі ін доказів або призначити відповідну експертизу цього документа.

Досл звуко- і відеозаписів - Відтворення звукозапису і демонстрація відеозапису проводяться в залі суд зас/в ін спец обладнаному для цього приміщенні з відображенням у журналі суд зас основних технічних характеристик обладнання та носіїв інфо і зазначенням часу відтворення Після цього суд заслуховує доводи учасників судового провадження. відтворення звукозапису і демонстрація відеозапису можуть бути повторені повністю або в певній частині. З метою з’ясування відомостей, що містяться у звуко- і відеозаписах, судом може бути залучено спеціаліста.

- під час дослідження доказів суд має п скористатися усними консультаціями або письмовими роз’ясненнями спеціаліста, наданими на підставі його спец знань. Спеціалісту можуть бути поставлені питання щодо суті наданих усних консультацій чи письмових роз’яснень. Першою ставить запитання особа, за клопотанням якої залучено спеціаліста, а потім інші особи, які беруть участь у кримінальному провадженні. Головуючий у судовому засіданні має право ставити спеціалістові запитання в будь-який час дослідження доказів.

- Огляд на місці здійснюється згідно з правилами, передбаченими цим для огляду під час досудового розслідування. Проведення огляду і його результати відображаються у протоколі огляду місця та можуть фіксуватися технічними засобами.

- Після з’яс обст, вст під час крим пров, та перевірки їх доказами головуючий у судовому засіданні з’ясовує в учасників суд пров, чи бажають вони доповнити судовий розгляд і чим саме.У разі заявлення клопотань про доповнення судового розгляду суд розглядає їх.

- За відсутності клопотань/після їх вирішення, суд постановляє ухвалу про закінчення з’ясування обст та перевірки їх доказами і переходить до суд дебатів.

Значення – саме у цій частині суд зас з’являються СУДОВІ докази, і тільки ці обст, з’яс в суд розгляді які ляжуть в основу рішення суду!!!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]