Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Огляд. Його види, мета, порядок проведення

Ст. 237: огляд полягає у безпосередньому сприйнятті зовн. ознак матер. об'єктів з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. За об'єктом: 1) огляд місця події (ОМП); 2) огляд місцевості; 3) огляд приміщень; 4) огляд речей; 5) огляд документів; 6) огляд трупа.

ОМП найчастіше є невідкладною слід. дією, саме тому він у невідкладних випадках може бути проведена до внесення відомостей до ЄРДР, що здійснюється негайно після завершення огляду (ч. 3 ст. 217 КПК). Місце події може не збігатися з місцем вчинення злочину.

Огляд може бути проведений як самостійна слід. дія або бути складовою ін. слід. дії (огляд предмета, документа або трупа під час обшуку).

Факт. підстава: наявність дост. відомостей, що вказують на можливість досягнення мети огляду.

Юр підстава: слідчий/прокур. Приймає рішення про огляд, яке ніде не фікс.; огляд житла/ін. приміщення – ухвала слід. Судді і проводиться за правилами обшуку житла/ін. приміщення.

Сутність: слід./прокур. сприймає об'єкт огляду (за доп. Слухових/зорових/тактильних відчуттів), досліджує та оцінює його стан /ознаки з метою...

Може бути запрошений потерп./підозр./захисник/закон. Предст./ін. учасники+ спеціаліст (якщо є потреба). – не обов’язкова їх участь, слідчий вирішує. Огляд житла…: + 2 понятих.

Особи, присутні при огляді мають право робити заяви, що вносяться до протоколу.

можуть бути вилучені лише речі/док., що мають значення для пров.+вилучені з обігу. Усі вилучені речі/док. підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у огляді. Якщо їх огляд на місці здійснити неможливо або він пов'язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Слід./прокур. має право заборонити будь-кому залишити місце огляду до його закінчення та вчинювати будь-які дії, що заважають проведенню огляду. (невиконання - відповідальність)

Слід./прокур./спец-т мас право проводити вимірювання, фото/звуко-/відеозапис, складати плани/схеми, виготов. Граф. Зображення/відбитки/зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Оформ. Протокол в 2 примірниках (для огляду житла, 2-й вручається власнику житла) – з ним мають право всі ознайомитись (+ доповнення/зауваження). Підписують всі учасники 2 прим.

Ст. 237: огляд трупа проводиться в місці його знаходження слідчим/прокурором+ обов’язково суд.-мед. Експерт/лікар, якщо вчасно неможливо залучити судово-медичного експерта, полягає у безпосередньому сприйнятті зовн. ознак трупа (без розтину) з метою виявлення/фікс. відомостей щодо обставин вчинення крим. правопор.

Він може здійснюватися одночасно з ОМП, оглядом житла/ін. володіння особи з додерж. Відпов. вимог КПК.

Етапи: 1) заг. огляд (поза трупа, положення на місці події; зовн. вигляд; знаряддя спричинення смерті у випадках, коли вони знаходяться безпосередньо на трупі, механічно сполучені з ним (мотузка, ніж)); 2)детальний огляд (одяг; тіло трупа (стать, вік, зріст, колір волосся, очей померлого); характер, ступінь і локалізація трупних явищ і ушкоджень, стан зубного апарата, наявність виділень; предмети, знайдені в кишенях та інших частинах одягу трупа). Невпізнані трупи обов'язково повинні бути сфотографовані і дактилоскоповані і не можуть бути піддані кремації.

Після огляду труп підлягає обов'язковому направленню на суд.-мед. експертизу для встанов. причини смерті. Труп підлягає видачі лише з письм. дозволу прокур. і тільки після проведення суд.-мед. Експ. та встановлення причини смерті.(поховання – тільки після експертизи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]