Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Поняття, значення і види підсудності

Підсудн - це сук юр власт крим провадження, на підставі яких КПК визначає, в якому саме суді і в якому складі суддів має розглядатися і вирішуватися по суті справа. - процес інститут, що має велике значення: Порушення правил підсудності належить до істотних порушень вимог КПК. рішення ухвалене з порушенням правил підсудності у будь-якому разі підлягає скасуванню судом вищої інстанції.

ВИДИ територіальна, спеціальна (персональна) та інстанційна (про інстанційну підсудність див. коментар до ст. 33 КП).

Тер (місцева) заг правило - крим пров здійсн суд, у межах тер юрисдикції якого вч крим правопор. Якщо вч кілька крим правоп - суд, у межах тер юрисдикції якого вч більш тяжке правопор, а якщо вони однакові за тяжкістю - суд, у межах тер юрисд якого вч останнє за часом крим правоп. Тяжкість крим правоп визначається залежно від виду крим правоп: був це крим проступок/злочин. Якщо місце вч крим правопор встановити неможливо - суд, у межах тер юрисд якого закінчено досуд розсл-ня.

Спеціальна (персональна) - залежить від особи обвинуваченого, передб у випадку здійснення крим пров щодо обвинувачення судді у вч крим правопор. - крим пров не може здійснюватися тим судом, у якому обвинувачений обіймає чи обіймав посаду судді. КОЛІЗІЯ – за КПК коли згідно з правилами тер підсудності крим пров стосовно судді має здійснюватися тим судом, у якому обвинувачений обіймає чи обіймав посаду судді, крим пров здійснює суд, найбільш тер наближений до суду, в якому обвинувачений обіймає чи обіймав посаду судді, іншої адмін-тер одиниці. За ч. 6 ст. 48 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" - підсудність справи щодо обвинувачення судді у вчиненні злочину визначається Головою ВСУ. АЛЕ – КПК –СПЕЦ. НОРМА, тому заст. КПК

Інстанційна підсудність визначає обсяг повноважень суду кожної ланки суд с-ми України щодо здійснення крим пров. 1а інст.- місцеві (районні, міські, районні у містах, міськрайонні) суди. Апеляція - апеляційні суди областей, апел суди м. Києва та Севастополя, Апел суд АРК. Касація- ВССУ з розгляду цив і крим справ. їх оскарження (див. гл. 32 КПК).Перегляд 1) з підстав неоднакового застосування судами (судом) кас інстанції однієї і тієї ж норми мат п у подібних правовідн у порядку, передб КПК; 2) у разі встановлення міжнар суд установою, юрисдикція якої визнана У, порушення У міжнар зобов'язань при вирішенні справи судом - ВСУ

Перегляд за нововиявленими обставинами - судом, який ухв рішення, що переглядається

  1. Питання, які розглядаються суддею у стадії підготовчого провадження. Порядок розгляду і вирішення цих питань

Рег. Глава 27

Стадія підготовчого провадження є першим етапом судового провадження у суді 1ої інстанції, у якому суд зобов'язаний перевірити матеріали крим пров, з'ясувати достатність фактичних і юр підстав для прийняття суд рішень, передб ч. З ст. 314 КПК, вирішити питання, пов'язані з підготовкою крим пров до суд розгляду, у тому числі визначити дату, час та місце суд розгляду, форму проведення суд засідання, склад суду тощо.

Завдання підгот пров - процес та орг забезпечення проведення суд розгляду.

Усі питання, пов'язані з проведенням підготовч провадження, залежно від особливостей порядку суд провадження вирішуються суддею одноособово або колегіально (зл, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 10 років, довічне позбавлення волі, пров щодо спец суб’єків) (за винятком крим пров щодо застос примус заходів мед характеру -судовий розгляд клоп-ня про застос таких заходів згідно зі ст. 512 КПК здійснюється лише одноособово).

Головуючий суддя отримує обвин акт, клоп-ня про заст примусових заходів мед або вих хар-у або клоп-ня про звільнення від крим відп і не пізніше 5 днів після дати передачі у провадження конкретного судді відповідного матеріалу, має постановити ухвалу про призначення підгот суд зас, визначити дату, час та місце його проведення. Одночасно суд зобов'язаний викликати у підготовче судове засідання учасників судового провадження прока, обвин, захисника, потерпілого, його предст та Зного предст, цив позивача, його предст та Зного предст, цив відповідача та його предст .

Повідомлення про виклик надсилаються не пізніше ніж за 3 дні до дати призначення підготовч суд зас, + суд пров не може бути розпочато раніше 5 днів із дня вручення обвинуваченому копії обвинувального акта.

Підготовче судове засідання проводиться суддею одноособово/колегіально(ч.2,3,9 ст 31) відкрито, за участю сторін та інших учасників судового провадження.

Головуючий відкриває підготовче судове засідання й оголошує про його початок. Секретар суд зас доповідає суду, хто з учасників судового провадження, викликаних та повідомлених осіб з'явився у підготовче суд засідання, установлює їх особи, перевіряє повноваження захисників і представників, з'ясовує, чи вручено судові виклики та повідомлення тим, хто не прибув, і повідомляє причини їх неприбуття, якщо вони відомі. + секретар повідомляє про здійснення повного фіксування судового провадження, а також про умови його фіксування.

Головуючий оголошує склад суду, прізвище запасного судді (у разі його призначення), прізвища прокурора, потерпілого, цивільного позивача, обвинуваченого, захисника, цивільного відповідача, представника, секретаря судового засідання. Судовий розпорядник роздає особам, пам'ятку про їхні права та обов'язки, передбачені КПК. Крім того, головуючий роз'яснює учасникам підготовчого провадження право відводу і з'ясовує, чи заявляють вони кому-небудь відвід.

Після виконання зазначених дій суд з'ясовує думку учасників судового провадження щодо можливості призначення судового розгляду та вирішує клопотання, заявлені ними. Першим думку щодо такої можливості та наявності/відсутності підстав для прийняття рішення, передбаченого ч. З ст. 314 КПК та ч. 2 ст. 315 КПК, висловлює прокурор, а потім - захисник та інші учасники судового провадження.

У підготовчому суд засіданні суд має право прийняти одне із таких рішень:

1) затвердити угоду про визнання винуватості чи про примирення або відмовити у затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору (якщо угоду досягнуто під час досудового розслідування) для його продовження або призначає судовий розгляд для проведення судового провадження в загальному порядку. - суд зобов'язаний з'ясувати, чи розуміє обвинувачений права, надані йому законом, наслідки укладення та затвердження угод, характер кожного обвинувачення, вид покарання й інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, а також зобов'язаний переконатися, що укладення угоди є добровільним. Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена - ухвалює вирок, яким затверджує угоду, і призначає узгоджену сторонами міру покарання;

2) закрити провадження у випадку вст таких підстав: а) набрання чинності З, яким скас крим відп; б) смерть обвинуваченого (за винятком випадків, коли пров є необх для реабілітації); в) існування вироку/ухвали про закриття за тим же обвинуваченням г) відмова потерпшого чи його предст від обвинувачення у крим пров у формі прив обв; д) звільнення особи від крим відп; е) відмова прокурора від підтримання обв та відмова потерпілого підтримувати обвин самостійно. – пост. Ухвала, роз'ясн. П на її апел оск./ пред’явл цив позову впорядку цив суд-ва;

3) повернути обвин акт, клоп-ня про застос примус зах вих або мед хар проку, якщо вони містять положення, що суперечать одне одному; у документах наведено недопустиму натуралізацію опису злочину; вони не підписані слідчим (крім випадків, коли прокурор склав їх самостійно) чи не затверджені прокурором; до них не долучено передбачені законом додатки. якщо обвин акт, клоп про застос примус заходів мед або вих хар-у та реєстр матеріалів досуд розсіл-ня не були вручені обвинуваченому – постановл. ухвала, якою суд зобов'язує прокурора усунути виявлені недоліки протягом визначеного ним строку,

4) направити обв акт, клоп про застос примус заходів вих або мед характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку непідсудності кримінального провадження. - питання вирішується колегією суддів відповідного суду за поданням суду 1ої чи апел інстанції або ж за клопотанням сторін чи потерпілого у строк не пізніше 5и днів із дня внесення такого подання чи клопотання.

5) призначити судовий розгляд на підставі обв акта, клоп-ня про застос примус заходів вих або мед хару. В даному випадку з метою підготовки до суд розгляду суд:

1) визначає дату та місце проведення суд розгляду;

2) з’яс, у відкритому чи закритому суд зас необхідно здійснювати суд розгляд;

3) з’яс питання про склад осіб, які братимуть участь у суд розгляді;

4) розглядає клоп-ня учасників суд провадження про:

здійснення суд виклику певних осіб до суду для допиту;

витребування певних речей чи документів;

5) вчиняє інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду. (забезпечення участі захисника для здійснення захисту за призначенням -ухвала; визнання особи Зним представником обвин, потерпілого, цив позивача або предст потерпілого, цив позивача і відповідача, якщо рішення про це не було прийнято під час дос розслідування; визнання потерпілого цив позивачем, якщо позов останнім не був заявлений під час досуд розсл. за клопотанням цив позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно - ухвала. у разі подання клопотання обвинуваченим у вчиненні злочину, за який передбачене довічне позбавлення волі, про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних - ухвала про призначення судового розгляду судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних)

+ за клопотанням учасників суд провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого.

За наслідком підготовки - ухвала про призначення суд розгляду (має бути призначений не пізніше 10 днів після постановлення ухвали).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]