Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Ексгумація трупа: поняття, мета, підстави та порядок проведення

Ексгумація трупа не є слідчою дією - засіб забезпечення наступного огляду трупа.

Підстави: потреба пред'явлення трупа для впізнання, повт. або дод. Суд.-мед. експертиза, зразки для експертизи, переконатися в тому, що труп, ексгумація якого проводиться, насправді знаходиться в місці поховання, вилучити із могили речі чи документи, поховані разом із трупом. Але в будь-якому випадку, для того щоб вчинити іншу слідчу чи процесуальну дію, необхідно попередньо труп оглянути.

Ексгумація проводиться тільки на підставі постанови прокурора. (у постанові: чий труп, де він похований; для яких цілей, на кого покладається, день та час) Постанова обов'язкова для виконання службовими особами органів місцевого самоврядування.

Перед проведенням ексгумації слідчий, прокурор зобов'язані повідомити згідно із ст. 11 КПК про проведення огляду, пов'язаного з ексгумацією, близьких родичів та членів сім'ї померлого.

Обов'язковий учасник: суд.-мед. експерт. + не мен. 2 понятих. Виняток: застосування безперервного відеозапису ходу проведення слідчої дії.

Перед проведенням учасникам роз'яснюються їх права та обов., порядок проведення слід. дії.

Труп виймається з місця поховання, після чого оглядається з додержанням процесуального порядку, установленого ст. 238 КПК. У разі необхідності, з дотриманням вимог ст. 230 КПК близьким родичам або членам сім'ї труп пред'являється для впізнання.

Під час ексгумації суд.-мед. експертом можуть бути вилучені зразки, необхідні для дослідж. (тканини та органів або частини трупа).

Правила проведення судово-медичної експертизи (досліджень) трупів у бюро суд.-мед. експертизи, (наказ МОЗ від 17.01.1995 р. № 6), експертиза трупа виконується у суд.-мед. моргах або в моргах лікув.-проф/ установ. Виняток: за теплої пори року, сухої погоди на відкритому повітрі (за згоди експерта)

При огляді після ексгумації можуть бути вилучені лише речі, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Якщо оглянуті речі мають ознаки речового доказу (ст. 98 КПК), вони визнаються речовими доказами і залучаються до матеріалів кримінального провадження постановою слідчого або прокурора.

Про виймання трупа з місця поховання із дотриманням вимог ст. 104 КПК складається протокол. Після проведення ексгумації і необхідних досліджень поховання здійснюється в тому самому місці з приведенням могили в попередній стан.

  1. Поняття та види негласних слідчих(розшукових) дій. Засоби, які використовуються під час проведення негласних слідчих(розшукових) дій

Ст. 246 КПК: Негласні слідчі (розшук.) дії - різновид слід. (розшук.) дій, відомості про факт та методи проведення яких не підлягають розголошенню, за винятком випадків, передб. КПК. Негласність: дії здійснюються приховано не лише від осіб, злочинна діяльність яких документується, але й від усіх інших суб'єктів, що не беруть безпосередньої участі в їх провадженні. Особи, конст. права яких були тимчасово обмежені під час проведення негласних слід. (розшук.) дій, а також підозрюваний/захисник мають бути письмово повідомлені прокурор/слід. за його доруч. про факт такого обмеження. (під час ознайомлення сторонами з його матеріалами, на судових стадіях крим. Пров. під час розгляду його матеріалів або ж у порядку ст. 253 КПК, з метою повідомлення осіб, щодо яких провадилися негласні слідчі (розшукові) дії)

Доступ до інф. про факт проведення негласних слід. (розшук.) дій може бути надано з урахуванням встановлених ЗУ вимог до умов та в межах, що забезп. збереження держ. таємниці.(якщо держ. Таємниця, дотримується режим секретності протягом всього пров.)

Система негласних слідчих (розшукових) дій включає: аудіо -, відеоконтроль особи (ст. 260 КПК), накладення арешту на кореспонденцію (ст. 261 КПК), огляд і виїмку кореспонденції (ст. 262 КПК), зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (ст. 263 КПК), зняття інформації з електронних інформаційних систем (ст. 264 КПК), Зняття інформації з електронних інформаційних систем (ст. 265 КПК) обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи (ст. 267 КПК), встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу (ст. 268) спостереження за особою, річчю або місцем (ст. 269 КПК), аудіо -, відеоконтроль місця (ст. 270 КПК), контроль за вчиненням злочину (ст. 271 КПК), виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації (ст. 272 КПК), негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження (ст. 274 КПК). Всі, крім зняття інф. З ел. Інф. Сис-м, встанов. Місцезнаходж. Радіоел. Засобу, проводяться виключно у пров. щодо тяжких/особл. тяжких злочинів

За рішенням керівника органу досуд. Розслід./прокурора під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій (НС(Р)Д) можуть бути використані

  • Ідентифіковані (помічені) засоби - це об. Матер. світу (речі, предмети, док.), на які при проведенні НС(Р)Д заздалегідь було нанесено спец. позначку, завдяки якій їх можна відрізняти від подібних.

  • Несправжні (імітаційні) засоби - це спец-но виготовлені речі і док., що повністю або частково мають ознаки та властивості матер. об'єктів, які вони заміщують; спец-но утворені підпр-ва, установи, орг-ції, що використовуються з метою проведення НС(Р)Д. Види: спеціально виготовлені речі; спеціально виготовлені документи; спеціально утворені підприємства, установи, організації.

Використання заздалегідь ідентифікованих або несправжніх (імітаційних) засобів з іншою метою забороняється.

У разі необхідності розкриття до завершення досуд. Розслідув. справжніх відомостей щодо спец-но утворених суб. Госп-ня або щодо особи, яка діє без розкриття достовірних відомостей про неї, про це повідомляється орган, співробітником якого є особа, яка таким способом здійснює НС(Р)Д, та керівник органу досуд. Розслід., прокурор, який прийн. Рішення про такі засоби. Рішення про розкриття справжніх відомостей приймається керівником органу досуд. Розслід./прокурором. У разі необхідності щодо особи вживаються заходи забезпечення безпеки.

Несправжні (імітаційні) засоби, застосовані під час проведення НС(Р)Д, використовуються у процесі доказування у вигляді первинних засобів чи знарядь вчинення злочину, крім випадків, якщо суд встановить порушення вимог КПК під час проведення відпов. НС(Р)Д.

Виготовлення, утворення несправжніх (імітаційних) засобів для проведення конкретних негласних слідчих (розшукових) дій оформлюється протоколом, що складається із дотриманням вимог статей 104, 106,252 КПК. Факт передавання особі засобів повинен підтверджуватися документально.

Несправжні (імітаційні) засоби представляються на розгляд суду як первинні знаряддя чи засоби вчинення злочину. Окрім того, суду повинні бути представлені матеріали, що посвідчують законність використання цих засобів. Такими матеріалами можуть бути протоколи про виготовлення, утворення імітаційних засобів. Особи, які брали участь у проведенні НС(Р)Д та використ. імітаційні засоби, можуть бути допитані як свідки. Якщо буде встановлено порушення ЗУ під час використання, то вони не можуть бути використ. Як докази.

Суб'єкти орг. і проведення: слідчий суддя (за винятком ст. 271,272 КПК), слідчий, прокурор, керівник органу досуд. Розслід., опер. підрозділ, що діє за доруч. слідчого. + допомога та сприяння осіб, що добровільно співпрацюють із правоох. органами на засадах конфіденційного співробітництва.

Окремі НС(Р)Д проводяться із використанням спец. Тех. засобів отримання інформації (СТЗ), якими є тех., програмні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, препарати та ін. вироби, призначені для негласного отримання інформації.(розробляються та виготовляються виключно на підставі ліцензій, отриманих у встановленому порядку).

Рішення про проведення НС(Р)Д приймає слідчий/прокурор/слід. суддя за клопот. прокурора/слідчого, погодж. з прокур. Слідчий зобов'язаний повідомити його про прийняття рішення щодо проведення певних НС(Р)Д та отримані результати. Прокур, має право заборонити проведення або припинити подальше проведення НС(Р)Д.

Виключно прокурор - рішення про контроль за вчиненням злочину.

У рішенні про проведення НС(Р)Д зазн. строк її проведення. Продовження строку:

прокурором, якщо за його рішенням, - до 18 міс.; керівником органу досуд. розслідування, якщо НС(Р)Д проводиться за його/слідчого рішенням, - до 6 міс.; начальником головного, самост. управління МВС, Центр. управління СБУ, гол. Управ., управління МВС, органу, що здійснює контроль за здійснен. Подат. Зак-ва, органу ДБУ в АРК, обл., м. К. та Сев., рег. органу СБУ в межах компетенції, якщо НС(Р)Д проводиться за рішенням слідчого, - до 12 міс.; Міністром внутр. спра, Головою СБУ, головою органу, що здійснює контроль за додержанням подат. З-ва, головою ДБУ, якщо НС(Р)Д проводиться за рішенням слідчого, - до 18 місяців; слідчим суддею, якщо НС(Р)Д проводиться за його ріш. у порядку ст. 249 КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]