Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Форми закінчення досудового розслідування

Ст. 283 КПК: особа має право: а) на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк; б) на закінчення досудового розслідування шляхом закриття провадження.

Досудове розслідування визнається закінченим, якщо немає необхідності у проведенні ще будь-яких слідчих (розшукових) або негласних слідчих (розшукових) дій, спрямованих на збирання, перевірку та оцінку доказів.

Прокурор у найбільш короткий строк після повідомлення особі про підозру прийняв одне з таких рішень:

1) закрити кримінальне провадження;

2) звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;

3) звернутися до суду з обвинувальним актом;

4) звернутися до суду з клопотанням про застосування примусових заходів виховного характеру;

5) звернутися до суду з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру.

Прокурором обов'язково вносяться відомості про закінчення досудового розслідування до ЄРДР.

  1. Підстави та порядок закриття кримінального провадження слідчим, прокурором. Оскарження постанови про закриття кримінального провадження

Закриття крим. Пров. - таке закінчення досуд. розслідування, яке відбув. в силу наявності обставин, що виключають крим. Пров., або за наявності підстав для звільнення особи від крим. В-ті. Із закриттям проц. Д-ть по ньому повністю закінчується. Прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження та безпосереднього дослідження й оцінки слідчим, прокурором показань, речей і документів, які стосуються цього провадження, у їх сукупності.

Підстави:

Реабілітуючі: 1) встановлена відсутність події крим. Правопор.; 2) встанов. відсутність в діянні складу крим. Правопор.; 3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати; 4) набрав чинності ЗУ, яким скасована крим. В-ть за діяння, вчинене особою;

Нереабілітуючі: 5) помер підозрюваний/обвинувачений (виняток: провадження є необхідним для реабілітації померлого); 6) існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття крим. Пров. по тому самому обвинуваченню; 7) потерпілий, а у випадках, передб. КПК, його представник відмовився від обвинувачення у крим. Пров. у формі приват. обвинувачення; 8) стосовно крим правопор., щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу.

Крим. Пров. закривається судом: 1) при звільненні особи від крим. В-ті; 2) якщо прокурор відмовився від підтримання обвинувачення, за винятком випадків, передб. КПК.

Про закриття кримінального провадження слідчий/прокурор приймають постанову.(може бути оскаржена).

Якщо в крим. Пров. жодній особі не повідомлялося про підозру, то слідчий складає постанову про закриття такого провадження з підстав, передбачених пп. 1,2,4 ч. 1 ст. 284 КПК.

Прокурор може прийняти постанову за будь-яким із пунктів (1-7), передбачених ч. 1 ст. 284. Рішення про закриття крим. Пров. щодо підозрюваного не є перешкодою для продовження досудового розслідування щодо відповідного крим. правопор.

У кожному випадку закриття кримінального провадження слідчий зобов'язаний надіслати копію постанови заявнику/потерпілому/прокурору. Протягом 10 дн. прокурор має право її скасувати у зв'язку з незаконністю чи необґрунтованістю.

Прокурор може скасувати за скаргою заявника/потерпілого, якщо така скарга подана протягом 10 дн.

Копію постанови про закриття крим. Пров. прокурор надсилає заявнику/потерпілому/його представнику/підозрюваному/захиснику.

Суд зобов'язаний ухвалити виправдовувальний вирок, якщо обставини, передбачені пп. 1-2 виявляються під час судового розгляду.

Судом виноситься ухвала про закриття крим. Пров., якщо обставини, передбачені пп. 5,6,7 виявляються лід час судового провадження, а також у випадку, якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Якщо підозрюваний/обвинувачений заперечує проти його звільнення від крим. В-ті, закриття крим. Пров. або ухвалення вироку не допускається – крим. Пров., судовий розгляд продовж. в заг. порядку.

Ухвала суду про закриття кримінального провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]