Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Наслідки неприбуття до суду перекладача, експерта, спеціаліста, свідка

Неприбуття за викликом - заслухавши думку учасників суд пров, суд після допиту ін присутніх свідків призначає нове судове засідання і вживає заходів для його прибуття. + має право постановити ухвалу про привід свідка та/або ухвалу про накладення на нього грош стягнення

2. Прибуття в суд перекладача (за винятком залучення його судом), свідка, спеціаліста або експерта забезпечується стороною кримінального провадження, яка заявила клопотання про його виклик. Суд сприяє сторонам кримінального провадження у забезпеченні явки зазначених осіб шляхом здійснення судового виклику. – такий обов’язок сторони, яка ініціює з’явлення – новела КПК.

  1. Межі судового розгляду. Зміна обвинувачення і висунення додаткового обвинувачення в суді

Межі суд розгляду визначаються виходячи із висунутого обвинувачення відповідно до обвин акта. Судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта Винятки: 1). Під час суд розгляду прокурор може змінити обвин, висунути додаткове обвин, відмовитися від підтримання держ обвин. 2) суд має право вийти за межі висунутого обвинувачення, зазначеного в обвинувальному акті, лише в частині зміни правової кваліфікації кримінального правопорушення, якщо це покращує становище особи, стосовно якої здійснюється кримінальне провадження з метою ухвалення справедливого судового рішення та захисту прав людини і її основоположних свобод.

Недодержання положень щодо меж суд розгляду може бути визнано істотним порушенням КПК і стати підставою для скас вироку суду в апел/кас порядку.

Зміна обвинувачення Підстави зміни:

- вст нових факт обст крим правоп, у вч якого обвинувачується особа;

- наявність у прокурора після дослідження доказів у суді переконання про необхідність зміни обвинувачення.

Межі зміниІ) зміна правової кваліфікації діяння; 2) зміна обсягу обвинувачення.

Прокурор, погодивши свою позицію з керівником прокуратури, складає обвин акт, в якому формулює змінене обвинувачення та викладає обгрунтування прийнятого рішення. Копії обвинувального акта надаються обвинуваченому, його захиснику, потерпілому, його предст та Зним предст. Обвинувальний акт долучається до матеріалів крим пров.

Обвинувачення може бути змінене під час судового розгляду - в судовому засіданні аж до виходу суду в нарадчу кімнату

Якщо в обвин акті зі зміненим обв ставиться питання про застосування ЗУ про крим відп, який передбачає відп за менш тяжке крим правопор, чи про зменшення обсягу обвин, головуючий зоб роз'яснити потерпілому його п підтримувати обвин у раніше пред'явленому обсязі. 2) у випадку, коли суд провадження здійсн за відсутності потерпілого, суд відкладає суд розгляд, надсилає потерпілому та Його предст копію обвин акта прокурора з роз'ясненням їм п підтримувати обвин у попередньому обсязі. суд повинен повідомити потерпілого та його представника про час початку судового розгляду, надати час на повідомлення суду про свою позицію. Якщо не відповіли суду у вст термін = погодилися з позицією прокурора.

Суд роз'яснює обвинуваченому, що він буде захищатися в судовому засіданні від нового обвинувачення, після чого відкладає розгляд не менше ніж на 7 днів для надання обвинуваченому, його захиснику можливості підготуватися до захисту проти нового обвинувачення. За клопотанням сторони захисту цей строк може бути скорочений або продовжений. Після закінчення цього строку судовий розгляд продовжується.

Кількість змін прокурором обвинувачень у суді законом не обмежена.

Висунення додаткового обвинувачення – новела КПК, запровадження викликане усуненням інституту додаткового розслідування. Підстави:

-отримання відомостей про можливе вчинення обвинуваченим іншого крим правоп, щодо якого обвинувачення не висувалось , яке тісно зв'язане з первісним та їх окремий розгляд неможливий,

Прокурор погодживши висунення додаткового обвинувачення з керівником органу прокуратури, в якому він працює має право звернутися до суду з вмотивованим клопотанням про розгляд додаткового обвинувачення в одному провадженні з первісним обвинуваченням.

У разі задоволення клопотання - суд зобов'язаний відкласти судовий розгляд на строк, необхідний для підготовки до захисту від додаткового обвинувачення та для вч прокурором дій (вносить повідомлення про інше кримінальне правопорушення до ЄРДР, при необхідності виконує певні процесуальні дії або доручає виконання слідчому у досудовому розслідуванні, і після виконання вимог статей 276-278,290-293 КПК спрямовує обвинувальний акт із додатковим обвинуваченням до суду для розгляду в одному провадженні з первісним обвинуваченням), але не більше ніж на 14 днів. Строк відкладення може бути продовжений судом за клопотанням сторони захисту у випадку, якщо обсяг або складність нового обвинувачення вимагають більше часу

3. Після закінчення встановленого судом строку, судове провадження повинно бути розпочате з підготовчого судового засідання. Нове дослідження доказів, які вже були досліджені судом до висунення додаткового обвинувачення, здійснюється тільки у разі визнання судом такої необхідності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]