Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави для проведення експертизи під час досудового розслідування. Порядок залучення експерта

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового та судового слідства (ст. 1 ЗУ "Про СЕ"). Неприпустимо підміняти експертизу консультацією спеціаліста навіть у тому випадку, якщо призначення експертизи не є обов'язковим.

Проведення експертизи включає в себе: 1) залучення експерта; 2) проведення експертних досліджень; 3) дачу висновку експертом з питань, які поставлені перед ним сторонами кримінального провадження, слідчим суддею чи судом.

Фактична підстава: потреба в наук., тех. або ін. спец. знаннях, які необхідні для вирішення певних питань у крим. Пров. Спец. пізнання визначаються предметом експертизи. (не можуть бути правові питання)

Яким проц. документом залучається експерт? ч. 3 ст. 110 КПК рішення слід./прокур - постанова. Ч. 7 ст. 69 КПК: експерту надсилається доручення. Ст. 332 КПК: ухвала суду про доручення проведення експертизи. Коментар: постанова.

Обов'язковість звернення до експерта для проведення експертизи у зазначених в цій статті випадках обумовлена необхідністю доказування тих обставин, без встановлення яких неможливе всебічне та повне розслідування вчиненого кримінального правопорушення. Ст. 243: слід./прокур. зобов’язаний звернутися до експерта для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті (суд.-мед. експертиза, об'єкт: труп та (або) його част. Згода родичів/ін. осіб не потрібна З-во: ЗУ "Про судову експертизу", КПК, Інструкція про проведення СМЕ, Правила проведення СМЕ (досліджень) трупів у бюро СМЕ та затвердж. Норм. Док. МОЗ;

2) встановлення тяжкості та х-ру ТУ. З-во: КК, КПК та Правила суд.-мед. визначення ступеня тяжкості ТУ;

3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності (судово-психіатрична експертиза). З-во: ЗУ "Про суд. експертизу", "Про псих. допомогу", КПК та Порядок проведення суд.-псих. експертизи;

4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до крим. В-ті, а ін. способом неможливо отримати ці відомості (підстава: відсутність док., який посв. особу, або наявність док., що викликає сумнів у достовірності відомостей, що в ньому містяться);

5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в крим. Пров. щодо злочинів, передб. Ст. 155 ККУ.

Якщо особа відмовляється від проведення медичної або психіатричної експертизи, її примусове залучення для проведення експертизи здійснюється за ухвалою слідчого судді, суду.

Порядок залучення. Сторона обвинувачення залучає експерта за наявності підстав для проведення експертизи, у тому числі за клопотанням сторони захисту чи потерпілого. Заявлене клопотання розглядається в строк не біл. 3 дн. І задовольняється за наявності підстав.

Сторона захисту має право самостійно залучати експертів на договірних умовах для проведення експертизи, у тому числі обов'язкової (на підст. КПК, ЗУ "Про суд. експертизу"). Якщо слід./прокур. відмовив стороні захисту у задоволенні клопотання про залучення експерта/проведення експертизи, сторона захисту має право порушити клопотання про залучення експерта перед слід. Суддею. (ст. 244) Клопотання повинно бути розглянуто слідчим суддею місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п'яти днів із дня його надходження до суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]