Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави та порядок проведення негласних слідчих (розшукових) дій, пов’язаних із втручанням у приватне спілкування

Ст. 258: Спілкуванням є передання інформації у будь-якій формі від однієї особи до іншої безпосередньо або за допомогою засобів зв'язку будь-якого типу. Спілкування є приватним, якщо інформація передається та зберігається за таких фізичних чи юридичних умов, при яких учасники спілкування можуть розраховувати на захист інформації від втручання інших осіб.

Ніхто не може зазнавати втручання у приватне спілкування без ухвали слідчого судді. Право на недоторканність приватного життя - 1 із фунд. прав людини, що визнач. КУ та міжнар. Н.-п. актами: ЗДПЛ, КЗПЛ та ін. Право на приватність комплексне: територіальна, комунікаційна, інф-на, фіз. ст. 30 КУ - недоторканність житла (тер. приватність), ст. 31 - таємниця листування, тел. розмов, телегр. та ін. кореспонденції (комунік. приватність), ст. 32 заборона збирання/зберігання/використання/поширення конфіден. Інф. про особу без її згоди (інф. приватність), ст. 28 заборона піддавати особу без її вільної згоди мед., наук. чи ін. дослідам (фіз. приватність).

Прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов'язаний звернутися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на втручання у приватне спілкування в порядку ст. 246,248,249 КПК, якщо будь-яка С(Р)Д включатиме таке втручання.

Юр. Підстава втручання: ухвала слід. Судді. Якщо ухвала про відмову - клопотання може бути внесено повторно лише уразі додаткового обґрунт. необхідності здійснення втручання у приватне спілкування.

Втручанням у прив. спілкування є доступ до змісту спілкування за умов, якщо учасники спілкування мають достатні підстави вважати, що спілкування є прив. Різновидами втручання в приватне спілкування є:1) аудіо-, відеоконтроль особи; 2) арешт, огляд і виїмка кореспонденції; 3) зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж; 4) зняття інформації з електронних інформаційних систем. Не є втручанням у прив. спілкування документування у ході проведення НС(Р)Д публ. виступів, масових зборів, мітингів та демонстрацій, аудіо -, відеоконтроль дій та розмов осіб, що перебувають у місцях тимч. утримання затриманих за підозрою у вчиненні злочину, місцях позбавлення волі (ці заходи спрямовані на забезпечення внутр. режиму цих установ). Якщо зняття інформації з ел. Інф. мереж не пов'язане із подоланням системи логічного захисту, НС(Р)Д, спрямовані на пошук та фікс. цієї інформації, що є загальнодост., також не є втручанням у прив. спілкування. Втручання у прив. спілкування захисника, священнослужителя з підозр./обвинув./засудженим/виправданим заборонене. КК (статті 162,163) передбачає настання кримінальної відповідальності за незаконне втручання у приватне спілкування.

Ст. 259: якщо прокурор має намір використати під час суд. розгляду як доказ інф., отриману внаслідок втручання у прив. Спілкування/ її фрагмент, він зобов. забезпечити збереження всієї інф. або доручити це слідчому.

Ст. 260: Аудіо -, відеоконтроль особи проводиться без відома особи на підст. ухвали слід. судді, якщо є достатні підстави вважати, що розмови цієї особи або ін. звуки/рухи/дії, пов'язані з її д-тю/місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досуд. розслідування. Аудіоконтроль - за допомогою спец. Тех. засобів фіксації інф.; епізодично (на час відвідування цією особою певних місць, проведення зустрічей) або безперервно, на проміжок часу, визначений в ухвалі. Відеоконтроль здійсн. Тех. засобами, що забезпечують негласне візуальне спостереження за діями/розмовами/поведінкою підозр./обвинув./осіб, що контактують з ними у зв'язку з їх протипр. діяльністю.

Ст. 261: накладення арешту на коресп. особи без її відома проводиться у виняткових випадках на підставі ухвали слід. судді, якщо під час досуд. розслідування є достатні підстави вважати, що поштово-телеграфна кореспонденція особи ін. особам або ін. осіб їй може містити відомості/речі/док., що мають істотне значення для досуд. розслідування. Накладення арешту надає право слідчому здійснювати огляд і виїмку цієї кореспонденції. Коресп. - листи усіх видів, бандеролі, посилки, пошт. контейнери, перекази, телеграми, ін. матер. носії передання інф. між особами. Ст. 262: Огляд проводиться в установі зв'язку, якій доручено здійснювати контроль і затримувати цю кореспонденцію, за участю предст. установи, а за необхідності - за участю спец-та. У присутності зазначених осіб слідчий вирішує питання про відкриття, оглядає затриману кореспонденцію. При виявленні речей/док., потрібних для досудового розслідування, слідчий у межах ухвали, здійснює виїмку коресп. або обмежується зняттям копій/отриманням зразків з відправлень.

Ст. 263: зняття інформації з трансп. Телеком. мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письм. Тексту/зображень/звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без відома осіб, які використовують засоби телекомунікацій для передавання інф., на підставі ухвали, якщо під час його проведення можна встановити обставини, які мають значення для крим. пров. Зняття інф. полягає у проведенні із застосуванням тех. засобів спостереження/відбору/фіксації змісту інф., яка передається особою та має значення для досуд. Розслід., а також одержанні/перетворенні/фіксації різних видів сигналів, що передаються каналами зв'язку.

Ст. 264: пошук/виявлення/фіксація відомостей, що містяться в ел. Інф. Сис-мі або їх частин, доступ до ел. Інф. Сис-ми або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача може здійснюватися на підставі ухвали слід. судді, якщо є відомості про наявність інф. в ел. Інф. Сис-мі або її частині, що має значення для досуд. розслід. Не потребує дозволу слід. судді здобуття відомостей з ел. Інф. Сис-м або її частини, доступ до яких не обмежується її власн./володільцем/утримувачем або не пов'язаний з подоланням сис-ми лог. захисту. В ухвалі ідентиф. ознаки ел. Інф. Сис-ми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]