Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави, порядок і строки розгляду слідчим суддею клопотання слідчого, прокурора про проведення негласної слідчої (розшукової) дії

Підстави розгляду - ?? попереднє пит.

Слідчий суддя - це суддя суду 1 інст., до повноважень якого належить здійснення у порядку, передб. КПК, суд. контролю за дотриманням прав/свобод/інт. осіб у крим. пров. Слідчим суддею, що здійснює розгляд клопотань щодо проведення НС(Р)Д, є голова чи за його визначенням ін. суддя Апел. суду АРК, апел. суду обл., м. К. та Сев. (ст. 247)

Ст. 248: слід. суддя зобов'язаний розглянути клопотання про надання дозволу на проведення НС(Р)Д протягом 6 год з моменту його отримання. - за участю особи, яка його подала в режимі закритого суд. засідання, протокол не ведеться. У клопотанні зазначаються:

1) найменування крим. Пров., реєстраційний №; 2) короткий виклад обставин злочину; 3) пр. кваліф. (ст. КК); 4) відомості про особу (осіб)/місце/річ, щодо яких необхідно провести НС(Р)Д; 5) обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні злочину; 6) вид НС(Р)Д та обґрунт. Її строку; 7) обґрунт. неможливості отримання відомостей в ін. спосіб; 8) відомості залежно від виду НС(Р)Д про ідентиф. ознаки абонента спостереження, телекомунікацій ну мережу, кінцеве обладнання тощо; 9) обґрунт. можливості отримання доказів, які можуть мати суттєве значення для з'ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили. + дод. витяг з ЄРДР про крим. пров.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення НС(Р)Д, якщо прокурор/слідчий доведе наявність дост. підстав вважати, що: 1) вчинений злочин відпов. тяжкості (Виняток: зняття інформації з ел. Інф. систем (ст. 264), якщо доступ до інформаційних систем або їх частин не обмежується власником/володільцем/утримувачем або не пов'язаний із подоланням лог. системи захисту; обстеження приміщень, що призначені для утримання осіб, права яких обмежені відповідно до ЗУ (ст. 267), а також установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу (ст. 268 КПК) - проведення вказаних НС(Р)Д здійснюється за рішенням слідчого судді, з метою розслідування злочинів, незалежно від їх ступеня тяжкості.); 2) під час проведення НС(Р)Д можуть бути отримані докази, які можуть мати суттєве значення для з 'ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин. Ухвала має відповідати загальним вимогам до судових рішень. Ухвала про відмову не перешкоджає повторному зверненню з новим клопот.

  1. Фіксація ходу і результатів негласних слідчих (розшукових) дій

Фіксація повинна відповідати заг. правилам фіксації крим. Пров.

Результат НС(Р)Д - сукупність отриманих відомостей, що вказують на ознаки вчинення злочину, осіб, що їх вчинили, а також інф. щодо осіб, які ухиляються від крим. В-ті, органів досуд. Розслід. чи суду або від крим. покарання.

За результатами проведення НС(Р)Д складається протокол, до якого в разі необхідності долучаються додатки. протокол негласної слідчої (розшукової) дії складається із вступної, описової та заключної частини, яка повинна містити відомості про вилучені речі й документи та спосіб їх ідентифікації, спосіб ознайомлення учасників зі змістом протоколу, зауваження і доповнення до письмового протоколу з боку учасників процесуальної дії.

Особливості протоколу НС(Р)Д в тому, що він містить специф. Відомості: опис носія із зафіксованою інформацією, його індивідуальні ознаки; відомості, що мають відношення до досліджуваної події, отримані під час заходу; технічні засоби, використовувані для відтворення інформації; відмітки про опечатування носія; зауваження, що надходять від осіб, які беруть участь у складанні протоколу; підписи осіб, які беруть участь у складанні протоколу; визначення додатків тощо.

Перед підписанням учасники можуть ознайомитися із текстом протоколу. Зауваження і доповнення зазначаються у протоколі перед підписами. Протокол підписують усі учасники, які брали участь у проведенні процесуальної дії. Якщо відмов. підписати протокол, це зазначається у протоколі та надається такій особі право дати письмові пояснення щодо причин відмови від підписання, які заносяться до протоколу.

Особою, яка проводила процесуальну дію, до протоколу долучаються додатки - належним чином виготовлені, упаковані, засвідчені підписами слід./прокур./спец-та/ін. осіб:- спец-но виготовлені копії, зразки об'єктів/речей/док.; - письм. пояснення спец-тів;- стенограма, аудіо -, відеозапис проц. дії; - фототаблиці, схеми, зліпки, носії комп. інформації та ін. матеріали.

Протоколи про проведення НС(Р)Д з відпов. додатками передаються прокурору не пізн. ніж через 24 год з моменту припинення НС(Р)Д.

Проведення негласних слідчих (розшукових) дій може фіксуватися за допомогою технічних і інших засобів.(ст. 107)

Прокурор вживає заходів для збереження отриманих у ході проведення НС(Р)Д речей/док., які планує використовувати у пров. (ст. 100)

ст. 98 КПК: якщо документи НС(Р)Д виявилися знаряддям вчинення злочинів, предметом злоч. посягань або їх продуктом, зберегли на собі сліди злочину та придатні для з'ясування обставин, які підлягають доказуванню, - можуть розглядатися як речові докази.+ ч. 2 с. 99 КПК: матеріали ОРД, що міст. Відомості, можуть використ. як докази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]