Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Проведення судом процесуальних дій у режимі відео конференції під час судового розгляду

"дистанційне судове провадження" – НОВЕЛА - здійснення судового провадження у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення.

Юр підстави (перелік невичерпний):

1)неможливість безпосередньої участі учасника крим провадження в суд провадженні за станом здоров'я/з інших поважних причин;

2) необхідність забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього/неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідність вжиття таких заходів для заб оперативності суд пров;

5) наявності інш підстав, визначених судом достатніми.

Формальні підстави: ухвала суду прийнята за власною ініціативою/за клопотанням сторони чи ін учасників крим пров. Ухвала має бути вмотивованою, якщо сторона крим провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного суд провадження. Суд не має п прийняти рішення про здійснення дистанційного суд провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Умови: 1)технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. 2)Учасникам крим провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід суд провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати ін надані їм процес п та виконувати процес об, передб КПК.

Порядок проведення: 1)Якщо особа, яка братиме участь у суд провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, суд розпорядник/секретар суд засідання цього суду зоб вручити такій особі пам'ятку про її процес п, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення суд засідання.

Якщо поза територією - суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити такі дії.(Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або ін засобом зв'язку. Суд, що отримав доручення, за погодженням з судом, що надав доручення, зобов'язаний у визначений в ухвалі строк організувати виконання зазначеного доручення. 3)Якщо така особа тримається в установі попереднього ув'язнення/установі виконання покарань – зазначені дії здійснюються служб особою такої установи.

2) Хід і результати процес дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису.

3) Особа, якій забезпечується захист, може бути допитана в режимі відеоконференції з такими змінами зовнішності і голосу, за яких її неможливо впізнати.

Дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах 1ої, апел та кас інстанцій, ВСУ під час здійснення суд провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

Практика ЄСПЛ - див справу "Жуковський проти України" (2011 р.)

  1. Судові дебати, їх зміст і значення. Репліки учасників судових дебатів

Судові дебати –це самостійна частина суд розгляду, коли учасники суд провадження виступають із промовами, в яких оцінюють обст, установлені під час крим пров, та досліджені докази, обґрунтовуючи свої висновки з питань, що підлягають вирішенню судом при постановленні суд рішення, з метою схиляння суду до прийняття позиції промовця.

У судових дебатах виступають: прокурор, потерпілий, його предст та Зний предст, цив позивач, його предст та Зний предст, цив відповідач, його предст, обвинувачений, його Зний предст, захисник.

Черговість виступів: 1) Прокурор. Якщо в суд розгляді брали участь декілька прокурорів - має право виступити на їх розсуд 1 прокурор/кожен із них обґрунтовує у промові свою позицію у певній частині обвинувачення.

Якщо декілька захисників обвинуваченого - порядок виступів визначається ними за взаємною згодою. У разі відсутності згоди - порядок виступів встановлює суд.

Якщо декілька обвинувачених, захисників, представників, порядок їх виступів встановлює суд.

Учасники мають п в суд дебатах посилатися лише на ті докази, які були досліджені в суд зас. Якщо під час суд дебатів виникне потреба подати нові докази - суд відновлює з'ясування обставин, вст під час крим провадження, та перевірки їх доказами, після закінчення якого знову відкриває суд дебати з приводу додатково досліджених обставин.

Суд не має п обмежувати тривалість суд дебатів. Головуючий має п зупинити виступ учасника дебатів, якщо він після зауваження повторно вийшов за межі крим провадження, що здійснюється, чи повторно допустив висловлювання образливого/непристойного характеру, і надати слово ін учаснику дебатів.

Значення. під час судових дебатів найбільшою мірою проявляється змагальність сторін у доведенні перед судом переконливості їхніх правових позицій, що, у свою чергу, сприяє всебічному й об'єктивному дослідженню всіх обставин кримінального провадження та постановленою законного й обгрунтованого рішення суду.

Після закінчення промов учасники суд дебатів мають п обмінятися репліками. Право останньої репліки належить обвинуваченому або його захиснику.

Репліка - це коротка відповідь (заперечення) одного учасника суд дебатів на заяву іншого (протилежної сторони), висловлена у промові чи репліці. Право на репліку мають усі учасники суд провадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]