Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Журнал судового засідання, його зміст і значення. Фіксування судового процесу технічними засобами

(рег ст. 107, 108 КПК)

Журнал судового засідання – одназ форм фіксування суд. процесу Ведеться під час суд засідання секретарем суд засідання та підписується ним.

Зміст Містить такі відомості:

1) найменування та склад суду (слідчий суддя);

2) реквізити крим пров та відомості щодо його учасників;

3) дата і час початку та закінчення суд зас;

4) час, номер та найменування процесуальної дії, що проводиться під час суд зас, а також передані суду під час процес дії речі, документи, протоколи слідчих (р) дій і додатки до них;

5) ухвали, постановлені судом (слідчим суддею) без виходу до нарадчої кімнати;

6) ін відомості у випадках, передбачених КПК.

Значення – є важливою формою фіксування суд. зас. У журналі має бути повно й об'єктивно відображений увесь перебіг суд провадження. Суд рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо у матеріалах провадження відсутній журнал суд засідання (п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК). Це є істотним порушенням вимог КПК. Порушенням є і непідписання такого журналу секретарем суд засідання, незабезпечення п обв, його захисника, законного представника, потерпілого, його представника ознайомитися із журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

фіксування суд процесу техн. засобами

Фіксування за доп техн засобів крим провадження в суді під час суд провадження є об. (ч. 4. Ст.. 107) Фікс не здійсн. у разі неприбуття в суд засідання всіх осіб, які беруть уч у суд провадженні/в разі, якщо відповідно до положень КПК суд провадження здійснюється судом за відсутності осіб.

Учасники суд пров мають п отримати копію запису суд зас, зробленого за допомогою техн засобу.

Незастосування техн засобів фіксування крим пров у випадках, якщо воно є об, тягне за собою недійсність відповідної проц дії та отриманих внаслідок її вчинення результатів, за винятком випадків, якщо сторони не заперечують проти визнання такої дії та результатів її здійснення чинними.

Загальні вимоги, які визначають допустимість застосування у кримінальному провадженні технічних засобів його фіксування: законність; наукова обґрунтованість; етичність; безпека.

У ч. 5 ст. 27 КПК зазначено, що під час суд розгляду забезпечується повне фіксування суд зас за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Крім КПК це питання регулюється Інструкцією про порядок фіксування судового процесу технічними засобами, яка затверджена відповідним наказом Державної судової адміністрації України від 21 липня 2005 р. № 84.

  1. Підготовча частина судового засідання, її значення і зміст

Процедура суд розгляду скл з: підготовчої частини; суд розгляду; суд дебатів; останнього слова обвинуваченого; ухвалення та проголошення суд рішення.

Підготовча частина вкл. такі дії

-відкриття суд зас та перевірка явки учасників суд пров (ст. 342) День відкриття суд розгляду визнач в ухвалі про призначення суд розгляду, не пізніше 10 днів з дня постановления ухв про його призначення. У призначений час суд розпорядник, а за його відсутності - секретар суд зас запрошує учасників крим пров до зали суд зас, оголошуючи про вхід суду до зали, пропонує всім присутнім встати. головуючий суддя промовляє "Прошу сідати!", відкриває суд засідання та оголошує присутнім про розгляд відповідного крим пров. Головуючий має пересвідчитись, чи отримав обвин копію обвин акта або клопотання про застос примус заходів мед чи вих характеру, якщо ні, то суд відкладає суд зас.

Секретар доповідає суду: -хто з учасників, викликаних та повідомлених осіб прибув у судове засідання, встановлює цих осіб. - перевіряє повноваження захисників (не 5/1 обв) і представників. - з'ясовує, чи вручено судові виклики та повідомлення тим ос, хто не прибув у суд зас, і повідомляє причини їх неприбуття, якщо вони відомі.

-повідомлення секретарем про повне фіксування суд розгляду техн засобами (ст. 343) Повне фіксування техн засобами суд розгляду здійснюється секретарем суд зас з моменту відкриття суд зас. У окремих випадках, на розсуд головуючого, повне фіксування техн засобами суд розгляду може проводитись суд розпорядником/ін працівником апарату Суду.

-оголошення складу суду і роз'яснення права відводу (ст. 344) головуючий оголошує склад суду, прізвище запасного судді, прокурора, потерпілого, цив позивача, обвинуваченого, захисника, цив відповідача, представників та Зних представників, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря суд зас, роз'яснює учасникам суд пров п відводу і з'ясовує, чи заявляють вони кому-небудь відвід.

-повідомлення особам, які беруть уч у суд розгляді, про п та об (ст. 345) Суд розпорядник роздає пам'ятку про їх п та об, передб КПК. Після ознайомлення їх з пам'яткою головуючий з'ясовує, чи зрозумілі їм їх п та об і у разі необхідності роз'яснює їх.

- видалення свідків із зали суд засідання (ст. 346).Перед початком суд розгляду головуючий дає розпорядження про видалення свідків із залу суд зас. Суд розпорядник вживає заходів, щоб допитані і недопитані свідки не спілкувалися між собою.

Значення – це перша, вступна частина суд розгляду покликана «задати хід» усьому суд пров. Учасникам роз’ясн їх права відповідно до їх проц.. статусу, вч дії,спрям на підготовку до подальшого повного і неупередж розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]