Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Підстави та порядок обстеження слідчим публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи

Негласне проникнення полягає у сис-мі дій, спрямованих на негл. огляд та обстеження вказаних об'єктів, і передусім здійсн. з метою виявлення/фікс. слідів вчинення тяжкого/особл. тяжкого злочину/речей/док., що мають значення для досуд. розслід.

Слідчий має право обстежити публ. недоступні місця/житло/ін. володіння особи шляхом таємного проникнення в них, у т. ч. з використанням тех. засобів, з метою: 1) виявлення і фікс. слідів вчинення тяжкого/особл. тяжкого злочину/речей/док., що мають значення для досуд. Розслід.; 2) виготовлення копій, зразків цих речей/док.; 3) виявлення, вилучення зразків для дослідж. під час досуд. Розслід.; 4) виявлення осіб, які розшукуються; 5) встановлення тех. засобів аудіо -, відеоконтролю особи.

З метою орг.-тех. забезпечення НС(Р)Д можуть залучатися спец-ти, які мають навички відшукання відпов. слідів, фікса. обстановки, установлення хім. пасток, тех. засобів аудіо-/відеоконтролю тощо. Результати його д-ті фікс. у довідках/актах, які складають після закінчення обстеження, з точним визначенням тех. Х-к застосованих тех. засобів фіксації інф. Виявлені предмети/док. не вилучаються, а фікс. фото-/відеозйомкою/виготов. Відтисків/відбитків/зліпків, що є додатками.

Публічно недоступним є місце, до якого неможливо увійти або в якому неможливо перебувати на пр. підставах без отримання на це згоди власника/користувача/уповн. ними осіб (номери готелів, каюти кораблів, купе поїздів, кімнати в буд. відпочинку, санаторіях, профілакторіях тощо). Приміщення, які спец-но призначені для утримання осіб, права яких обмеж. Відпов. до ЗУ (приміщення з примус. утримання осіб у зв'язку з відбуттям покарання/затриманням/взяттям під варту тощо), мають статус публ. доступних.

Проводиться на підставі ухвали слідчого судді. За результатами обстеження складається протокол про проведення всіх викон. Дій, їх результатів, який протягом 24 год з мом. припинення дії передається прокурору (ч. 3 ст. 252 КПК). Додатки: матер. носії інф., що містять ознаки вчиненого окремими особами кримінального правопорушення. У протоколі про результати НС(Р)Д відомості про осіб, які залучалися до її проведення, у разі здійснення щодо них заходів безпеки, можуть зазначатися із забезпеченням конфіденційності у порядку, визначеному законодавством.

  1. Підстави та порядок здійсненна слідчим контролю за вчиненням злочину

Контроль за вчиненням злочину є допустимим за умов, що встанов./невстановленими особами вчиняється тяжкий/особл. тяжкий злочин; цей злоч. є незакінченим; розкриття та розслідування підготовлюваного або вчинюваного злочину шляхом пров. інших гласних/негласних дій неможливі; є можливість припинення злоч. Д-ті на ранніх стадіях її вчинення. Мета: розкриття всіх можливих спільників, місць зберігання об., що є предметом/знаряддям злоч., встанов. свідків, вияв. Причин/умов, що сприяли вчиненню злоч., їх усунення.

Ст. 271: проводиться в таких формах:

1) контрольована поставка - комплекс орг. Гласних/неглас. заходів, які проводяться уповн. підрозділами держ. органів, у т. ч. у взаємодії з ін. ОДВ, спрямованих на встановлення контролю за ввезенням/вивезенням/транзитом територією У. будь-яких товарів/предметів/речовин, з метою забезпечення безпеки такого переміщення; виявлення причетних до підготовки та вчинення злочину ФО, ЮО, документування їх протипр. діянь. Привід: відпов. інформація, перевірена;

2) контр. Закупка - укладення удаваної угоди щодо придбання за плату товару/надання послуги особі, що обґрунтовано підозрюється у вчиненні злоч. Спочатку проводиться, як звич. Закупка (гласно), а після здійсн. Повідомляється про НС(Р)Д, склад. Протокол; може фікс. Аудіо-/відео-/фото. Мета: перевірки дотримання продавцями законодавства про торгівлю, виявлення пов’язаних з цим злоч.

Опер. закупка - \неглас. придбання у ФО, ЮО незалежно від форм власн. Товарів/предметів/речовин, заборонених/обмежених для обігу+ речей, які є засобом/знаряддям/предметом вчинення злочину, з метою виявлення злочинів;

3) спец. Слід. Експеримент - дія, яка полягає у штучному створенні умов в обстановці, максимально наближеній до реальної, для перевірки спрямованості намірів особи, у діях якої наявні окремі ознаки вчинення тяжкого/особл. тяжкого злоч., та спостереженні за її поведінкою. Мета: перевірка достовірності фактів, що можуть свідчити про ведення злоч. Д-ті і причетності до неї конкретних осіб. За допомогою експерименту можна виявити зовн. прояви злоч. Діянь, наміри осіб, що їх підготовлюють або вчиняють;

4) імітування обстановки злочину - сукупність підпор. єдиному плану заходів, що відбувається з використанням спец. засобів, які відтворюють ситуацію вчинення злоч., з метою створення відпов. умов для спонукання особи/групи осіб), яка готує вчинення/вчиняє злоч. дії, до поведінки, що охоплюється її умислом і одночасно дозволяє запобігти/попередити/розслідувати тяжкі/особл. тяжкі злочини проти особи, сусп-ва, д-ви. Мста: попередження, припинення й розслідування тяжких/особл. тяжких злочинів, виявлення конкретних осіб-злочинців, намірів невстанов, осіб, які вчинили злоч.

Контроль за вчиненням злочину НЕ проводиться, якщо внаслідок таких дій неможливо повністю запобігти: 1) посяганню на життя або заподіянню особі (-ам) ТТУ; 2) поширенню речовин, небезп. для життя багатьох людей; 3) втечі осіб, які вчинили тяжкі/особл. тяжкі злочини; 4) еко-/техногенній катастрофі.

Під час проведення контролю забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення цього злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона би не вчинила, як би слідчий цьому не сприяв, або з цією самою метою впливати на її поведінку насильством, погрозами, шантажем. Здобуті в такий спосіб речі і документи не можуть бути використані у крим. пров.

Результати - в протокол, дод. Речі/док. Якщо закінчується відкритим фіксуванням, про це складається протокол у присутності такої особи. Порядок і тактика всіх форм визначається законодавством.

Види контролю: внутрішньодерж. (за злоч., що готуються, вчиняються на тер. У.), транзитний (злоч., пов'язані із перетином держ. кордону У.) – здійсн. у порядку, передбаченому з-вом, за домов. з відповідними органами іноз. Д-в або на підставі міжнар. Дог. У.

Прокурор у рішенні повинен вказати: 1) обставини, які свідчать про відсутність провокування особи на вчинення злочину; 2) зазн. про застосування спец. імітаційних засобів.

Якщо при проведенні контролю за вчиненням злочину виникає необхідність тимч. обмеження конст. прав особи, воно мас здійснюватися в допустимих КУ межах на підставі рішення слід. судді за клопотанням прокурора згідно з вимогами ст. 246-249 КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]