Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Стр. упр. Боярской.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

П'ятий крок - аналіз персоналу підприємства

Персонал є головним ресурсом кожного підприємства, від ефективності його використання здебільшого залежать результати діяльності та конкурентоспроможності.

Загалом аналіз трудового потенціалу ВАТ «Молочник» передбачає вивченнята оцінку забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів трудовими ресурсами в цілому, а також за категоріями і професіями; визначення та виявлення показників плинності кадрів тощо.

Наведена нижче таблиця 13характеризує основні показники використання трудових ресурсів на ВАТ «Молочник».

За наведеними показниками можна зробити висновки щодо використання трудового потенціалу на досліджуваному підприємстві. Так, середньоспискова численність працівників підприємства за двароки зросла на49%. Така тенденція пояснюється по-перше, збільшенням виробництва та реалізації традиційної продукції підприємства, по-друге, диверсифікаційною політикою підприємства, коли дляосвоєння та запускунових видів діяльності (виробництво макаронних виробів, купівля-продаж масла тваринного, сиру твердого тощо) потрібно було залучення додаткової чисельності персоналу. Про нарощування обсягів виробництва за останній рік свідчить ще й кількість нових працівників, що в6,3рази більша за аналогічний показник базового року.

Таблиця 13

Використання трудових ресурсів на ВАТ «Молочник»

Назва показника

1-й рік

2-йрік

Відхилення1-й рікдо2 року,%

Абс.

%

Середньоспискова чисельність штатних працівників спискового складу, чол.

111

165

54

48,65

Прийнято працівників, чол.

10

73

63

630,00

Вибуло працівників, чол.,

в тому числі:

-за власним бажанням:

-звільнено за прогул та інші порушення трудової дисципліни;

8

19

11

137,50

- з причини скорочення штатів

-

-

Коефіцієнт обороту зприйому працюючих

0,09

0,44

0,35

-

Коефіцієнт плинності кадрів

0,07

0,12

0,05

-

Коефіцієнт постійності складу персоналу підприємства

0,93

0.88

-0,05-

-

Фонд оплати праці тис. грн.

284

459

175

61,62

Середньомісячна заробітна плата, грн

213

231

18

8,45

Виручка (без врахування ПДВ), тис.грн.

3915

11274

7359

187,97

Продуктивність праці (тис.грн./чол.)

35,3

68,3

33

93,48

Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.

1772

1977

205

11,57

Фондоозброєність, тис грн./чол.

16

12

-4

-25,00

Такі відносні показники використання персоналу підприємства застосовуються для характеристики руху робочої сили. В першу чергу, це - динаміка коефіцієнту обороту з прийому працюючих, який обчислюється як відношення кількості прийнятогона роботу персоналу до середньоспискової чисельності персоналу. Це свідчить для ВАТ«Молочник» про значне збільшення кількості прийнятих працівників за останній рік. Коефіцієнт плинності кадрів (відношення кількості працівників, які звільнилися за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни, до середньоспискової чисельності персоналу за певний період часу) дещо зростає з роками, а в останній рік складає 0,12, тобто в розрахунку на 100 чоловік працюючих за третійрік звільнилось 12 чоловік. Негативним елементом є зменшення коефіцієнту постійності складу персоналу підприємства, хоча його величина є незначною (0,05пункти). Коефіцієнт постійності складу персоналу розраховується як відношення кількості працівників, які проробили повний рік,до середньоспискової чисельності персоналу. В2003-муроціна 100 чоловік працюючих88працівниківпрацюваливесь рік.

Продуктивність праці є показником, який характеризує ефективність використання трудових ресурсів. На ВАТ«Молочник» продуктивність праці задва роки зросла на93% та склала 68,3 тис.грн. на одного середньорічного працівника. Слід зазначити, що протягомпопередніх років спостерігалося поступове зростання продуктивності праці, а в останній рік – різке зростання цього показника.

Причиною підвищення продуктивності праці на підприємстві є збільшення обсягу виручки в результаті розширення сфер господарювання. Збільшення виробництва плавленого сиру було можливим за рахунок переходу на дво- та тризмінний режим роботи при п'ятиденному робочому тижні. Тобто бачимо, що фактично ніяких удосконалень щодо наукової організації праці на підприємстві не відбуваюсь, натомість «завантажувались» виробничі потужності підприємства які до останнього часу були не задіяні у виробничому процесі.

Фонд оплати праці зріс на 61%,в той час як середньомісячна заробітна плата- на8%. Звичайно, зростання продуктивності праці більшими темпами за середньомісячну заробітну плату працюючих є умовою розширеного відтворення, однак таке незначне зростання середньомісячної заробітноїплати свідчить про недостатню увагу менеджменту підприємства до системи стимулювання (мотивації) праці.

Ще однією характеристикою використання персоналу підприємства є фондоозброєність праці, яка свідчить про рівень технічного оснащення праці, величину основних виробничих фондів які використовує один працівник. Показник фондоозброєності праці за роками на ВАТ «Молочник» зменшувався, що свідчить про зростання питомої ваги ручної праці на підприємстві, і складає 12 тис.грн. на одну особу.

Структура промислово-виробничого персоналу підприємства залежить від багатьох факторів: особливості галузі та підприємства технологічного обладнання, обсягів господарювання (табл. 14).

Таблиця 14