Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Стр. упр. Боярской.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Розрахунки обсягів виробництва плавлених сирів та темпів приросту

Рік

Вироблено на території області, тис. тонн

Темп приросту, %

Перший

1,026

-

Другий

1,108

7,4

Третій

1,146

3.3

Представлені дані дозволяють побудувати матрицю БКГ за переважаючою продукцією ВАТ «Молочник» —плавлені сири (мал. 10).

Мал. 10 Матриця БКГ

Як бачимо, функціональні стратегії лише дозволяють швидше та раціональніше досягти загальної мети підприємства: прибутковості, високого рівня культури професіоналізму управління.

Як бачимо, підприємство перейшло з першого сегмента - «зірки» - в другий сегмент - «дійної корови». Як перший, так і другий сегменти є привабливими для підприємства.

Висновок і сформована стратегія на розширення сегментів ринку з існуючою продукцією є виправданою і не суперечить результатам аналізу матриці БКГ.

Остаточним кроком після розробки, аналізу та уточнення стратегії розвитку підприємства є встановлення термінів реалізації стратегії з врахуванням функціональних стратегій. Алгоритм реалізації загальної стратегії розвитку можливо представити таким чином (табл. 30).

В першу чергу доцільно провести так звану організаційну реструктуризацію. Тобто забезпечити створення підрозділу та налагодження маркетингової робота на підприємстві, падання керівництву оперативної інформації щодо стану ринку, покупців, попиту на продукцію, дії конкурентів тощо. Далі необхідно розпочати роботу зі створення дилерської мережі збуту продукції в пріоритетних регіонах з метою розширення ринків збуту та значного підвищення прибутковості діяльності ВАТ «Молочник».

Таблиця 30

Алгоритм реалізації загальної стратегії розвитку ват „Молочник”

Назва роботи

1-й рік

2-й

рік

3-й рік

Створення підрозділу маркетингу

Звільнення від нерентабельних видів діяльності

Проведення комплексного дослідження покупців, їх потреб з метою розширення збуту продукції в різних регіонах

Створення дилерської мережі в північному та східному регіонах України, завоювання 2—2,5 % відповідного ринку.

Капіталізація 10 % прибутку на оновлення устаткування, застосування механізму прискореної амортизації з метою технічного переоснащення виробництва

Чіткий фінансовий контроль над процесом надходження та витрачання коштів, дотримання нормативних значень фінансових показників протягом 2004— 2009рр.

Створення механізму мотивації працівників до ефективної діяльності та розробка власної організаційної культури на підприємстві, що ініційована вищим керівництвом

Наступним кроком є концентрація внутрішніх та зовнішніх фінансових ресурсів, застосування механізму прискореної амортизації з метою оновлення технологічного парку устаткування, підвищення якості продукції та розширення обсягів виробництва продукції.

Важливим моментом, що супроводжує технологічну модернізацію, є виважена фінансова політика, що покликана застрахувати керівництво від помилок під час значних фінансових операцій.

Зрештою, досягнути сформованої мети організація не зможе без приділення значної уваги проблемам мотивації робітників, їх згуртування та докладання зусиль для реалізації рішень вищого керівництва. Невід'ємною складовою цієї роботи є розробка правил та принципів організаційної поведінки та підвищення довіри персоналу до необхідності змін.