Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Стр. упр. Боярской.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Алгоритм аналізу маркетингової активності підприємства

Показник

Формула для розрахунку

Бажані зміни

Величина товарообороту

Обсяг продажу продукції (ТО)

Постійне зростання

Частка загального товарообороту на одного зайнятого

Зростання кількості замовлень

Частка товарообороту на одного працівника

Зростання

Частка товарообороту на одного клієнта

Зростання кількості клієнтів

Частка товарообороту на одну рекламацію

Зменшення кількості рекламацій

Відсоток рекламацій у загальному товарообороті

Зменшення

Обсяг продукції на складі

Зменшення

Відсоток нових замовлень у загальному обсязі

Зростання

Таблиця 5

Аналіз маркетингової активності ват „Молочник”

Показник

Індекс росту

Величина товарообігу, тис. грн.

3915,5

11273,7

2,90р.

Кількість працівників, чол.

111

165

148,6

Чисельність ПВП. чол.

106

157

148

Кількість постійних клієнтів, од.

86

174

202,3

Обсяг повернутої продукції, грн.

391

1325

3,50р.

Величина товарних запасів, тис. гри.

188,1

123,5

65,6

Кількість нових клієнтів, од.

30

88

2,90р.

Частка товарообігу на одного працівника,тис. грн. / чол.

35,27

68,33

195

Частка товарообігу на одного працівника ПВП, тис. грн. / чол.

36,94

71,8

194

Частка товарообігу на одного клієнта, тис.грн. / од.

45,53

64,89

142,3

Відсоток рекламацій у загальному товарообігу, %

0,1

0,12

70,02

Обсяг продукції на складі. %

4,8

1,1

3,7

Відсоток нових замовлень у загальному обсязі. %

34,9

50,9

16

Наведені підрахунки дозволяють стверджувати:

  • за період, що аналізується, ВАТ «Молочник» майже в три рази збільшило обсяги товарообігу, що безперечно вплинуло на величину отриманого прибутку і забезпечило розширене відтворення виробничого процесу;

  • спостерігається збільшення управлінською штату підприємства що знижує ефективність управлінської роботи на підприємстві;

  • збільшення кількості покупців продукції підприємства більш ніж в два рази означає як обсяги товарообігу, так і майбутній потенціал підприємства, які дозволяють обґрунтовано нарощувати обсяги виробництва продукції;

  • більше ніж 3 - кратне зростання величини повернутої продукції на ВАТ «Молочник» вказує на недоліки якісної оцінки готової продукції та потребує аналізу причин, що спонукають клієнтів повернутипродукцію;

  • зниження величини товарних запасів позитивно позначається на ефективності господарювання підприємства і дозволяє вивільнити оборотні засоби;

  • показники ефективності маркетингової активності в переважній більшості мають позитивні тенденції змін і характеризують високий рівень маркетингової активності на підприємстві.

Отже, незважаючи на вищевказані труднощі щодо організації маркетингової діяльності на ВАТ «Молочник», підприємство здатне розробляти та реалізувати цілеспрямовану політику та на теперішній момент володіє необхідним потенціалом для застосування інших засобів.

Третій крок - аналіз виробничої діяльності підприємства.

Виробництво.Дана функція має особливе значення для аналізу сильних і слабких сторін підприємства.

Основною сировиною для виробництва плавленого сиру є тверді сири, нежирний сир, масло тваринне та рослинне, сухе молоко, вершки, солі - плавителі, вода,різноманітні харчові інгредієнти. Вся сировина закуповується у вітчизняних сільгоспвиробників, окрім солей - плавителів, які імпортуються. Однак, витрати на придбання солей -плавителів є незначними, тобто не впливають на триватість виробничого циклу та собівартість продукції. Як допоміжну сировину використовують різноманітні наповнювачі, спеції та приправи.

Для кожного інгредієнту плавленого сиру існує різний температурний режим зберігання. Так, тверді сири можуть зберігатись при мінусових температурах протягом 10 - 15 місяців, тоді як м'які сири не зберігаються взагалі при таких температурах та їх строк зберігання складає 2-3 доби, сметану можна зберігати не більше 3 діб, вершки використовуються тільки свіжими. Як жири для виробництва плавленого сиру використовують несолоні види вершкового масла та рослинне масло. Тривалість зберігання вершкового масла при t°=-5...-8°С складає 10 діб, рослинного масла при t° не вище 20°С - 6 місяців.

Такий детальний перелік строків зберігання різних видів сировини для виробництва плавленого сиру необхідний тому що сировина є дешевою влітку, тоді як попит на плавлені сири саме влітку знижується. Підприємство має необхідне холодильне обладнання для зберігання протягом тривалого часу сировини, однак у такий тривалий термін (0,5 - 1 рік) можуть зберігатися лише тверді сири, рослинне та вершкове масла при глибокому рівні заморозки (строк зберігання 6 місяців). Таким чином, підприємство закуповує обмежені обсяги сировини на тривалий час. Воно зацікавлене у встановленні довготермінових стосунків з підприємствами - постачальниками. В свою чергу, сільгоспвиробники - постачальники сировини можуть контролювати та підвищувати ціни на сировину, адже мають можливість самостійно продавати її кінцевому споживачеві. Взимку ціна на сировину різко зростає, отож зростає і ціна плавленого сиру.

Плавлений сир виготовляється на підприємстві таким чином. Підбір та підготовка сировини (мийка гарячою та холодною водою, зачистка верхнього шару, розрізання, дроблення) здійснюється вручну. Розробкою вмісту сирної суміші займається технолог. Плавлення здійснюють у плавителях В2 - ОПН. Підготовлену сирну суміш подають в плавитель за допомогою механічного транспорту. Тривалість плавлення сиру залежно від технології 5 - 20 хвилин. Розплавлена гаряча сирна маса далі попадає в розвантажувальний візок, обладнаний насосом, і подається в бункер автомата для фасування пастоподібних продуктів. Сири фасують у фольгу по 30; 62,5 та 100 грам та полістирольні стаканчики по 100 г. Також виготовляють у вигляді ковбасок нефіксованої ваги від 0,5 до 0,8 кг.

Фасований сир відразу охолоджують у спеціальних камерах та на стелажах при температурі повітря не вище 10°С. Тривалість охолодження - 16 годин. Далі сир маркують (крім тих, які фасовані у стаканчики й ковбасні) та упаковують у транспортну тару.

Можливість зміни технології у часі досить незначна. Наразі можлива автоматизація виробничого процесу та майже необмежені можливості удосконалення, зміни способу фасування (перехід до вакуумного фасування тощо), зменшення часу охолодження. Крім того, світові лідери виробництва плавленого сиру вже досить довгий час застосовують певні добавки в ковбасний копчений сир, які дають ефекти копчення, і тим самим ліквідують цілий етап технології виробництва копченого сиру та зменшують технологічний цикл вироблення продукції.

Взагалі технологічне обладнання ВАТ «Молочник» є морально та фізично застарілим, крім того, спостерігається значна частка ручної праці.

Розглянемо витрати на виробництво плавленого сиру. В основному ціна плавленого сиру залежить від його жирності та виду упаковки.

Калькуляція на деякі види плавленого сиру (високожирні та нежирні ковбасні сири; високожирні, середньожирні та низькожирні плавлені сири, фасовані у стаканчики та фольгу) в розрахунку на 1 т наведено в таблиці 6.

Таблиця 6