Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Стр. упр. Боярской.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Рентабельність підприємства, %

Показник

Норматив

1-й рік

2-й рік

Відхилення 1-й рік до2- го року

Рентабельність активів

>0

збільшення

1,6

2,1

0,5

Рентабельність власного капіталу

>0

збільшення

1,7

2,7

1

Рентабельність діяльності

>0

збільшення

1,5

0,8

-0,7

Рентабельність продукції

>0

збільшення

2,3

3,9

1,6

За досліджуваний період підприємство отримало прибуток. Однак невелике значення показників рентабельності підприємства (середня з галузі рентабельності продукції складає 6,8 %) свідчить про невисокий рівень ефективності вкладення коштів в підприємство та нераціональність їх використання.

Аналіз показників рентабельності за видами господарської діяльності підприємства дозволяє зробити такі висновки: з роками відбувається зростання обсягів реалізації і відповідно - виробництва плавлених сирів. Цей вид діяльності «забезпечує» підприємств найвищій показник рентабельності: 3 % у 2002 - му році та 7,4 % у 2003 - му році. Рентабельність іншого виду діяльності - покупні товари за останні два роки - є низькою.Низька рентабельність покупних товарів пояснюється, перш за все, недостатнімимаркетинговими дослідженнями на відповідних ринках, тобто на ринках твердого сиру та масла. Абсолютно не рентабельними є виробництво та реалізація макаронних виробів, яка була розпочата у2002 році. Саме від'ємна рентабельність макаронних виробів визначає низьку рентабельність продукції підприємства в цілому.

Проведений фінансовий аналіз діяльності підприємства за останні 2роки свідчить про нарощування обсягів господарювання, що спричинили зростання,в першу чергу,оборотного капіталу. Його забезпечення відбулося за рахунок залучення підприємством короткострокових кредитів банку. Збільшувались, однак не дуже помітно, в основному за рахунок введення в дію нового обладнання для виробництва макаронних виробів, і основні засоби підприємства.

Отримання додаткових джерел фінансування господарської діяльності спричинило зменшення ліквідності підприємства хоча всі показники ліквідності залишаються у межах нормативних значень. Показники ділової активності підприємства значно покращились: збільшились коефіцієнти оборотності активів підприємства дебіторської заборгованості, матеріальних запасів, основних засобів, власного капіталу. Зростання цих коефіцієнтів свідчить про швидке повернення авансованих коштів у виробництво та реалізацію продукції. Кінцевим етапом фінансового аналізу підприємства є аналіз рентабельності, який свідчить про низьку рентабельність продукції порівняно з галузевим показником рентабельності. Важливоює розробка вірогідності банкрутства підприємства. Низький відсоток рентабельності продукції пояснюється дещо необдуманими діями керівництва підприємства щодо диверсифікації діяльності підприємства: впровадження нового виду діяльності- виробництва та реалізації макаронних виробів,яке вимагало значних капіталовкладень і виявилася абсолютно нерентабельним.

Узагальнена оцінка результатів фінансового аналізу підприємства є задовільною, оскільки підприємство є прибутковим та показники фінансового стану відповідають нормативним вимогам.