Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

27) Поняття і загальна характеристика прав і свобод людини і громадянина

Сукупність прав і обов'язків становить статус грома­дянина в державі, відрізняє його від іноземних громадян. Основу правового статусу громадян України становлять конституційні права, свободи і обов'язки людини і гро­мадянина. Конституція України містить положення про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недо­торканність та безпека в Україні визначені як вища со­ціальна цінність, а права, свободи людини та їх гарантія визначають сенс і спрямування діяльності держави. За­твердження і забезпечення прав та свобод людини є го­ловним обов'язком держави (ст. З Конституції України). Права і свободи людини є невідчужуваними і непоруш­ними (ст. 21).

Систему Конституційних норм, закріплених Консти­туцією 1996 року і які визначають правовий статус лю­дини і громадянина складають громадянські (особисті), політичні, соціально-економічні, культурні, екологічні права та права в галузі правосуддя. Держава не тільки проголошує права і свободи людини, а й бере на себе обов'язки їхньої реалізації.

Особисті (громадянські) права є найважливішими правами людини, що забезпечують її життя, особисті цінності, свободу, недоторканність, особисту безпеку, правовий захист. Вони є невід'ємними, тобто належать людині як члену громадського суспільства, забезпечені законом і покликані захищати людину від свавілля дер­жави та інших людей. Особисті права не надаються, а тільки охороняються і гарантуються державою. До них належать:

- право на життя (ст. 27);

- право на повагу честі і гідності (ст. 28);

- право на свободу і особисту недоторканність (ст. 29) та багато інших прав, які закріплені в Конституції і кла­сифікуються як особисті.

Політичні права і свободи визначають можливість громадян брати участь у здійсненні влади в керівництві державними справами і в суспільно-політичному житті. Всі політичні права і свободи призначені забезпечи­ти громадянам можливість реальної участі в управлінні державними справами і в суспільно-політичному житті. До політичних прав і свобод належать:

- право брати участь в управлінні держаними справа­ми (ст. 38);

- право на свободу думки і слова (ст. 34);

- право на свободу об'єднання в політичні партії та громадські організації (ст. 36) та інші політичні права і свободи громадян.

Серед закріплених Конституцією України прав люди­ни значне місце посідають соціально-економічні права, які дають можливість громадянам брати участь у сфері матеріального виробництва та розподілу матеріальних благ. Соціально-економічні права є основою економічної самостійності людини, а також визначають загальні умо­ви її соціального життя. До них відносяться:

- право на підприємницьку діяльність (ст. 42);

- право на працю (ст. 43);

- право громадян володіти, користуватися та розпо­ряджатися своєю власністю (ст. 41) та інші права, які ви­значені Конституцією України як соціально-економічні.

Конституція України гарантує і забезпечує культурні права людини і громадянина. Це такі права як:

- право на освіту (ст. 53);

- - право громадян користуватися досягненнями науки і техніки, культурними та історичними надбаннями на­роду (ст. 54) та інші права.

До прав у галузі правосуддя Конституція відно­сить:

- право на судовий захист своїх прав і свобод від по­рушень (ст. 55);

- право знати свої права і обов'язки (ст. 57);

- право на правову допомогу (ст. 59) та інші права. Отже, в Україні права і свободи людини та громадя­нина визнані неодмінними засадами нового конституційного ладу. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність (ст. 3), а можливість обмеження консти­туційних прав і свобод зумовлена випадками воєнного або надзвичайного стану (ст. 64) та іншими, які передба­чені чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]