Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

82) Державна служба в Україні

Питання про державну службу і статус державного службовця регулюється Законом України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року і іншими Законами України. Цей закон регулює суспільні відносини, які охоплюють діяльність держави щодо створення правових, організаційних, економічних та соціальних умов реалізації громадянами України права на державну служ­бу. Він визначає загальні засади діяльності, а також ста­тус державних службовців, які працюють у державних органах та їх апараті.

Державна служба в Україні - це професійна діяль­ність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функ­цій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Ці особи є державними службовцями і мають відповідні службові повноваження.

Державна служба ґрунтується на таких основних прин­ципах: 1) служіння народу України; 2) демократизму і законності; 3) гуманізму і соціальної справедливості; 4) пріоритету прав людини і громадянина; 5) професіо­налізму, компетентності, ініціативності, чесності, відда­ності справі; 6) персональної відповідальності за вико­нання службових обов'язків і дисципліни; 7) дотримання прав та законних інтересів органів місцевого і регіональ­ного самоврядування; 8) дотримання прав підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян.

Право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового ста­ну, расової і національної приналежності, статі, політич­них поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір, або за іншою процедурою, передбаченою Кабінетом Міністрів.

У законі закріплена етика поведінки державного служ­бовця. Він повинен: 1) сумлінно виконувати свої служ­бові обов'язки; 2) шанобливо ставитися до громадян, ке­рівників і співробітників, дотримуватися високої культу­ри спілкування; 3) не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця.

Указаний закон також закріплює і регулює: 1) Держав­ну політику в сфері державної служби; 2) Правовий ста­тус державних службовців державних органів та їх апара­ту; 3) Проходження державної служби в державних орга­нах та їх апараті; 4) Службову кар'єру; 5) Припинення державної служби; 6) Матеріальне та соціально-побутове забезпечення державних службовців; 7) Відповідальність за порушення законодавства про державну службу.

83) Поняття адміністративного проступку

Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необереж­на) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, права і свободи громадян, на вста­новлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність. Адміні­стративна відповідальність за правопорушення настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до чинного законодавства криміналь­ної відповідальності (ст. 9 Кодексу).

Адміністративне правопорушення має такі ознаки, як і загальне поняття правопорушення: 1) суспільна небез­пека або шкода; 2) протиправність діяння; 3) винність діяння; 4) карність за діяння, які передбачені в Кодексі про адміністративні правопорушення та інших законах; 5) іноді потрібно встановити причинний зв'язок між протиправним діянням і наслідками.

Адміністративні правопорушення наносять значну шкоду громадському порядку, системі управління, правам і законним інтересам громадян, підприємствам і організа­ціям. Соціальна небезпека і шкода може бути різна. Якщо правопорушення наносять велику шкоду або становлять соціальну небезпеку, яка передбачена Кримінальним ко­дексом, то такі правопорушення потрібно кваліфікувати як кримінальні злочини, якщо буде встановлено склад злочину. Іноді за незначні злочини особа звільняється від кримінальної відповідальності і притягається до адміністративної відповідальності. Критерієм розмежування є вар­тість шкоди або тяжкість наслідків діяння.

Адміністративне правопорушення може бути вчинено умисно і необережно. Правопорушення визнається вчи­неним умисно, якщо особа, яка його вчинила, усвідом­лювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльнос­ті, передбачала шкідливі наслідки і бажала або свідомо допускала настання їх. Адміністративне правопорушен­ня визнається вчиненим з необережності, якщо особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання шкід­ливих наслідків своєї дії чи бездіяльності, але легковаж­но розраховувала на їх відвернення або не передбачала можливості настання таких наслідків, хоч повинна була і могла їх передбачити.

Адміністративна відповідальність може наступати лише в тому випадку, якщо в Кодексі або інших норма­тивних актах передбачено склад адміністративного про­ступку і санкцію за його порушення. Якщо в законодав­стві немає складу адміністративного правопорушення або санкції за нього, особу не можна притягнути до ад­міністративної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]