Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

75) Поняття і підстави цивільно-правової відповідальності

Цивільно-правова відповідальність - це такий вид юридичної відповідальності, яка наступає за невиконан­ня або неналежне виконання зобов'язань (договорів), пе­редбачена в чинному законодавстві і конкретною уго­дою сторін (боржника і кредитора), що не суперечить чинному законодавству. Цивільно-правова відповідаль­ність - це невигідні майнові наслідки, встановлені законом або договором на випадок невиконання абсолютного обов'язку, а також невиконання або неналежного вико­нання боржником зобов'язання .

Завданням цивільно-правової відповідальності є від­новлення порушених цивільних прав суб'єктів, віднов­лення майнового стану, відшкодування збитків, зміцнення господарсько-договірної дисципліни, а також задоволен­ня матеріальних і духовних потреб громадян і організа­цій. Ця відповідальність має на меті також виховання у суб'єктів почуття поваги до закону, до держави і інших суб'єктів, формування виробничої і правової культури учасників цивільних відносин.

Підставами цивільно-правової відповідальності є факт (склад) цивільного правопорушення, деліктоспромож-ність особи (здатність нести юридичну відповідальність), наявність чинного цивільного законодавства про цю від­повідальність і цивільного договору.

Недієздатні і неделіктоспроможносні особи за загаль­ним правилом не можуть нести цивільно-правову відпо­відальність.

Основними підставами цивільно-правової відпові­дальності є такі умови:

1)  наявність майнової шкоди (збитків) у результаті правопорушення;

2)  протиправність цивільно-правової діяльності або поведінки боржника;

3) наявність вини боржника за вчинення шкоди;

4)  причинний зв'язок між протиправним діянням і шкодою, як об'єктивна підстава цивільно-правової від­повідальності;

5)  наявність чинного законодавства, в якому передба­чена цивільно-правова відповідальність.

Цивільне законодавство передбачає різні форми від­повідальності. Основною з них є обов'язок боржника відшкодувати кредиторові збитки, які він учинив у ре­зультаті невиконання чи неналежного виконання дого­вору. Збитки в цивільному праві - це витрати, завдані кредитором, втрата або пошкодження його майна, а та­кож неодержані кредитором доходи, які він одержав би, в разі виконання зобов'язання боржником.

За загальним правилом, правопорушник несе цивільну

відповідальність у повному об'ємі. Разом з тим відпові­дальність не звільняє боржника від виконання зобов'я­зання в натурі, за винятком випадків, передбачених за­коном.

Цивільно-правова відповідальність наступає, як пра­вило, за винну протиправну діяльність (або бездіяль­ність). Це діяння направлене проти суб'єктивних прав кредитора і проти вимог чинного законодавства. Вина -це суб 'єктивне ставлення особи до виконання (або неви­конання) своїх цивільних обов'язків відповідно до вимог закону або цивільно-правових угод (договорів) і до їх наслідків. Вину можна розглядати як в об'єктивному аспекті - протиправна дія або бездіяльність, так і в суб'­єктивному - як психічне ставлення особи до свого про­типравного діяння. Вину можна також розглядати як від­сутність почуття відповідальності за своє діяння або не­належне почуття відповідальності. В цивільному праві вину розглядають значно спрощено і зводять її тільки до психічного ставлення особи у формі умислу або необе­режності до своєї протиправної дії (або бездіяльності) та її результату. Психічне ставлення особи виражає тільки почуття вини, хоча вона виражається об'єктивно. Далеко не завжди винна особа може визнати свою вину у вчи­ненні шкоди, особливо з необережності. Вина особи може бути в формі умислу і необережності. При навмисній вині особа з певним умислом свідомо порушує або не виконує договір. При необережній вині боржник не застосував усіх необхідних заходів для виконання зобов'язань. У ци­вільному праві діє презумпція - винною особою є та, яка порушила договір. Боржник також відповідає не тільки за свою вину, але і за вину третіх осіб, на яких було покла­дено виконання договору. В ст. 440 ч. II ЦК України за­кріплено, що той, хто заподіяв шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкоду заподіяно не з його вини. Таким чином, якщо немає вини боржника, то й не може бути відшкодування шкоди.

У деяких випадках боржник може звільнитися від ци­вільної відповідальності за порушення договорів при пев­них обставинах. До таких обставин відносяться випадок та непереборна сила. Випадок - це такий цивільний факт або обставина, яка об'єктивно не дала можливості (пе­решкодила) виконати зобов'язання, незважаючи на суб'­єктивне бажання боржника здійснити його згідно з угодою або договором. Непереборна сила - це такі надзви­чайні події, які не залежать від волі особи і які не можна перебороти зусиллями самої людини та інших людей (наприклад, стихійні лиха). Боржник у таких випадках звільняється від цивільної відповідальності, якщо дове­де, що шкода виникла в результаті непереборної сили. Статтею 450 ЦК України закріплено, що організації і громадяни, діяльність яких пов'язана з підвищеною не­безпекою для оточення (транспортні організації, про­мислові підприємства, будови, власники автомобілів та ін.), зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну джере­лом підвищеної небезпеки, якщо не доведуть, що шкода виникла внаслідок непереборної сили або умислу по­терпілого. Таким чином, між протиправним діянням і цивільною шкодою повинен бути причинний зв'язок. Якщо причинного зв'язку немає, то не може бути вини боржника і, відповідно,- цивільної відповідальності.

Безвинна відповідальність у цивільному праві існує або допускається лише тоді, коли це прямо передбачено цивільним законом. В ст. 209 ЦК України закріплено, що безвинна відповідальність наступає за невиконання зобов'язань, якщо вона передбачена в договорі. Відпо­відальність тут настає за наявності шкоди, протиправ-ності дій особи і наявності необхідного причинного зв'язку між протиправним діянням і шкодою. В зако­ні, по суті, закріплена підвищена цивільна відповідаль­ність за невиконання або неналежне виконання зобов'я­зань, за винятком впливу на їх виконання непереборної сили.

Якщо при невиконанні або неналежному виконанні зобов'язань буде встановлена вина кредитора, то борж­ник звільняється від цивільної відповідальності, якщо інше не встановлено законом (ст. 210 ЦК України). За наявності вини боржника і кредитора розмір цивільної відповідальності може зменшуватись.

Цивільна відповідальність наступає не лише за май­нову шкоду, але і за моральну (немайнову) шкоду, якщо особа не доведе, що моральна шкода заподіяна не з її вини (ст. 440і ЦК України). Така відповідальність настає і у разі заподіяння громадянину каліцтва або іншого ушкодження здоров'я, пов'язаного з виконанням ним трудових обов'язків. Організація або громадянин, відпо­відальні за шкоду, зобов'язані відшкодувати потерпіло му у повному розмірі втрачений заробіток тощо (ст. 456 ЦК України).

За невиконання або неналежне виконання зобов'язань боржник зобов'язаний відшкодувати кредиторові завдані ним збитки. Якщо за це встановлена неустойка (штраф, пеня), то збитки відшкодовуються в частині, не охопленій неустойкою (штрафом, пенею). Законом або договором можуть бути передбачені випадки, коли допускається стя­гнення тільки неустойки (штрафу, пені), але не збитків, і інша відповідальність (ст. ст. 203, 204 ЦК України).

Цивільно-правова відповідальність може бути таких видів: договірна, позадоговірна, дольова, солідарна, суб-еидіарна або додаткова, повна і обмежена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]