Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

61) Підстава припинення трудового договору з ініціативи власника

Трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом лише на загальних або спеціальних підставах. До загальних підстав відносять випадки: змін в організації виробництва і праці виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недос­татньої кваліфікації або стану здоров'я систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків прогулу, нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців поспіль внаслідок тимчасової не­працездатності поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу; появи на роботі в нетверезому стані, у стані нар­котичного або токсичного сп'яніння; вчинення за місцем роботи розкрадання Спеціальними підставами розірвання трудового договору вважаються: одноразове грубе порушення трудових обов'яз­ків керівником підприємства, скоєння винних дій працівника, який безпосе­редньо обслуговує грошові або товарні цінності, вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням роботи; якщо працівника визнано таким, що не витри­мав випробування. Окрім указаних підстав, передбачених Кодексом законів про працю, правовідносини деяких катего­рій працівників можуть припинятися з інших під­став. Зокрема, Законом України "Про державну службу" (ст. 30) визначено, що державна служба припиняється в разі: порушення умов реалізації права на державну службу, недотримання пов'язаних із проходженням дер­жавної служби вимог, досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби (60 років для чоловіків і 55 — для жінок); виявлення чи виникнення обставин, які пере­шкоджають перебуванню державного службов­ця на державній службі (визнання в установленому порядку службовця недієздатним; наяв­ність судимості, відмови державного службовця від прийняття присяги або її порушення; неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів. Особливе значення в разі звільнення працівника за ініціативою власника чи уповноваженого ним ор­гану має процедура припинення трудових відносин. Порушення цієї процедури у більшості випадків є підставою для поновлення звільнених працівників на роботі.

62) Робочий час і його види

Робочим часом вважається час, протягом якого пра­цівник повинен виконувати свої трудові обов'язки згідно з чинним законодавством про працю, правилами внутріш­нього трудового розпорядку і колективним трудовим до­говором.

Згідно з діючим законодавством можна виділити такі види робочого часу:

- нормальний робочий час;

- скорочений робочий час;

- неповний робочий час;

- не нормований робочий час;

- надурочний робочий час.

Згідно ст. 50 Кодексу законів про працю України нор­мальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Підприємства і організації при укладанні колективно­го договору можуть встановлювати меншу норму трива­лості робочого часу, ніж 40 годин.

Робочий тиждень характеризується нормою робочих годин, а також числом робочих і вихідних днів у кален­дарному тижні.

Для працівників установлюється п'ятиденний робо­чий тиждень з двома вихідними днями. Тривалість що­денної роботи (зміни) визначається правилами внутріш­нього трудового розпорядку або графіком змінності, які затверджує власник за погодженням з профспілковим комітетом.

На тих підприємствах, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п'ятиденного робочо­го тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. При шести­денному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 год. при тижневій нормі - 40 год., 6 год.- при тижневій нормі 36 год. і 4 год.- при тижневій нормі 24 год.

П'яти-, шестиденний робочий день встановлюється власником спільно з профспілковим комітетом з враху­ванням специфіки виробництва, думки трудового колек­тиву і за погодженням з місцевими радами народних де­путатів (ст. 52 КЗпП).

Напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73) три­валість роботи працівників, крім тих, у яких скорочена тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП), скорочується на одну годину. Напередодні вихідних днів тривалість ро­боти при шестиденному робочому тижні не може пере­вищувати 5 годин.

При роботі в нічний час встановлена тривалість робо­ти (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників із скороченим робочим ча­сом (ст. 51 п. 2). Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, а також на змінних роботах, при шестиден­ному робочому тижні з одним вихідним днем.

Нічним часом вважається час з 22 год. вечора до 6 год. ранку (ст. 54).

Трудовим законодавством забороняється залучення до роботи в нічний час: 1) вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років; 2) неповнолітніх - до 18 ро­ків; 3) інших категорій працівників, передбачених зако­нодавством. Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного госпо­дарства, де це особливо необхідно і дозволяється як тим­часовий захід. Це обмеження не поширюється на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім'ї (ст. 55, 75 КЗпП). Робота інвалідів у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям.

Скорочений робочий час встановлюється для окремих категорій працівників. До них відносяться неповнолітні віком від 15 до 16 років, яким встановлена тривалість робочого часу 24 години на тиждень, у віці від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень.

Скорочений робочий час встановлюється для праців­ників зі шкідливими умовами праці - 36 годин на тиж­день. Скорочений робочий день (6 годин) встановлено для деяких категорій працівників розумової праці: вчи­телів, лікарів, професорсько-викладацького складу.

Скорочена тривалість робочого часу може встанов­люватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 ро­ків або дитину-інваліда.

Неповний робочий час (день або тиждень) встанов­люється за погодженням між власником чи його уповно­важеною особою під час укладання трудового договору або в процесі роботи. Цей вид робочого часу відрізняєть­ся від попереднього тим, що тут сторони самі домов­ляються про час роботи, він не закріплений у законодав­стві і оплата за працю проводиться пропорційно відпра­цьованому часу або залежно від виробітку. В даному випадку робочий час менший ніж передбачений законо­давством для таких працівників. Неповний робочий час використовується для більш повного використання праці людей, які не можуть з різних причин працювати весь робочий день. Ці працівники прирівнюються до праців­ників з нормальною тривалістю робочого часу в трудо­вих правах (ст. 56).

Ненормований робочий час встановлюється для окре­мих категорій працівників. При цьому, як правило, до­пускається робота понад нормальний робочий день і тиж­день, за що працівники користуються додатковою від­пусткою. До таких категорій працівників відносяться, як правило, управлінський персонал, працівники правоохо­ронних і інших державних установ.

Надурочний робочий час - це робота, яка виконується працівником понад установлену тривалість робочого дня і тижня. Надурочні роботи, як правило, не допускаються.

Відповідно до ст. 62 КЗпП власник або уповноваже­ний ним орган може застосувати надурочні роботи лише у виняткових випадках:

1)  при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також для відвернення громадського або сти­хійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків;

2)  при проведенні громадсько необхідних робіт по водопостачанню, газопостачанню, опаленню, освітлен­ню, каналізації, транспорту, зв'язку для усунення випад­кових або несподіваних обставин, які порушують правиль­не їх функціонування;

3)  при необхідності закінчити почату роботу, яка не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли її припинення може призвести до псування або загибелі державного чи громадського майна, а також у разі необ­хідності невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого устаткування, коли це викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих;

4)  при необхідності виконання вантажно-розвантажу­вальних робіт з метою недопущення або усунення прос­тою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

5)  для продовження роботи при нез'явленні праців­ника, який заступає, коли робота не допускає перерви (заміна відсутнього працівника).

До надурочних робіт забороняється залучати (ст. 63 КЗпП):

1)  вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до З років;

2) неповнолітніх - до 18 років;

3) працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять;

4) жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років або дитину-інваліда, можуть залучатися до надурочних робіт лише за їх згодою;

5) залучення інвалідів до таких робіт можливе лише за їх згодою і якщо це не суперечить медичним рекомен­даціям.

Надурочні роботи можуть проводитись лише з дозво­лу профспілкового комітету підприємства. Вони не по­винні перевищувати для кожного працівника 4-х год. протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Власник або уповноважений ним орган повинні вести облік над­урочних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]