Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

30) Конституційні особистісні права і свободи громадян

Особистісні права - це такі права, які спрямовані на конкретизацію немайнових прав, свободи і вільний роз­виток особи. Іноді ці права називають особистими, іноді громадянськими (див. Погорілко В. Ф.). Разом із тим всі суб'єктивні права є особистими, а громадянські права пов'язані з громадянством особи, людини, тому вони можуть мати політичний, економічний характер. До осо-бистісних прав відносяться такі права: право на честь і гідність, право на свободу та недоторканність і безпеку, право на вільний розвиток особистості, таємницю листу­вання, телефонних розмов, телеграфної та іншої корес­понденції, право на особисте і сімейне життя.

У ст. З Конституції закріплено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека ви­знаються в Україні найвищою соціальною цінністю. В цій статті закріплені фізичні і особистісні права люди­ни, як один із основних принципів правової держави і громадянського суспільства. Кожна людина має не­від'ємне право на повагу до її гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому поводженню чи покаранню, що принижує його гідність (ст. 28 Консти­туції). Це означає, що кожний громадянин повинен по­важати права і свободи інших людей, це стосується та­кож і посадових осіб. Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільст­вом, в якому забезпечується вільний і всебічний розви­ток її особистості (ст. 23 Конституції). Людина не може бути абсолютно вільна від інших людей, від держави і від суспільства, оскільки жити в суспільстві і бути вільним від нього неможливо. Разом із тим, вільний розвиток кожного є умовою вільного розвитку всіх.

Кожна людина має право на свободу та особисту не­доторканність. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим рі­шенням суду і тільки на підставах та в порядку, встанов­леному законом. Державні органи можуть затримати особу у випадку запобігання злочинові і тримати під вартою не більше 72 годин, обґрунтованість якого по­винна бути перевірена судом. Якщо протягом цього часу їй не буде вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою, то особа негайно звільняється. Кожному затриманому чи заарештованому повинно бути негайно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз'яснено його права, надана можливість захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захис­ника. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання. Про арешт або затри­мання людини має бути негайно повідомлено родичів за­триманого (ст. 29 Конституції).

До особистісних прав і свобод відносять свободу сві­тогляду і віросповідання (ст. 35 Конституції), хоча деякі спеціалісти відносять їх до політичних прав і свобод. Свобода світогляду і свобода віросповідання тісно взає­мопов'язані. Ці права означають, що громадяни можуть дотримуватись різного світогляду: релігійного, ідеаліс­тичного, матеріалістичного, комуністичного, ліберально­го, консервативного, націоналістичного тощо. Здійснен­ня цього права може бути обмежено законом лише в ін­тересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Україна є світською державою. Церква і релігійні ор­ганізації відокремлені від держави, а школа від церкви. Жодна релігія не може бути визнана як обов'язкова.

Кожному громадянину гарантується таємниця листу­вання, телефонних розмов, телеграфної та іншої корес­понденції. Винятки можуть бути встановлені лише су­дом, з метою запобігти злочинові чи з'ясувати істину під час розслідування справи, якщо іншим способом отри­мати інформацію неможливо (ст. 31).

Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією. Не допускається збирання, зберігання, використан­ня та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини. Кожному гарантується судовий захист права спростувати недостовірну інформацію про себе і членів сім'ї, а також відшкодування матеріальної і мо­ральної шкоди (ст. 32):

Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен з подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх пов­ноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Сім'я, материнство, дитинство і батьківство охороняються державою (ст. 52).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]