Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

37, 38)Виборча система України

Виборча система - це сукупність правових засад і правових норм та принципів, які виражені в нормативно-правових актах і направлені на регулювання порядку формування вищих представницьких виборних органів державної влади і органів місцевого самоврядування, а також здійснення громадянами своїх виборчих прав -права обирати й бути обраними в ці органи. Виборча система, виборче право - це правовий інститут консти­туційного права. Виборче право розуміють також як суб'єктивне право (і обов'язок) громадян обирати (актив­не виборче право) або бути обраним (пасивне виборче право) в процесі проведення виборів до представницьких органів державної влади і органів місцевого самовряду­вання.

Громадяни України мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого само­врядування (ст. 38 Конституції"). Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдуми та інші форми безпосередньої демократії (Розділ III Конституції).

Під час проведення виборів формуються вищі і міс­цеві представницькі органи державної влади і місцевого самоврядування. Через вибори здійснюється дві форми демократії - безпосередня і представницька.

У світі склались декілька виборчих систем: мажори­тарна, пропорційна і змішана.

Мажоритарна виборча система передбачає вибори депутатів в одномандатних територіальних округах за персональними списками. Обирається той кандидат у депутати, який отримав більшість голосів виборців.

Пропорційна виборча система полягає в забезпеченні пропорційності між поданими голосами виборців за пар­тії в країні і одержанні партіями пропорційної кількості мандатів у парламенті. Пропорційна виборча система передбачає проведення виборів депутатів за загальнона­ціональними чи регіональними партійними списками в багатомандатних округах. За цією системою країна може бути поділена на декілька великих округів або виступати як єдиний округ. Для проходження партій в парламент встановлюється певний бар'єр голосів виборців - 3-5%.

Змішана виборча система поєднує мажоритарну та пропорційну систему. В Україні існувала мажоритарна виборча система, а з 1998 р. введена змішана виборча система.

39) Поняття та принципи виборчого права

Під виборчою системою України розуміється передбачений законодавством порядок формування представницьких органів держави. Усі норми законо­давства, які регламентують цей порядок, у сукупнос­ті складають виборче право. Основними його джерелами є Конституція України, Закони України: "Про вибори народних депутатів України" від 24 вересня 1997 р., "Про вибори Президента України" у редакції від 24 лютого 1994 р. У цих нормативно-правових актах сформульовано такі головні принципи виборчого права. Принцип загальності означає, що право обирати мають усі громадяни України, яким на день голосу­вання виповнилося 18 років. Принцип рівного і прямого виборчого права озна­чає, що громадяни України беруть участь у виборах народних депутатів на рівних засадах і депутати обираються безпосередньо виборцями. Таємність голосування означає, що ніякі форми контролю за волевиявленням виборців не допускаються, а саме голосування відбувається у спеціально обладнаній для цього кабіні чи кімнаті. Принцип вільного й рівноправного висунення кандидатів передбачає, що всі громадяни України, які мають право голосу, мають право висувати кан­дидатів.Гласність і відкритість виборчого права означає, що підготування і проведення виборів депутатів завжди здійснюються відкрито і гласно. Рівність можливостей для всіх кандидатів у про­веденні виборчої кампанії розумітися так, що всім кандидатам опісля офіційної їх реєстрації надається можливість участі у виборчій кампанії на рівних засадах, вони мають рівне право на використання державних засо­бів масової інформації у них рівні можливості щодо матеріально-технічного і фі­нансового забезпечення їх участі у виборчій кампа­нії з боку держави. Принцип неупередженості до кандидатів з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування вживається та обумовлює існування такого інституту виборчого права, як увільнення кандидата від виробничих або службових обов'язків із збереженням середньої заробітної платні за місцем роботи; принцип свободи агітації дозволяє вести агітацію як за, так і проти кандидата в усіх засобах масової інформації.

40)

41)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]