Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

29) Конституційні політичні права та свободи громадян

Політичні права і свободи - це такі права і свободи, які пов'язані з участю громадян в політичному житті су­спільства. До них відносяться: право на громадянство, свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право на свободу думки і слова, право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації, право брати участь в управлінні державними справами, право на мітинги, походи і демонстрації, право на пись­мові звернення до органів державної влади.

Відповідно до ст. 25 Конституції України громадянин не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство. Він не може бути вигнаний за межі Ук­раїни або виданий іншій державі. Україна гарантує пік­лування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами. Окремі спеціалісти це право відносять до громадянських або особистих прав. Право на громадянс­тво - це перш за все політичне право, яке породжує всі інші права, свободи і обов'язки громадян.

Кожній людині, яка на законних підставах перебу­ває на території України, гарантується свобода пересу­вання, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, установлених законом. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну (ст. 33).

У ст. 34 Конституції гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і пе­реконань. Кожен має право вільно зберігати, використо­вувати і поширювати інформацію на свій вибір. Однак це право не повинно наносити шкоди законним інтере­сам держави, суспільства і особи.

Громадяни України мають право на свободу об'єд­нання у політичні партії і громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволен­ня різних інтересів. Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян і обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій і громадських організацій. Усі об'єднання грома­дян рівні перед законом (ст. 36). Політичні партії та гро­мадські організації, програмні цілі або діяльність яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушен­ня суверенітету і територіальної цілісності держави, під­рив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетні­чної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення,- забороняються. Вони не можуть мати воєнізованих формувань (ст. 37). Заборона діяльності об'єднань громадян здійснюється лише в судовому порядку.

У ст. 38 Конституції закріплено, що громадяни ма­ють право брати участь в управлінні державними спра­вами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби, а також до служби в органах місцевого само­врядування.

Громадяни мають право проводити збори, походи, демонстрації, мітинги мирним шляхом, про проведення яких сповіщаються державні органи влади чи органи мі­сцевого самоврядування. Обмеження цього права може бути встановлене лише судом відповідно до закону і ли­ше в інтересах національної безпеки та громадського по­рядку.

Всі громадяни мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто зверта­тися до органів державної влади і місцевого самовряду­вання та посадових осіб, які зобов'язані розглянути такі звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк (ст. 40).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]