Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

28) Конституційні соціально-економічні права громадян

Всі права, свободи і обов'язки людини і громадянина України викладені в розділі II Конституції України (ст. ст. 21-68). Вони випливають із Загальної декларації прав людини, прийнятої ООН в 1948 p., Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права (1966 p.), Паризької хартії для нової Європи (1990 р.) та ряду ін­ших актів і законів.

Конституція України закріплює основні принципи правового становища особи і конкретні права людини і громадянина. До соціально-економічних прав відносять­ся: право на власність, право на підприємницьку діяль­ність, право на працю, право на страйк, право на відпо­чинок, на соціальний захист, право на житло.

Кожний громадянин має право приватної власності, яка набувається в порядку, визначеному законом. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ст. 41 Конституції). Зміст права влас­ності включає право володіти, розпоряджатися, користу­ватися нею.

Для задоволення своїх потреб і інтересів громадяни можуть користуватися об'єктами права державної та ко­мунальної власності відповідно до закону. Використання власності не може завдати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі. Об'єктами права власності можуть бути матеріальні і духовні цін­ності - твори науки, літератури, мистецтва, інформація тощо. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами (власністю народу) відповідно до закону.

Право приватної власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Примусове відчуження об'єктів права приватної влас­ності (реквізиція і конфіскація) може бути застосова­не лише на підставі закону: реквізиція - в умовах воєн­ного чи надзвичайного стану; конфіскація майна може бути застосована тільки за рішенням суду і на підставі

закону.

У ст. 42 Конституції закріплено право на підприємни­цьку діяльність, яка не заборонена законом. Закон обме­жує підприємницьку діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів міс­цевого самоврядування. Держава забезпечує захист кон­куренції у підприємницькій діяльності. Не допускається зловживання монопольним становищем на ринку, непра­вомірне обмеження конкуренції та недобросовісна кон­куренція.

Кожний громадянин України має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він обирає вільно або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного використання гро­мадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності. Викорис­тання примусової праці забороняється. До неї не відно­ситься військова або альтернативна (невійськова) служ­ба, а також робота або служба, яка виконується за виро­ком суду тощо. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Громадяни мають право на на­лежні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну пла­ту, не нижче від визначеної законом (ст. 43). У ст. 44 за­кріплено право на страйк для тих, хто працює, з метою захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Згідно ст. 45 Конституції кожен, хто працює, має пра­во на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, оплачуваної щорічної від­пустки, вихідних і святкових днів тощо.

Громадяни мають право на соціальний захист у разі повної, часткової чи тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках. Це пра­во гарантується загальнообов'язковим державним соці­альним страхуванням. Пенсії^ інші види соціальних ви­плат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати певний рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму (ст. 46).

У ст. 47 Конституції закріплено право на житло. Дер­жава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які мають право на соціаль­ний захист, житло надається державою та органами міс­цевого самоврядування безоплатно або за доступну пла­ту. Згідно ст. ЗО кожному громадянину гарантується не­доторканність житла.

Крім того, до соціально-економічних прав можна та­кож віднести право на житло (ст. 47 Конституції), право на достатній життєвий рівень (ст. 48), право на відшко­дування шкоди (ст. 50), право дітей і непрацездатних ба­тьків на утримання і піклування (ст. 51), право на безо­платну освіту (ст. 53) і інші права, які мають частково економічний і матеріальний зміст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]