Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

36) Поняття і види референдумів в Україні

З метою забезпечення народовладдя і безпосередньої участі громадян в управлінні державними та місцевими справами в Україні проводяться референдуми, вибори та інші форми демократії. Референдум - це спосіб прийнят­тя громадянами України шляхом голосування законів України, інших рішень з важливих питань загальнодер­жавного і місцевого значення.

Відповідно до Конституції України і Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» від 3 липня 199S р. проводяться три основних види референдумів: 1) всеукраїнський; 2) місцеві; 3) ті, що належать до ві­дання Автономної Республіки Крим: організація та про­ведення місцевих референдумів (ст. 138 Конституції). За наслідками проведення референдуми поділяються на ви­рішальні і консультативні.

Закони та інші рішення, прийняті всеукраїнським ре­ферендумом, мають найвищу юридичну силу по відно­шенню до інших нормативно-правових актів. Вони не потребують будь-якого затвердження державними орга­нами і можуть бути скасовані або змінені у порядку, пе­редбаченому Законом. Референдум є найвища форма прямого (безпосереднього) народовладдя.

Всеукраїнський референдум призначається Верхов­ною Радою України або Президентом України відповід­но до їх повноважень, установлених Конституцією. Все­український референдум проголошується Президентом за народною ініціативою на вимогу не менше як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зі­брано не менше як у двох третинах областей і не мен­ше як по сто тисяч підписів у кожній області (ст. 72 Кон­ституції).

Предметом всеукраїнського референдуму може бути:

-  затвердження Конституції України, її окремих по­ложень та внесення змін і доповнень до Конституції;

-  прийняття, зміна або скасування законів України або їх окремих положень;

-  прийняття рішень, які визначають основний зміст Конституції України, законів України та інших правових актів.

Виключно всеукраїнським референдумом, який при­значається Верховною Радою України, вирішуються пи­тання про зміну території України (ст. 73 Конституції).

Референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії (ст. 74 Конституції).

Предметом місцевого референдуму можуть бути:

-  прийняття, зміна або скасування рішень з питань, віднесених до відання місцевого самоврядування відпо­відних адміністративно-територіальних одиниць;

-  прийняття рішень, які визначають зміст /постанов місцевих рад народних депутатів та їх виконавчих і роз­порядчих органів. Місцеві референдуми призначаються відповідними місцевими радами народних депутатів.

У всеукраїнському та місцевому референдумах мають право брати участь громадяни України, які досягали 18 ро­ків і постійно проживають відповідно на території Ук­раїни, області, району, міста тощо. Референдум здійс­нюється на основі загальновизнаних принципів виборчо­го права.

Закон про референдуми регулює порядок призначен­ня референдумів; підготовку проведення референдумів; порядок голосування і визначення підсумків референду­му; опублікування, введення в дію, зміну або скасування законів, інших рішень, прийнятих референдумом; дорад-че опитування громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]