Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

74) Договір майнового найму та його види

За договором майнового найму (оренди) наймодавець зобов'язується надати наймачеві майно у тимчасове ко­ристування за плату.

Договір майнового найму між громадянами на строк більше одного року повинен бути укладений у письмовій формі. Договір найму майна державних, кооперативних та інших громадських організацій повинен бути укладе­ний у письмовій формі, за винятком випадків, передба­чених окремими правилами.

Строк договору майнового найму визначається за по­годженням сторін, якщо інше не встановлено чинним законодавством. Коли договір майнового найму укладено без зазначення строку, він вважається укладеним на невизначений строк, і кожна із сторін вправі відмовитися від договору в будь-який час, попередивши про це другу сторону в письмовій формі за три місяці.

У разі продовження користування майном після за­кінчення строку договору при відсутності заперечень з боку наймодавця, договір вважається поновленим на не­визначений строк і кожна із сторін вправі в будь-який час відмовитись від договору, попередивши про це другу сторону за один місяць вперед.

По договору майнового найму наймач зобов'язаний:

1)  своєчасно вносити плату за користування майном;

2)  користуватися майном відповідно до договору і призначення майна;

3)  підтримувати орендне майно у справному стані;

4)  провадити за свій рахунок поточний ремонт, якщо інше не встановлено законом або договором;

5)  при припиненні договору найму повернути майно у тому стані, в якому він його одержав, з урахуванням нормального зносу, або у стані, обумовленому договором.

Наймодавець має право достроково розірвати договір найму в судових органах, якщо наймач:

1)  користується майном не відповідно до договору або призначення майна;

2)  навмисно або з необережності погіршує стан майна;

3)  не вніс плати протягом трьох місяців з дня закін­чення строку платежу, а за договором побутового прока­ту - протягом одного місяця, якщо більш короткі строки не встановлені типовим договором;

4)  не робить капітального ремонту в тих випадках, коли за законом або договором капітальний ремонт ле­жить на обов'язку наймача.

Наймач також може достроково розірвати договір найму через суд, арбітраж або третейський суд у таких випадках:

1) якщо наймодавець не робить капітального ремонту, який зобов'язаний робити;

2) якщо майно в силу обставин, за які наймач не від­повідає, виявиться в непридатному для користування стані.

Види майнового найму. Відповідно до ст. 256 ЦК Ук­раїни,- договір майнового найму - це такий договір, за яким одна сторона (наймодавець) зобов'язується надати другій стороні (наймачеві) майно у тимчасове користу­вання за плату.

У законодавстві і юридичній літературі поряд з тер­міном «майновий найм» широко вживаються терміни «оренда», «лізинг», «прокат», якими позначають одно­типні за своєю юридичною природою договори, кожен з яких має певні особливості, які обумовлені предметом найму. Для прикладу, предметом оренди можуть бути цілісні майнові комплекси державних підприємств або їх структурних підрозділів, окремі будівлі та споруди або приміщення в них, земля; предметом лізингу - устатку­вання, транспортні та інші основні засоби; предметом прокату - як правило рухомі речі, що їх використовують для задоволення побутових невиробничих потреб (побу­това теле-, радіо-, відеоапаратура, пральні машини, хо­лодильники тощо).

Деякі види майнового найму позначають іншими тер­мінами. Так, за договором фрахтування судна судно­власник зобов'язується на певний час за обумовлену плату (фрахт) надати судно фрахтувальникові для пере­везення пасажирів, вантажів та інших цілей торговельно­го мореплавства (п. І ст. 203 Кодексу торговельного мо­реплавства України).

На підставі договору чартеру (фрахтування повітря­ного судна) виконують чартерне повітряне перевезення (ст. 61 Повітряного Кодексу України).

Тому основними видами договору майнового найму (оренди) є: 1) оренда майна; 2) лізинг устаткування і транспорту; 3) прокату рухомого майна; 4) фрахтування морського судна; 5) чартеру - фрахтування повітряного судна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]