Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

81) Права і обов'язки наймача

Права і обов'язки наймача закріплені в Житловому кодексі України від 30.06.1983 р. із змінами та допов­неннями на 11.07.1995 p., а також в Типовому договорі найму житлового приміщення в конкретному договорі наймача і наймодавця.

Відповідно до ст. 9 ЖК громадяни мають право на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку житлового приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або в будинках жит­лово-будівельних кооперативів.

Громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законодав­ством України.

Ніхто не може бути виселений із займаного житлово­го приміщення або обмежений у праві користування жит­ловим Приміщенням інакше як з підстав і в порядку, пе­редбачених законом.

Житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з при­значенням цих прав чи з порушенням прав інших грома­дян або прав державних і громадських організацій.

Права наймача конкретизовані в Типовому і конкрет­ному договорі наймача і наймодавця. Наймач вправі у встановленому порядку вселяти в зайняту квартиру ін­ших осіб - членів своєї сім'ї, піднаймачів; здійснювати обмін квартири; зберігати при тимчасовій відсутності, бронювати, здавати в піднайм; вимагати зміни договору найму; вимагати від наймодавця виконання робіт по усуненню недоліків конструкцій квартири, які входять в його обов'язки.

Права і обов'язки наймача, які викладені в Типовому договорі і конкретизовані в індивідуальному договорі житлового найму, не повинні обмежувати або іншим чи­ном «ущемлювати», порушувати права наймача і членів його сім'ї, порівняно з умовами, передбаченими діючим законодавством України. Такі обмеження прав наймача є недійсними і при виникненні спору не приймаються до уваги.

Розмір житлового приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду не може перевищу­вати 13,65 м2 на одну особу, але не може бути і меншим середнього забезпечення громадян в даному населеному пункті. Цей рівень визначається місцевими органами влади і самоврядування. Наприклад, в усіх населених пунктах Луганської і Дніпропетровської областей серед­ній рівень забезпечення - 9 м2, в Донецькій - 8, в Києві -7,5, в Ужгороді - 9, в Київській обл.- по 7 м2.

Предметом договору найму можуть бути тільки окре­ма квартира або інше ізольоване житлове приміщення (із одної або декількох кімнат), а також одноквартирний житловий будинок, і не менше встановленого законодав­ством розміру.

Члени сім'ї наймача, які проживають разом із ним, користуються всіма правами і несуть всі обов'язки, які витікають із договору найму житлового приміщення на­рівні із наймачем. Повнолітні члени сім'ї несуть спільну з наймачем відповідальність за зобов'язаннями, які виті­кають із договору. Членами сім'ї можуть бути подружжя (чоловік, жінка), їх діти і батьки. Членами сім'ї можуть бути визнані і інші особи, якщо вони постійно прожи­вають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господар­ство (ст. 64 ЖК).

Тимчасово відсутній наймач зберігає права і несе обов'язки по договору найму житлового приміщення відповідно до ст. 78 ЖК. Якщо в житловому приміщенні не залишились проживати члени сім'ї наймача, то він зобов'язаний забезпечити належне зберігання примі­щення (житла). Наймач вправі здати житлове приміщен­ня в піднайм або поселити в нього жильців на умовах ї в порядку, передбачених ст.ст. 91-99 ЖК. Якщо при відсут­ності наймача (тимчасово) в житловому приміщенні зали­шаються проживати члени сім'ї, то вони здійснюють всі права і обов'язки по договору найму цього приміщення.

Всі питання по проживанню, обміну житлового при­міщення, здачі в піднайм, вселенню членів сім'ї і інших осіб вирішуються спільно всіма дорослими членами сім'ї відповідно до закону.

Громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання та проживання членів їх сі­мей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборо­нені законом угоди (ст. 150 ЖК).

Громадяни зобов'язані дбайливо ставитись до будин­ку, в якому вони проживають, використовувати житлове приміщення відповідно до його призначення, додержу­ватись правил користування житловими приміщеннями, економно витрачаючи воду, газ, електричну і теплову енергію.

Житлові будинки і житлові приміщення не можуть використовуватись громадянами на шкоду інтересам су­спільства (ст. 10 ЖК).

За типовим договором наймач зобов'язаний дотриму­ватись правил користування житловими приміщеннями, своєчасно приймати міри по усуненню недоліків і не­справностей у квартирі, не пізніше 10 числа наступного місяця вносити плату за квартиру і комунальні послуги; утримувати в чистоті і порядку житлові і підсобні при­міщення квартири; не допускати переобладнання і вста­новлення додаткового обладнання без відповідного до­зволу та дотримуватись правил пожежної безпеки; еко­номно використовувати воду, газ, електричну і теплову енергію; своєчасно, не рідше одного разу в 5 років, прово­дити ремонт квартири; безперешкодно допускати вдень, а при аваріях і вночі, працівників ЖЕКу для огляду і ре­монту; при виїзді разом з сім'єю із квартири (державної і комунальної-) звільнити і здати за актом наймодавцю в справному стані; відшкодовувати наймодавцю збитки при пошкодженні елементів житлового будинку тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]