Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

85) Податкова система України

У кожній державі існують державні органи, які зай­маються фінансово-податковою політикою. В Україні - це Верховна Рада, яка формує державний бюджет і займається розподілом державного бюджету, встановлює бюджетн> систему, систему оподаткування; засади фінансового, гро­шового, кредитного та інвестиційних ринків; статус націо­нальної валюти; порядок випуску і обігу державник цінних паперів, їх види і типи. Велику роль в управлінні фінанса­ми відіграє Президент України (ст. ст. 102, 106 Конститу­ції), Кабінет Міністрів (ст. і 15), Міністерство фінансів. Та­кож до таких органів можна віднести Головне управління Державного казначейства, Державну податкову адмініст­рацію, податкові державні адміністрації АРК, областей, міст і районів, Рахункову палату, Національний банк України та інші державні органи. Повноваження всіх цих державних органів закріплено в Конституції та законах України.

3) Поняття податку та його види

Податок - це обов'язковий грошовий внесок до бю­джету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками податку (підприєм­ствами і громадянами) у порядку і на умовах, які визна­чаються законами і декретами України. Поняття подат­ку є економічно-фінансовою і правовою (юридичною) категорією. Спеціалісти з фінансового права визначають податки як обов'язкові за юридичною формою, індивіду­альні, безвідплатні, нецільові, безповоротні, безумовні платежі юридичних і фізичних осіб, встановлені органа­ми законодавчої влади або органами місцевого самовря­дування для зарахування в державний чи місцевий бю­джет або в цільовий фонд у точно визначеному розмірі і в певний термін.

Податок як обов'язковий платіж має такі ознаки: обов'язковість, перехід права власності від фізичних і юридичних осіб до держави, спрямованість у конкретний бюджет, індивідуальна безвідплатність, регулярність стяг­нення.

Разом з тим слід наголосити, що податки використо­вуються для утримання держави та її апарату, виконання основних завдань і функцій держави, вирішення загаль­нонародних програм в економічній та інших соціальній сферах.

Сукупність податків, зборів, інших обов'язкових пла­тежів до бюджету і внесків до державних цільових фон­дів, що справляються у встановленому порядку, становить систему оподаткування.

Система оподаткування будується за принципами обов'язковості, економічної доцільності, соціальної справедливості, поєднання інтересів держави, регіонів, підприємств і громадян та забезпечує надходження кош­тів до бюджетів відповідних рівнів і державних цільових фондів.

Усі податки, які існують в Україні, можна поділити на: загальнодержавні податки й інші загальнообов'язкові платежі та місцеві податки і збори. ; Загальнодержавних податків і обов'язкових платежів існує близько 19, основні з них: податок на додану вар­тість; акцизний збір; податок на доходи підприємств і організацій; прибутковий податок з громадян; мито; державне мито; податок на майно підприємств; податок на нерухоме майно громадян; плата за землю; податок з власників транспортних засобів; податок на промисел.

До місцевих податків і зборів належать: готельний збір; збір за паркування автомобілів; ринковий збір; збір на видачу ордера на квартиру; курортний збір; податок з реклами; комунальний податок та інші обов'язкові збори.

Місцеві податки і збори встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок.

4) Прибутковий податок з громадян

Прибутковий податок з громадян посідає домінуюче місце в системі оподаткування громадян. Платниками цього податку є громадяни України, іноземні громадяни і особи без громадянства.

Об'єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковува­ний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так і за її межами. При визначенні сукупного оподатковуваного доходу врахо­вуються доходи, одержані як у натуральній формі (за ві­льними ринковими цінами), так і в грошовій. До сукуп­ного оподатковуваного доходу не включаються:

допомога з державного соціального страхування, крім допомоги з тимчасової непрацездатності;

суми одержуваних аліментів;

державні і додаткові пенсії;

компенсаційні виплати у грошовій і натуральній формі, крім компенсації за невикористану відпустку при звіль­ненні;

доходи громадян від реалізації вирощеної сільгосп­продукції;

суми, отримані в результаті успадкування і дарування;

виграші за облігаціями державних позик.

Питання про прибутковий податок з громадян регулю­ється декретом Кабінету Міністрів від 26.12.92 р. «Про прибутковий податок з громадян», законом від 14.02.96 р. «Про внесення змін і доповнень до декрету Кабінету Мі­ністрів України «Про прибутковий податок з громадян».

Податок стягується за прогресивними ставками подат­ку, які закріплені в ст. 7 декрету. До них внесено зміни і доповнення новим законодавством. Крім того, можливі нові зміни у зв'язку із прийняттям Податкового кодексу України. Разом з тим потрібно наголосити, що ставки податку становлять від 10% до 40% сукупного доходу громадян або доходу за основним місцем роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]