Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

64) Відпустка як вид часу відпочинку

Відпустки надаються працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для вихо­вання дітей, задоволення власних життєвих потреб та інтересів і всебічного розвитку особи.

Право на відпустки мають громадяни України, які пе­ребувають у трудових правовідносинах з підприємства­ми, установами, організаціями незалежно від форм влас­ності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Право на відпустку забезпечується: гарантованим надан­ням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допо­моги) у випадках, передбачених законом: заборонена заміна відпустки грошовою компенсацією, крім випадків при звільненні працівника, який не використав відпустки.

За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звіль­ненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки. У разі звільнення працівника у зв'язку із за­кінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, ко­ли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудово­го договору продовжується до закінчення відпустки.

Закон «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. вста­новлює такі види відпусток: 1) щорічні відпустки: основ­на відпустка (ст. 6 Закону); додаткова відпустка за робо­ту зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Зако­ну); додаткова відпустка за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством; 2) додаткові відпустки у зв'язку із навчанням; 3) творча відпустка (ст. 16 Закону); 4) соціальні відпустки: відпуст­ка у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустка по до­гляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; додаткова відпустка працівникам, які мають дітей; 5) відпустки без збереження заробітної плати.

Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть встановлюватись інші види відпусток.

При визначенні тривалості відпусток не враховуються святкові та неробочі дні.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше як 24 календарних дні за відпра­цьований робочий рік, який вираховується з дня укла­дення трудового договору. Працівникам вугільної, мета­лургійної, електроенергетичної промисловості тощо ос­новна відпустка надається від 24 до 28 днів, залежно від стажу роботи.

Керівним, педагогічним, науково-педагогічним пра­цівникам освіти та науковим працівникам надається що­річна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

Інвалідам І та II груп - 30 днів, а інвалідам III групи -26 днів. Особам до 18 років щорічна відпустка надається тривалістю 31 календарний день.

Сезонним працівникам, а також тимчасовим праців­никам відпустка надається пропорційно до відпрацьова­ного ними часу. Іншим категоріям працівників трива­лість відпустки встановлюється іншими законодавчими актами, але не менше 24 календарних днів.

Щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливи­ми і важкими умовами праці надається до 35 кален­дарних днів. За особливий характер праці та її тривалість окремим категоріям працівників (за списком виробництв і т. п.) - до 35 календарних днів. Працівникам з ненор-мованим робочим днем - тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визна­чених колективним договором, угодою.

Право працівника на щорічну основну і додатко­ву відпустки повної тривалості у перший рік роботи на­стає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Тривалість відпусток до за­кінчення шестимісячного терміну визначається пропор­ційно до відпрацьованого часу, за винятком п. 7 ст. 10 Закону.

Загальна тривалість щорічних основних і додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих робо­тах,- 69 календарних днів.

Щорічну відпустку на прохання працівника може бу­ти поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не мен­ше 14 календарних днів. Невикористану частину щоріч­ної відпустки має бути надано, як правило, до кінця ро­бочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відкликання зі щорічної відпустки допускається лише за згодою працівника для відвернення стихійного лиха, ви­робничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі чи псу­вання майна та в інших випадках, передбачених законом.

Закон «Про відпустки» і Постанова Кабінету Мініст­рів України від 14.04.97 р. № 346 регулюють також по­рядок оплати відпусток, відпустки без збереження заро­бітної плати і інші питання. Більш детально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]