Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

9) Поняття та структура норми права

Первинним ланцюжком системи права є норма права. Це загально­обов'язкове, формально визначене правило поведін­ки суб'єкта права, що криє в собі державно-владне веління нормативного характеру, встановлюється, санкціонується і забезпечується державою для регу­лювання суспільних відносин. Ознаки норм права, що відрізняють їх від індиві­дуально-правового припису: вони узагальнюють типові, тобто такі, що неод­норазово повторюються, життєві ситуації; розраховані на невизначену кількість суспіль­них відносин; адресовані неперсоніфікованому колу суб'єктів, дозволяють окреслити межі поведінки всіх суб'­єктів, що підпадають під таку ситуацію; діють у часі та просторі неперервно; чинність дії правової норми припиняється або скасовується уповноваженими суб'єктами. Норма права має внутрішню структуру, що вира­жається в її внутрішньому поділі на окремі елемен­ти, зв'язані між собою: гіпотезу, диспозицію, санк­цію. Гіпотеза — частина норми права, яка містить умови, обставини, з настанням яких можна чи необ­хідно здійснювати правило, що міститься в диспо­зиції. Диспозиція — частина норми, що містить суб'єк­тивні права та юридичні обов'язки, тобто само пра­вило поведінки. Санкція — така частина норми права, в якій по­дано юридичні наслідки виконання чи невиконання правила поведінки, зафіксованого в диспозиції. Санкції можуть бути каральними (штрафними), від­новними чи заохочувальними (позитивними). Диспозиції, гіпотези і санкції за складом поді­ляються на прості й складні та альтернативні, а за ступенем визначеності змісту — на абсолютно чи відносно визначені.

10) Право і мораль: порівняльна характеристика

Для того, щоб встановити співвідношення моралі і права необхідно роз'яснити спочатку їх поняття і дати визначення, а потім установити їх спільні риси і взає­мозв'язки, відмінності тощо.

Мораль - це одна із форм суспільної свідомості і ви­значень моралі може бути багато. Термін «мораль» по­ходить від латинської - moralis - моральний, від mores -звичай. У сучасний період мораль розуміють як систему поглядів і уявлень, норм і правил поведінки, принципів, оцінок і переконань, які виражаються в діях і вчинках людей і їх організацій, які регулюють суспільні відноси­ни між різними суб'єктами в категоріях «добра» і «зла», «честі і гідності», «чесності і благородства, порядності і совісті, справедливості і несправедливості, моральних прав і обов'язків тощо, які встановлюються різними суб'єктами і забезпечуються (підтримуються) переко­наннями, традиціями, звичаями, силою громадської дум­ки колективу, громади, сім'ї, суспільства і т. п.

Моральні поняття, норми, принципи і закони виробля­лись всім людством протягом всієї історії і передавались через космічних учителів людства - Зороастра, Святогора, Будди, Мойсея, Христа і багатьох святих пророків, ство­рювались видатними філософами світу Платоном, Аріс-тотелем, Сенекою, Конфуцієм, Кантом, Гєгелем тощо.

У різні історичні епохи і в різних державах і суспіль­ствах існували свої уявлення про «добро» і «зло», про «справедливе» і «несправедливе». Тому мораль можна розглядати з різних позицій - як класове явище (рабо­власницька мораль, феодальна, буржуазна, пролетарська,

загальнонародна тощо). В сучасний період в Україні від­дається пріоритет не класовим, а загальнолюдським мо­ральним цінностям, нормам і принципам, які загально­визнані міжнародним співтовариством і, як правило, за­кріплені в міжнародно-правових актах, різних докумен­тах ООН тощо.

Вивченням моралі, моральних норм, моральних відно­син (практики) займається спеціальна наука - етика (вчен­ня про мораль). Термін «етика» вперше ввів Арістотель для визначення «практичної філософії», оскільки вона на­магається відповісти на питання: що ми повинні роботи? Етика вчить оцінювати будь-яку ситуацію, щоб зробити правильні моральні вчинки, щоб розрізняти «добро» і «зло», «справедливе» і «несправедливе», щоб творити до­бро і не творити зла, щоб не творити «добра», яке веде до «зла». В зв'язку із цим кожна людина повинна добре зна­ти етику і моральні цінності, і особливо майбутні юристи.

Право також надзвичайно складне соціальне явище, оскільки існує досить багато різних форм, типів і видів права. Термін «право» походить: 1) від слова «правда», правильне, праведне, істинне; 2) від слова jus - юстиція, справедливість, правосуддя, правий, правильний і спра­ведливий суд; 3) від суб'єктивного права людини і гро­мадянина - мати право на життя, свободу, власність, ро­боту, житло тощо.

Стародавні римські юристи вважали, що право є мис­тецтво, реалізація на практиці знання і вміння, наука доб­ра, рівності і справедливості. Право є поняття, яке завжди справедливе за своїм значенням і змістом. Справедливість є незмінна і постійна воля надавати кожному його право,-писав Ульпіан. Приписи права суть наступні: жити чесно, не чинити шкоди іншому, кожному надавати те, що йому належить. Справедливість є пізнання Божественних і людських справ, наука про справедливе і несправедливе (Див.: Дігести Юстиніана. Д. 1.1. 10).

У сучасний період,- право можна визначити як одну із форм суспільної правосвідомості (свідомості), яка об'єктивується і виражається в системі або сукупності норм (правил поведінки), принципів, які закріплені в різ­них формах і видах права, які офіційно встановлюються суспільством або державою чи державною владою, ви­ражають і закріплюють найбільш важливі суспільні пра­вовідносини, є загальнообов'язковими, охороняються

державою або всім суспільством від порушень, вира­жають суб'єктивні права і обов'язки всіх учасників су­спільних правовідносин, універсальні принципи права, справедливості, рівності і рівноправності, міру свободи і юридичної відповідальності у випадку правопорушення і направлені на регулювання і охорону найбільш важли­вих суспільних правовідносин і соціальних цінностей з позицій потреб і інтересів всього суспільства або держа­ви (народу або панівного класу).

У різні історичні періоди і епохи поняття і суть права змінювались, розвивались і вдосконалювались. Розгля­даючи поняття права, його не можна ототожнювати з законом і підзаконними нормативними актами, оскільки закони можуть бути різними, в тому числі деспотични­ми, тиранічними, репресивними тощо. Якість і характер законів майже повністю залежать від форм державного правління і державно-політичного режиму. Яка держав­на влада - такі і закони, які закони - такий і суд,- ствер­джує народна мудрість. Право на відміну від законів держави є завжди справедливим, мудрим, правильним і істинним, виражає принципи рівності і рівноправ'я всіх громадян перед законом і державою, за виключенням експлуататорських типів і видів права. Експлуататорські типи і види права, в т. ч. і пролетарське право,- це кла­сові види права, які по своїй суті виражають ці принципи і норми лише для одного класу, або соціальної верстви. В цьому аспекті основні положення і суть права ототож­нюються із загальнолюдськими моральними категоріями справедливості, рівності і рівноправ'я, правди і добра.

Право і мораль в суспільстві дуже тісно взаємопо­в'язані, їх співвідношення можна розглядати в різних площинах, з позиції їх єдності і спільності, з позицій відмінності, взаємодії і взаємовпливу, завдань і функцій, соціальної цінності і призначення тощо. Тому можна сказати, що:

1)  Правова система і моральна система суспільства є різними соціально-нормативними системами, які до пев­ної міри ототожнюються і відрізняються одна від одної по різних показниках.

2)  Право на відміну від моралі і моральних норм, як правило, завжди має офіційний характер і закріплюється в різних формах права. Мораль не має такого офіційного характеру і в основному не охороняється державою.

3)  Найбільш важливі моральні закони, норми і прин­ципи, як правило, закріплюються в системі права і зако­нодавства і набувають офіційного правового статусу, і навпаки, норми права, які втратили свою актуалізацію, можуть переходити у норми моралі, звичаї і традиції (тобто звичаєве право).

4)  Право регулює і охороняє лише найбільш важливі суспільні правовідносини і соціальні цінності, а мораль і моральні норми і закони можуть регулювати практично всі суспільні правовідносини в своїх категоріях справед­ливості і добра тощо.

5)  Право і мораль встановлюють різну міру правової і моральної свободи, різні види юридичної і моральної відповідальності за шкоду і порушення цих норм. Дер­жава завжди охороняє норми права, а норми моралі ли­ше ті, які закріплені в праві.

6) Загальнонародне право і загальнолюдська мораль, і поготів, направлені на забезпечення суспільного блага, добра, справедливості, честі і гідності, совісті та інших загальнолюдських надбань.

7)  У кожній державі існує єдина або одна система права і законодавства на відміну від моралі. Мораль і моральні норми можуть мати різні системи, різні види і форми наповнення тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]