Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

84) Адміністративна відповідальність

Адміністративна відповідальність - це такий вид юри­дичної відповідальності, яка настає за адміністративні правопорушення, передбачені Кодексом про адміністра­тивні правопорушення і іншими нормативними актами.

Адміністративна відповідальність має на меті охорону суспільного ладу, порядку управління, прав і свобод громадян, підприємств і організацій і направлена на зміц­нення законності і правопорядку в суспільстві, вихован­ня громадян у дусі поваги до прав, честі і гідності інших громадян, держави і суспільства. Адміністративна відпо­відальність направлена також на запобігання (попере­дження) правопорушень зі сторони інших осіб. Державні органи і органи місцевого самоврядування координують на своїй території роботу всіх державних органів і гро­мадських організацій по запобіганню правопорушень.

Згідно ст. 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом. Ніхто не може бути під­даний заходу впливу в зв'язку з адміністративним пра­вопорушенням інакше як на підставі і в порядку, встано­влених законодавством. Провадження в справах про ад­міністративні правопорушення здійснюється на основі суворого дотримання законності. Застосування заходів адміністративного впливу проводиться в межах компе­тенції відповідних державних органів і у точній відповід­ності з законодавством (ст. 7 Кодексу).

Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі законодавства, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення. Акти, які скасовують або пом'якшують відповідальність за ад­міністративні правопорушення, мають зворотну силу (тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих актів). Акти, які встановлюють або поси­люють відповідальність за адміністративні правопору­шення, зворотної сили не мають.

Адміністративна відповідальність - це міра держав­ного примусу, яка виражається в позбавленні певних со­ціальних благ правопорушника за адміністративний про­ступок, який передбачений законодавством про адмініст­ративні правопорушення. Відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративно­го правопорушення 16 років і є осудними. Неосудна осо­ба - особа, яка не могла усвідомлювати свої дії або керу­вати ними внаслідок хронічної душевної хвороби, тим­часового розладу душевної діяльності, слабоумства чи іншого хворобливого стану,- не піддягає адміністратив­ній відповідальності.

Не підлягають адміністративній відповідальності та­кож особи, які діяли в стані крайньої необхідності і не­обхідної оборони.

Такі дії не є адміністративними правопорушеннями. Крайня необхідність - це такі дії особи, які хоч і перед­бачені Кодексом про адміністративні правопорушення, але які вчинені в стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, яка загрожувала правам інших суб'єктів і не могла бути усунена іншим шляхом, і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода. Необхідна оборона - це дії, які вчинені при захисті гро­мадського порядку, власності, прав і свобод громадян від протиправного посягання шляхом заподіяння шкоди по сягаючому, якщо при цьому не було допущено переви­щення меж необхідної оборони (ст. ст. 18,19 Кодексу).

Іноземні громадяни і особи без громадянства, які пе­ребувають на території України, підлягають адміністра­тивній відповідальності на загальних підставах.

Службові особи підлягають адміністративній відпові­дальності за адміністративні правопорушення, зв'язані з недодержанням встановлених правил у сфері охорони по­рядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров'я населення та інших правил, забезпе­чення виконання яких входить до їх службових обов'язків.

Згідно із ст. 21 Кодексу, особа, яка вчинила адміністра­тивне правопорушення, може бути звільнена від адмініст­ративної відповідальності з передачею матеріалів на розг^ ляд товариського суду, громадської організації або трудо­вого колективу, якщо до неї доцільно застосовувати заходи громадського впливу. При малозначності вчинено­го проступку особа може бути звільнена від адміністрати­вної відповідальності з застосуванням усного зауваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]