Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

66) Права та обов'язки працівника

Трудові права і обов'язки працівника закріплені в Ко­дексі законів про пращо, в колективному договорі, в правилах внутрішнього трудового розпорядку і індиві­дуальному трудовому договорі або контракті.

До основних трудових прав працівників відносяться:

1) конституційне право громадян на працю, включаю­чи право на оплату праці не нижче встановленого держа­вою мінімального розміру, право на вибір професії, роду занять і роботи;

2) право на підготовку до праці (освіту) і підвищення трудової кваліфікації, включаючи перепідготовку;

3)  право на укладання трудового договору або кон­тракту;

4) право на відпочинок (перерви, вихідні і святкові дні, оплачувані основні і додаткові оплачувані відпустки);

5) право на здорові і безпечні умови праці;

6)  право на об'єднання в професійні спілки та на вирішення колективних трудових конфліктів (спорів) у встановленому законом порядку;

7) право на участь в управлінні підприємством;

8)  право на матеріальне забезпечення в порядку со­ціального страхування в старості, у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності;

9) право на матеріальну допомогу в разі безробіття;

10)  право звернення в суд для вирішення трудових спорів незалежно від характеру роботи і посади;

11)  право на захист своїх трудових, матеріальних і духовних потреб і інтересів;

12) право на заохочення, в тому числі премії, держав­ні нагороди за великі успіхи в роботі тощо;

13)  право на розірвання безстрокового трудового до­говору і, в передбачених законом випадках, строкового договору;

14)  право на вихідну допомогу при припиненні тру­дового договору (ст. 44 КЗпП);

15)   право на вчасний розрахунок і видачу трудо­вої книжки у випадку припинення трудового договору (ст. ст. 47, 48 КЗпП);

16) право на пільги і компенсації вивільнюваним пра­цівникам.

До основних трудових обов'язків працівника відно­сяться:

-   чесно і сумлінно працювати, своєчасно і точно ви­конувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу;

-   додержувати трудової і технологічної дисцип­ліни;

-   виконувати правила внутрішнього трудового роз­порядку, колективний договір і трудове законодавство;

-   дбайливо ставитись до майна власника, з яким укладено трудовий договір;

-   знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механіз­мами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами захисту;

-   додержувати зобов'язань щодо охорони праці, пе­редбачених колективним договором та правилами внут­рішнього трудового розпорядку;

-   проходити у встановленому законом порядку по­передні та періодичні медичні огляди;

-   співробітничати з власником або уповноваженою ним особою у справі організації безпечних і нешкідли­вих умов праці;

-   відшкодовувати матеріальну шкоду, заподіяну під­приємству з вини працівника;

-   нести дисциплінарну відповідальність за порушен­ня трудової дисципліни.

67) Види дисциплінарних стягнень і порядок накладення та зняття дисциплінарних стягнень

Дисциплінарні стягнення накладаються за порушення трудової дисципліни і дисциплінарні проступки. Дисцип­лінарний проступок (правопорушення) - це протиправне, винне, суспільно шкідливе діяння, яке передбачене чин­ним трудовим законодавством, колективним договором, правилами внутрішнього трудового розпорядку і угодою сторін, а також статутами про дисципліну. Дисциплінар­ний проступок наносить шкоду суспільному і колектив­ному або індивідуальному виробництву, організації пра­ці, технології виробництва, випуску доброякісної про­дукції, правам власника і різним формам власності тощо.

Кодексом законів про працю України передбачено такі види стягнень: догана і звільнення з роботи (ст. 147 КЗпГГ). Статутами про дисципліну можуть бути передбачені і ін­ші види стягнень. У Законі України «Про державну службу» від 16.12.1993 р. закріплено, що дисциплінарні стягнення застосовуються до державного службовця за невиконання чи неналежне виконання службових обов'язків, перевищення своїх повноважень, порушення обмежень, пов'язаних з проходженням державної служ­би, а також за вчинок, який порочить його як державного службовця або дискредитує державний орган, в якому він працює. До службовців, крім дисциплінарних стяг­нень, передбачених чинним законодавством про працю України, можуть застосовуватись такі заходи дисциплі­нарного впливу: попередження про неповну службо­ву відповідність, затримка до одного року у присвоєн­ні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду (ст. 14 Закону).

У Положенні про дисципліну працівників залізнично­го транспорту від 26.01.1993 р. передбачені такі стягнен­ня: а) догана; б) позбавлення машиністів права керу­вання локомотивом з наданням роботи помічником ма­шиніста... на строк до одного року; в) переміщення на нижчеоплачувану роботу на строк до З місяців; г) пере­міщення на нижчу посаду на строк до 6 місяців; д) звіль­нення.

Дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, за­твердження і призначення на посаду) даного працівника. На працівників, які несуть дисциплінарну відповідаль­ність за статутами, положеннями та іншими актами про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладати-? ся також вищестоящими органами. Працівники, які зай­мають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, перед­бачених законодавством (ст. 147і КЗпП).

До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмове пояснення (ст. 149КЗпП).

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за вияв­ленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу тимчасової непраце­здатності або відпустки. Це стягнення не може бути на­кладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку (ст. 148КЗпП).

За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.

При обранні виду стягнення власник або уповноваже­ний ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу праців­ника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і по­відомляється працівникові під розписку (ст. 149 КЗпП).

Якщо протягом року з дня накладення дисциплінар­ного стягнення працівника не буде піддано новому дис­циплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути зняте до закінчен­ня одного року. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосо­вуються.

Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене пра­цівником у встановленому чинним законодавством по­рядку.

Власник або уповноважений ним орган має право за­мість накладення дисциплінарного стягнення передати питання про дисциплінарний проступок на розгляд тру­дового колективу або його органу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]