Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

3. Клінічні симптоми Кр:

Гостра алергічна кропив’янка (ГАКр).

Починається гостро, приблизно за півгодини після потрапляння до організму відповідного АГ. ГАКр триває не більше 6 тижнів. Проявляється уртикаріями чи висипом, що свербить. Елементи ГАКр частіше мають блідо-рожевий чи червоний колір, оточені зоною еритеми, яка зникає при натисканні. Елементи Кр зберігаються на протязі 1-6 годин, інколи супроводжуються підвищенням температури тіла, болем у животі, суглобах. У 42% випадків ГАКр сполучається з АН.

У дітей в 70-85% випадків причиною ГАКр є харчові продукти (соки, шоколад, яйця, морква тощо), медикаментозні препарати (аналгетики, антибіотики). Описані випадки пилкової, побутової, інсектної ГАКр.

АН частіше всього локалізується в області губ, очей, статевих органів, щільний на дотик. Може зберігатися від 6 годин до 2-3 діб. Дуже небезпечним є АН в області гортані, коли порушується функція дихання і виникає асфіксія.

ХКр та АН.

Постійна поява нових елементів Кр чи АН, або їх періодичне рецидивування (в термін понад 6 місяців) свідчить про формування ХКр чи АН. Слід виділяти хронічну рецидивуючу Кр (з перебігом більше 6 тижнів і наявністю періодів ремісії); хронічну персистуючу Кр (перебіг більший, ніж 6 тижнів, при постійній наявності уртикарій). У 43% хворих відмічається еозинофілія, у 40% - лейкоцитоз, у 32% - збільшений рівень ШОЕ. У 72% хворих виявляється патологія носоглотки, у 78% - патологія шлунково-кишкового тракту. За ознакою участі імунологічних механізмів у патогенезі проявів розрізняють

імунну (алергічну); неімунну (псевдоалергічну) і змішаного ґенезу Кр.

Встановити етіологічний чинник ХКр або АН можливо лише у 20-50% осіб. При цьому індукторами уртикарної висипки можуть бути різні групи АГ (побутові, харчові, пилкові); харчові добавки, які містять бензойну кислоту (тартразин); консерванти, що містять бутилгідроксианізол та бутилгідрокситолуєн, медикаментозні препарати (інгібітори ангіотензин перетворюючого ферменту, нестероїдні протизапальні препарати та ін.).

ХКр може виникати на фоні вогнищ хронічної інфекції ЛОР-органів, дихальних шляхів, захворювань шлунково-кишкового тракту, жіночої статевої сфери. Велика увага приділяється зв’язку ХКр з гастритом, пептичною виразкою, асоційованою з Helicobacter pуlori, холециститом, кандидозом, гельмінтозами, вірусами гепатитів В і С.

Досить часто ХКр поєднується з хронічним автоімунним тіреоїдитом. У 30-50% хворих на ХКр, навіть при ретельному обстеженні, не вдається виявити істинну причину захворювання.

Небезпечним для життя є локалізація АН в ділянці гортані, мозкових оболонок, шлунково-кишкового тракту. АН в ділянці гортані проявляється раптовою охриплістю голосу (навіть до афонії), утрудненим диханням (вдиху і видиху), сухим кашлем, в подальшому розвивається стридорозне дихання, ціаноз обличчя, шиї, який змінюється на блідий колір, бронхоспастичний синдром, далі – асфіксія і смерть хворого. АН на слизових оболонках шлунково-кишкового тракту починається з його дискомфорту (нудоти, блювання), метеоризму, посиленої перистальтики, може приєднуватися біль в різних ділянках живота навіть з позитивним симптомом Щьоткіна-Блюмберга ("гострий хибний живіт"). В діагностиці алергійного ґенезу цієї патології допомагає наявність супутньої АКр (у 30 % хворих), закінчення приступу болі в животі профузною діареєю, позитивний алергологічний анамнез, еозинофілія крові, а при харчовій алергії – лейкопенія. Поява у хворого з АЗ менінгеальних симптомів, судом дозволяє лікарю підозрювати АН в оболонках мозку.

Серед неалергічних форм Кр особливе місце займає холодова кропив’янка (ХолКр), клінічні форми якої коливаються від незначної гіперемії і Кр до тяжких системних реакцій анафілаксії. Для типових форм ХолКр характерні свербіж, еритема, уртикарії на ділянках шкіри, які піддалися дії охолоджуючих факторів. Вживання охолоджених напоїв може викликати розвиток АН горла та язика, рідше - біль у животі, діарею. Загальне охолодження значної поверхні тіла може викликати слабкість, нудоту, блювоту, головний біль, головокружіння, задишку, тахікардію, зниження артеріального тиску, шок.

4. Діагностика. (Алгоритм діагностики Кр та АН наведений на рис. 1).