Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Розподіл харчових продуктів залежно від ступеня алергенності

Ступінь алергенності харчових продуктів

високий

середній

слабкий

Коров’яче молоко, риба, яйця, куряче м’ясо, малина, полуниця, чорна смородина, виноград, ананас, диня, хурма, цитрусові, шоколад, кава, какао, горіхи, мед, гриби, гірчиця, томати, морква, буряк, пшениця, жито

Свинина, індичатина, кролятина, картопля, горох, персик, абрикос, червона смородина, перець зелений, кукурудза, гречка, рис, журавлина

Конина, баранина,

кабачок, патисон, редька, яблуко, біла смородина, кавун, слива, мигдаль, зелений огірок

● у немовлят і дітей раннього віку з середньотяжким і тяжким перебігом АтД харчова алергія має бути підозрювана у разі наявності кольок, блювання, гіпертонусу кишечника або затримки росту;

● уникнення контакту з харчовими алергенами матір’ю-годувальницею з метою попередження АтД, зменшує тяжкість перебігу захворювання у дитини.

У випадках погіршення перебігу АтД у немовляти після вживання матір’ю-годувальницею певних харчових продуктів, елімінаційна дієта матері з виключенням цих продуктів є ефективним засобом попередження загострень і погіршення перебігу АД у дитини.

● тривале грудне вигодовування асоціюється з меншим ризиком виникнення АтД серед дітей протягом перших 2 років;

● у разі неможливості грудного вигодовування застосовуються високогідролізовані гіпоалергенні суміші;

● призначення пробіотиків може сприяти зменшенню колонізації шкіри Staphylococcus aureus та іншими патогенними мікроорганізмами і таким чином – знижувати вірогідність вторинного інфікування елементів ураження на шкірі.

4.1.2. Емолієнти - основні засоби базової терапії за будь-якого ступеню тяжкості АтД, які виконують роль відновлення і захисту рогового шару епідермісу, підтримують гідро-ліпідний баланс та попереджують трансепідермальну втрату води. Сухість шкіри – основний фактор, що стимулює запалення і свербіж при АтД, зумовлюючи виникнення і тривалість його рецидивів. Емолієнти створюють необхідні умови для лікувального ефекту топічних засобів і можуть значно сприяти терапевтичному ефекту топічних глюкокортикостероїдів (ТГКС). Емолієнти можуть застосовуватись разом з водними процедурами (ванна, душ, вмивання), тобто в присутності води або без води – шляхом нанесення на поверхню шкіри. Емолієнти поєднуються з місцевою та системною терапією АтД за будь-якого ступеню тяжкості і повинні застосовуватись самостійно під час ремісії, збільшуючи тривалість останньої і попереджуючи нові рецидиви. Застосування емолієнтів має розглядатись як обов’язковий елемент щоденного догляду за сухою та подразненою шкірою.

4.2. Місцеве лікування АтД полягає в застосуванні ТГКС, топічних інгібіторів кальциневрину (ТІК) та антибактеріальних засобів. Лікарські форми для зовнішнього терапії необхідно застосовувати диференційовано – в залежності від гостроти та динаміки запалення шкіри.