Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

3.4. Консультації спеціалістів:

  • Алерголог (обов’язково).

  • При ідіопатичній, неуточненій, дерматографічній кропив’янці проводяться додаткові консультації спеціалістів: гінеколога, ревматолога, стоматолога, отоларинголога, паразитолога, ендокринолога та інших за показами.

  • Додаткові інструментальні та лабораторні дослідження призначаються за рекомендаціями консультантів. Це пов’язано з тим, що уртикарна реакція може бути симптомом різних захворювань, зокрема аутоімунних, паразитарних, онкологічних, чи наслідком функціональних порушень діяльності травного каналу, хронічних запальних захворювань, хронічних інфекційних і паразитарних хвороб, захворювань щитовидної залози.

  1. Лікування кропив’янки

Принципи лікування кропив’янки:

а) елімінація або усунення ідентифікованих причин гострої кропив’янки,

б) лікування супутніх захворювань (вогнищ інфекцій та ін.) при хронічній кропив’янці.

Рекомендована гіпоалергенна дієта з виключенням причинно-значущих харчових алергенів та продуктів гістамінолібераторів, а також елімінаційні заходи (усунення контактів з домашнім пилом, пилковими алергенами, ліками). Обов’язковою умовою успішного лікування кропив’янки є санація хронічних вогнищ інфекцій в організмі, зокрема гельмінтозів.

Обсяг фармакотерапії визначається ступенем тяжкості загострення кропив’янки.

4.1. Лікування загострення захворювання.

Легкий перебіг:

● проведення елімінаційних заходів;

● Н1-антигістамінні препарати 2-ого покоління або препарати, створені з їх активних метаболітів;

● не потребує застосування системних ГКС.

Перебіг середньої важкості:

● Н1-антигістамінні препарати 1-ого покоління парентерально протягом 2-3 днів, надалі пероральні Н1 –антигістамінні препарати, або препарати, створені з їх активних метаболітів;

● за відсутності ефекту – системні ГКС (1-5 мг/кг/добу за преднізолоном) у комбінації з Н1-антигістамінними препаратами 2-ого покоління (чи їх активними метаболітами) або блокатори лейкотрієнових рецепторів (монтелукаст натрію) або їх комбінація;

● після досягнення ефекту Н1-антигістамінні засоби 2-ого покоління (чи їх активні метаболіти) або блокатори лейкотрієнових рецепторів (монтелукаст натрію) або їх комбінація безперервним 1-місячним курсом і за потреби більше.

Важкий перебіг:

● проведення елімінаційних заходів;

● Н1-антигістамінні препарати 1-ого покоління парентерально протягом 5-7 днів;

● за відсутності ефекту - ГКС системної дії: преднізолон у дозі 1-5 мг/кг/добу або дексаметазон у відповідній дозі дом’язово чи довенно.

● за показами проведення дезінтоксикаційної інфузійної терапії протягом 3-4 діб;

● після досягнення ефекту – неседативні Н1-антигістамінні засоби.

4.2. Основні положення терапії хронічної кропив’янки

Лікування хронічної рецидивної кропив’янки визначається етіологічними факторами, патогенетичними механізмами і фазою захворювання. Терапія загострення хронічної рецидивної кропив’янки принципово не відрізняється від ведення гострої кропив’янки.

Пріоритетною у разі хронічної кропив’янки є превентивна терапія, мета якої – профілактика рецидивів.

При лікуванні хронічної рецидивної кропив’янки особливо ефективною є етіотропна терапія, спрямована на усунення контакту з факторами, які спричиняють кропив’янку: алергени різного походження, лікарські засоби, харчові домішки, хімічні речовини і різноманітні фізичні фактори. Причиною розвитку кропив’янки іноді є хронічна інфекція, саме тому санація її вогнищ, дегельмінтизація хворого і членів його сім’ї є надзвичайно важливими.

Псевдоалергічна кропив’янка нерідко буває проявом загострення багатьох соматичних захворювань, особливо гастроентерологічного профілю, тому етіотропна терапія повинна бути спрямована на лікування основного захворювання і запобігання його загострень.