Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка протоколів дорослі і діти2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

8. Протокол

надання медичної допомоги при анафілактичному шоку

Список скорочень

АШ анафілактичний шок

АЗ алергічні захворювання

АГ алерген

АР алергічні реакції

МАШ медикаментозний анафілактичний шок

АГП антигістамінні препарати

ГКС глюкокортикостероїди

ЛОР оториноларингологи

ЗАК загальний аналіз крові

ЗАС загальний аналіз сечі

КЛС кислото-лужний стан

ШВЛ штучна вентиляція легень

А 1. Паспортна частина

А1.1. Діагноз – Анафілактичний шок (АШ).

Формулювання діагнозу:

Медикаментозний анафілактичний шок на введення стрептоміцину, типова форма, гострий доброякісний перебіг.

Анафілактичний шок на ужалення бджоли, асфіктичний варіант, абортивний перебіг.

А1.2. Коди стану або захворювання

Шифр МКХ 10:

Т78.2 – анафілактичний шок неуточнений.

Т78.0 - анафілактичний шок, обумовлений патологічною реакцією на харчові продукти.

Т78.5 - анафілактичний шок, пов’язаний з введенням сироватки.

Т88.6 - анафілактичний шок, пов’язаний з патологічною реакцією на адекватно призначений і правильно застосований лікарський засіб.

А1.3 Для кого призначений протокол (потенційні користувачі):

для лікарів – алергологів, лікарів різних фахів, які застосовують діагностику або лікування інвазивними лікарськими засобами.

А1.4 Мета протоколу - регламентація якісного надання медичної допомоги хворим з АШ на всіх його етапах

А1.5. Дата складання протоколу – 09.2011р.

А1.6. Дата перегляду протоколу - 09.2016р.

А1.7 Загальні положення:

Практично кожна речовина, що попадає до організму повторно, може викликати анафілактичну реакцію. Але найчастіше ці реакції виникають на фармакологічні препарати (51 %), певні види харчових продуктів (15 %), отруту комах (11 %), введення вакцин і сироваток тощо (23%).

Основними чинниками, що підвищують ризик розвитку анафілактичної реакції,є: ·атопія;

. супутні алергічні захворювання;

. поліпрагмазія;

. захворювання внутрішніх органів (печінки, жовчного міхура, нирок, підшлункової залози), хронічні інфекції, автоімунні захворювання, діабет; ·шлях введення алергену (найбільш небезпечний – парентеральний); ·систематичність контакту з алергеном; . схильність до самолікування.

Анафілаксія може виникнути при будь-якому шляху потрапляння алергену (АГ) до організму. При парентеральному шляху введення АГ має місце частіший, важчий і швидший розвиток анафілактичних і анафілактоїдних реакцій, ніж при пероральному. Період початкових проявів анафілаксії в цьому випадку є найкоротшим ( може складати секунди).

Атопія є важливим чинником ризику у випадках, коли АГ вступає в контакт із слизовими оболонками, тобто при пероральному шляху введення. У пацієнтів з атопією підвищено вивільнення медіаторів з базофілів крові. Крім того, у пацієнтів при атопіі в розвитку анафілактичної реакції може мати значення дисфункція автономної нервової системи (блокада).

Постійний контакт з АГ — важлива складова ризику розвитку анафілаксії. Припинення призначення АГ з подальшим його відновленням також може призвести до АШ. Так, анафілаксія на інсулін є частішою у випадках, коли застосування цього лікарського засобу було перерване і потім відновлене (наприклад, при лікуванні діабету під час вагітності). Час, що минув після АР є важливим для прогнозування перебігу хвороби: чим більше часу пройшло від останньої анафілактичної реакції на лікарський засіб, тим менше вірогідність розвитку повторної реакції. Можливо, причиною цього є зменшення синтезу IgE в результаті відсутності експозиції АГ.

Певний вплив на вірогідність анафілактичних реакцій при контакті з АГ мають стать та вік. Наприклад, до рентгеноконтрастних речовин, плазмозамінників, засобів анастезії ризик є вищим у дорослих, ніж у дітей. Анафілактичні реакції на м'язові релаксанти, аспірин і латекс частіше спостерігаються у жінок, реакції на отруту комах — у чоловіків. У жінок частіше виникають реакції на внутрішньовенні м'язові релаксанти, тому що ці препарати містять похідні амонія, які присутні в багатьох косметичних продуктах.

Найчастішими причинами АШ є медикаментозна та інсектна алергія, (10% хворих), а у 1-10% з них він закінчується фатально, 50 % всіх випадків анафілаксії можуть мати ідіопатичний характер. Діагноз ідіопатичної анафілаксії ставлять в тих випадках, коли інші причини були виключені.

А2. Загальна частина