Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Супутникові радіостанції

Радіостанції цього типу розповсюджують свою програмну продукцію за допомогою супутникової передачі сигналу, що є необхідним передусім для всесвітніх та іномовних радіостанцій. Саме за допомогою сателітного зв'язку такі станції мають можливість високоякісної трансляції програмного продукту, наприклад, у важкодоступні точки планети, до зон військових дій, катастроф тощо, а також для локальних станцій в інших країнах, зацікавлених у ретрансляції їхніх програм.

Інтернет-радіостанція

Станції цього типу працюють тільки (або частково) у глобальній комп'ютерній мережі Інтернет, що дозволяє їм не лише здійснювати мовлення в реальному часі on-line, а й розміщувати найкращі програми на власних сайтах із можливістю їхнього прослуховування в будь-який час.

5. Типи радіостанцій за типом і форматом мовлення.

Найбільшу очевидну перевагу радіо має в передачі інформації та музики. Для класифікації радіостанції за типом і форматом мовлення, слід звернути увагу на відсоткове співвідношенням у радіоефірі інформаційного (розмовного) і музичного контекстів.

Розмовні радіостанції

Цей тип мовлення формують усі відомі розмовні формати, основними з яких вважаються формати "All News" ("тільки новини") і "Talk" ("розмовне радіо"). Розмовні радіостанції поєднують типові випуски новин, в яких постійно оновлюється інформація, з програмами, де обговорюються найрізноманітніші проблеми, проводяться інтерактивні опитування, наводяться телефонні розмови з радіослухачами тощо. Для цього типу теж характерним є формат "Financial" ("радіо фінансової, економічної та біржової інформації").

Розмовні формати складаються з інформаційного, інформаційно-аналітичного, інформаційно-публіцистичного, культурно-просвітницького, пізнавально-розважального, дитячого, спортивного та ігрового типів програм. Тому розмовні радіостанції, відповідно, спеціалізуються також і щодо типологічної характеристики радіопрограм.

Музичний контекст у роботі розмовних радіостанцій практично відсутній. Хоча, як правило, музичних заставок, джинглів, фонової музики завжди достатньо для того, щоб говорити про помітну роль музичного матеріалу в цьому типі мовлення станцій.

Розмовно-музичні радіостанції

Радіостанції такого типу характеризуються переважаючим співвідношенням розмовних форматів над музичними. Співвідношення інформації та музики на розмовно-музичних станціях приблизно 70% на 30%. Цей тил мовлення характерний для державних і громадських радіостанцій, його, окрім "All News" і "Talk", складають переважно такі розмовні формати, як "Public" ("громадське радіо"), "Children's Radio" ("дитяче радіо") та "Ethnic Radio" "радіо для національних спільнот"), "All Sport" ("спортивне радіо").

Музично-розмовні радіостанції

У цьому типі мовлення співвідношення інформації та музики діаметрально протилежне, приблизно 30% на 70%. Деякі державні радіоканали й громадські радіостанції використовують саме цей тип мовлення. Окремі комерційні станції теж прагнуть працювати у такому співвідношенні інформації та музики, що дозволяє їм урізноманітнити ефір і залучити різнопланову за соціально-демографічною характеристикою аудиторію. Для музично-розмовних радіостанцій характерні, крім форматів "All News" і "Talk", такі розмовні формати, як "College" ("студентське радіо"), "Public", а також більшість музичних форматів.