Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

5. Спеціалізовані музичні радіоформати.

Спеціалізовані формати за певних обставин можуть давати більше прибутку, ніж основні формати. Наприклад, при перенасиченні ринку основними музичними форматами, не всі станції, які їх використовують, будуть прибутковими. Тому роль спеціалізованих музичних форматів, що також мають цільову ауди­торію, залежно від специфіки ринку, не варто ігнорувати. Певною мірою, вони не можуть гарантувати успіх і прибуток на великому (обивательському) ринку, але можуть бути конкурентоспроможними й помітними для аудиторії та рекла­модавців на ринку естетів і меломанів.

Правильно обраний спеціалізований музичний формат вважається тоді, коли:

    • спрацьовує кон'юнктура ринку, тобто максимальна аудиторія орієнтується на спеціалізований формат;

    • станція, яка обрала формат, єдина в цій форматній ніші й не має конкуренції щодо аналогічного формату, що його розвивають інші станції;

    • рекламодавець чітко знає особливості споживачів, які мають позитивно відреагувати на запропонований ним товар або послуги, і вміє визначитися щодо відповідної станції (формату), а отже, і цільової аудиторії – потенційного споживача даного товару або послуг

"Heart of the Seventies"

Формат "Heart of 70th", тобто "золотий фонд" музики 70-х років XX століття не є субформатом "Oldies", оскільки можна було б говорити тоді й про формати з базовою основою композицій 50-х або 60-х років. Саме в 70-ті роки досягли справжнього розквіту музичні напрями й течії, нові пошуки та ідеї. Тому основним змістом цього формату є стандартний набір композицій тих виконавців, пік творчості яких припав на 70-ті роки минулого століття та які стали справжньою класикою поп-музики й різноманітних рокових форматів.

"Alternative"

Прихильник альтернативної музики – це слухач від 25-ти до 35-ти років. Такий вузький віковий ценз аудиторії цього формату й пояснює його вибірковість. Тому, на відміну від багатьох інших форматів, аудиторія "Alternative" надзви­чайно віддана тим станціям, які чітко працюють у цьому форматі й не дозво­ляють собі час від часу переходити на звичайну "попсу".

Субформатом цього формату є "AAA" ("Adult Album Alternative"), що базується на постійному "прокручуванні" альбомів альтернативної музики, знайомить з енциклопедичними й історичними аспектами розвитку альтернативи в сучасній поп-рок-музиці й менш консервативний, оскільки охоплює аудиторію з більшою віковою дистанцією.

"Urban Contemporary"

Цей формат у довільному перекладі звучить як "Сучасна міська культура". Його ще називають "Soul" або "Rap" на кшталт музичних монолітів 60-80-х років. Тому "культура урбанізму" в розумінні цього формату – це, перш за все, "чорна" музика, це голоси й музика, представлена чорним населенням світу й аудиторією від 20-ти до 30-ти років. Виконавці, яких відносять до цього формату, настільки популярні в міжформатних рейтингових вимірах і хіт-парадах, що можуть досить легко з'являтися, наприклад, на радіостанціях з форматом "Top 40/CHR".

Формат "Urban Contemporary" має субформат "Urban Adult Contemporary", зорієнтований на значно старшу аудиторію.

"Swing Era"

Традиції "чорної музики" "UC" продовжує ера свінгу як чистий формат станцій, що працюють із творами виконавців 60-80-х років. "Свінгові" станції характерні насамперед своєю аудиторією; вона не молодша за 35 років і перебуває в окремих штатах Америки.

"Country"

Кантрі – це винятково американський стиль і, відповідно, суто американське явище. Варто лише сказати, що з 12 тисяч приватних радіостанцій США, 2,5 тисячі працюють із "Country". Цей формат характерний тим, що майже не зазнає катего­ричних змін, оскільки кантрі-музика є самодостатня і може мати хіба що ряд субформатів, а це лише підкреслює її самодостатність на американському ринку.

Саме завдяки шаленій кантрі-конкуренцїі на американському ринку, станції працюють лише з окремими сегментами кантрі-музики. Вони й складають ці субформати: "Country Classics" – класика кантрі-музики; "Country Oldies" енциклопедія кантрі-музики, найперші записи; "Country Gold" краще з кращого від кантрі;

"Pure Country" або "Soft Country" мелодійні, ліричні кантрі-композиції; "New Country" нові кантрі-пісні, тільки-но записані.

Кантрі-музику вважають не лише американським стилем і явищем, а й му­зикою американського народу. Хоча для означення народної стилізованої музики будь-якої країни є формат "Folk", кантрі залишається винятково лейблом, вивіскою, вітриною північного американського континенту.

"Natural Sound"

Формат "Natural Sound" близький до формату "Country", однак не вважається його субформатом. Специфіка побудови "природного й справжнього звуку" полягає в тому, що кантрі-музика об'єднана з тими музичними напрямами й течіями, які складають формат "Adult Contemporary". Тобто представниками формату "NS" є виконавці, яких, звичайно, не можна назвати виконавця­ми чистої кантрі-музики, але які у своїй творчості не могли обійти це явище й запозичили традиційні основи кантрі для більшості своїх композицій.

"AC Christian"

Ідею "чорної музики" продовжує формат "AC Christian", який можна просто назвати "церковним хором". Характерною особливістю цього формату є акустичність, тобто демонстрація хорових можливостей церковних співаків, записаних безпосередньо з богослужінь. В ефірі так званих "релігійних" станцій чимало розмовних шоу на християнську тематику, спеціальних передач, які містять інформацію про діяльність найрізноманітніших християнських конфесій. Церкви та релігійні організації можуть купувати час на таких станціях і промовляти до парафіян. Наскільки формат "AC Christian" є популярним у Сполучених Штатах, Африці та в деяких країнах Європи, свідчить низка його субформатів:

"Black Gospel" оригінальні й класичні хорові співи, солоспіви й релігійна музика;

"Southern Gospel" – хорові співи й релігійна вокальна музика, яка ближча до кантрі-музики або до кантрі-року за ритмомелодикою і темпоритмом;

"Contemporary Christian" – інструменталізовані та електронізовані вокальні та хорові співи на релігійної тематики.

"New Adult Contemporary/Smooth Jazz"

"New Adult Contemporary/Smooth Jazz" не вважається субформатом AC, оскільки поєднує специфічну категорію слухачів, яка поділяє так звану "нову сучасну культуру дорослих", і певну когорту виконавців, які цю культуру пропагують. Формат, основу якого становить повільний джаз, можна ще назвати "New age" ("Новий вік"), або "Pet Jazz" ("Лагідний джаз"), або "Muzzak for yuppies" ("Музичка для яппі"). Джаз, безперечно, є показником нових віянь у розвитку найрізноманітніших музичних напрямів, який додав протягом минулих десятиліть до ритмічної музики багато емоційних та імпровізаційних піднесень, солодких інструментальних творів та спланованої "неохайності". Цей формат, хоча й не для всіх та кожного, однак його слід виділяти окремо в контексті "Adult Contemporary", оскільки він до певної міри вважається справжньою класичною музикою Сполучених Штатів Америки.

"Classical"

Формат класичної музики, що містить твори із загальносвітової скарбниці, як правило, європейських композиторів-класиків, є досить своєрідним для радіомов­лення. Тривалі в часовому вимірі симфонічні твори Бетховена чи Баха, багаточастинні концерти Чайковського або Вівальді стають безперечною "перепоною" для ритмічного виходу рекламних блоків. Окрім того, станції, які працюють з класичною музикою, не завжди мають необхідну кількість слухачів у прайм-тайм, що не дозво­ляє говорити про рейтинговість цього формату. "Класичні" станції найбільше слухають, як правило, у вечірній час або вночі, що, зрозуміло, не може приваблювати потужних рекламодавців. Тому такий музичний формат, як "Classical" - швидше виняток для комерційного мовлення. Хоча в США та Європі можна відшукати станції, які працюють у чистому "Classical", однак це можуть бути або станції громадського мовлення, або комерційні, що діють за федеральної чи державної підтримки.

"Modern Drive"

Формат "Modern Drive" називають сучасним міксом поп-джазу, фанку, соул-, рок-, реп- і хіп-хоп-музики, а також "форматом XXI століття". Незважаючи на те, що "MD" за набором музичного матеріалу космополітичний, щодо популярності він справляє враження гармонійного й передбачуваного. Оскільки всі музичні напрями та стилі, які складають цей формат, мають суттєвий вплив на розвиток сучасного музичного ринку й шоу-бізнесу зокрема, цілком можна прогнозувати рейтинговий його злет у радіоефірі Сполучених Штатів і більшості європейських країн.

Цей формат ще називають "хітом усіх хітів". Це означає, що "Modern Drive" складають найпопулярніші композиції саме з тих форматів, які безпосередньо пов'язані з хіт-музикою. У плей-листі "MD", наприклад, можна знайти музичний матеріал, що перебуває на верхніх точках чартингів таких форматів, як "CHR", "Hot AC", "Urban" і "NAC".

"Spanish"

Формат "Spanish" ("Іспанський") був виокремлений зі схеми етнічного радіо й отримав самостійні характеристики. Такий якісний перехід від загального до індивідуального був передусім викликаний намаганнями задовольнити інтере­си іспаномовного населення Сполучених Штатів, оскільки іспанська, як ніяка інша мова національних спільнот, є вживаною на території американського континенту. І враховуючи те, що у світі надзвичайно багато шанувальників за­пальної та пристрасної іспанської музики, формат "Spanish" повернувся до багатьох європейських країн уже в "американській обгортці". Хоча, як і "Variety", може містити моделі таких форматів, як "All News", "Talk", "Adult Contemporary", "Oldies" та ін.