Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Паблік-рилейшнз (Public relations)

Станції обов’язково слід підтримувати добрі стосунки з громадськістю. У зовнішньому бізнес-плані обов'язковим пунктом зазначається те, що конкретно вона має зробити для громадськості, чим її діяльність буде корисною для суспільства. Тому паблік-рилейшнз як промо-метод охоплює практично все, що стосується сприйняття станції громадськістю. Сюди можна віднести те, як секретар-референт спілкується зі слухачами по телефону, серед яких можуть бути потенційні рекламодавці, і те, як станція виявляє себе в громадському житті міста, області, країни.

Паблік-рилейшнз станції в контексті маркетингового аналізу ринку передбачає обслуговування інтересів і запитів громадськості, тобто паблік-сервіс (public-service).

Паблік-сервіс – це надання ефіру для тієї інформації, яка стосуються загальних проблем суспільства: питання наркоманії, СНІДу, безробіття, торгівлі жінками, збирання пожертв, безпеки дорожнього руху тощо, це участь станції в громадських акціях, які проводяться на підтримку тих або інших економічних або соціальних перетворень у суспільстві тощо.

Паблік-рилейшнз передбачає також співпрацю керівників або співробітників станції як членів громадських чи професійних організацій з діловою громадськістю. Формами такої співпраці є публічні виступи колективу станції, наприклад, на благодійних акціях, зустрічі з учнями, студентами, військовими, представниками громадських організацій тощо.

Громадськість завжди вітає проведення так званого "дня відкритих дверей", коли слухачі можуть познайомитися з тим, як працює станція. Хорошим приводом для цього є, наприклад, святкування ювілею чи будь-яка інша промо-акція, що здійснюється на офісній території самої станції. Щоб гідно провести такі акції, залучаються найважливіші рекламодавці, спонсори, меценати тощо. Тобто, активна участь станції в громадському житті може не лише повсякчас підтримувати її позитивний образ серед слухачів, а й приносити фінансові дивіденди.

Другий крок просування станції – організацію – ще називають "розкруткою". Вона, безперечно, залежить від індивідуального промо-планування і враховує вже названі промо-методи.

Типова "розкрутка" станції повинна відбувається в кілька етапів і може мати такий вигляд.

Перший етап

Розкрутку на конкурентному ринку починають менеджери за два-три місяці до планового запуску станції: якщо пізніше – можна не встигнути організувати весь процес інформування потенційної аудиторії про нову радіостанцію, якщо раніше – можуть усе забути. За допомогою маркетингового аналізу ринку, зазначеного у бізнес-плані, обираються ті засоби масової інформації, які можуть здійснювати пабліситі станції. Укладаються угоди на рекламу або проведення спільних промо-акцій із пресовими виданнями, телевізійними компаніями, готується зовнішня і транзитна реклама.

Другий етап

За місяць до запуску станції виходять пабліситі-матеріали в пресі, звучать інтерв'ю на місцевому телебаченні, установлюється щитова реклама. Усе має працювати на те, щоб громадськості було відомо про назву станції, її частоту, логотип, слоган, а також про дату й час мовлення.

На цьому етапі важливо повідомити потенційним слухачам про формат станції, її основні програми та рубрики, а також про особистості, які ці програми готуватимуть і вестимуть в ефірі. На конкурентному ринку не менш суттєвим є те, чим програмна концепція нової станції відрізнятиметься від форматів тих станцій, які вже працюють і мають сформовану цільову аудиторію. Наприклад (з рекламного каталогу інформаційно-видавничої групи "Телеграфъ"):

"Радіо Ера FM" – перша недержавна радіостанція в Україні, яка веде мовлення в інформаційно-розмовному форматі на частоті 96 FM. Це виділяє її на ринку FM-станцій, які переважно працюють в інформаційно-розважальному форматі" [4].