Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Фінансові звіти радіостанції

Якщо комерційна станція створюється для бізнесової діяльності, то основним показником її вдалої діяльності стає прибуток.

Для державної чи громадської (некомерційної) радіостанції прибуток не є основним мірилом функціонування. Фінансові звіти мають бути реальними, а не підлаштованими під конкретного інвестора або спонсора. Той, хто вкладає кошти в розвиток станції, хоче знати напевно, чи перспективна дієздатність станції. Інвесторів і спонсорів, попри творчі успіхи станції та соціальну значущість її програм, турбує основне питання: наскільки засновники чи менеджери контролюють стан справ на радіостанції, які ризики, у чому полягає стратегія протистояння негативним ринковим тенденціям? Відповіді на ці та інші запитання дають фінансові звіти як документальне підтвердження діяльності управлінської ланки на станції, яка здійснює планування, організацію та контроль.

Розділ бізнес-плану радіостанції "Фінансові звіти" дозволяє зрозуміти економічні механізми, які діють у суспільстві, і зокрема в системі засобів масової інформації, у сфері радіомовлення, допоможе спланувати напрями діяльності комерційної станції. Саме цим розділом розпочинаються та закінчуються будь-які уявлення інвесторів чи спонсорів про налагоджений фінансовий менеджмент станції.

Отже, для інвесторів важливими є три типи фінансових звітів: "чистий прибуток", "бухгалтерський баланс" і "рух готівки".

Фінансові звіти

  • покликані своєчасно інформувати керівництво про стан справ підприємства;

  • аналізувати те, що вже відбулося, і передбачати те, що має відбутися;

  • допомагають створити більш ефективну й економну картину для того, щоб інвестор міг прогнозувати, наскільки виробничий процес на станції контролюється вищою менеджерською ланкою, і яким чином залучатимуть інвестора до контролю.

Отже, разом із запуском комерційної діяльності станції, починає працювати ще одна функціональна особливість управління – контроль.

Другий етап: комерція і контроль

Організація радіостанції і початок її функціонування буде результативним лише тоді, коли ця діяльність буде контролюватися. Система контролю в радіомовленні є особливо важливою тоді, коли здійснюється комерційна діяльність.

Створення кімнати продажу реклами або рекламного відділу й підготовка перших угод на рекламу – основа першого виходу комерційної радіостанції в ефір. Комерційна діяльність і контроль цієї діяльності – це головні напрями стратегічного менеджменту на другому етапі створення радіостанції.

Уже після першого ефіру радіостанція має засвідчити правильність стратегії (щодо визначення цільової аудиторії, кількості рекламних замовлень, які з'являться в ефірі протягом перших днів, тижнів і місяців мовлення).

Комерційний директор має:

- здійснювати комерційну діяльність й контроль фінансового стану станції;

- планувати ефективні рекламні кампанії з урахуванням специфіки того чи іншого рекламодавця або програми, що ретранслюється центральною станцією;

- добре орієнтуватись у характері рекламодавця та аудиторії.

Вважається нормою, що за умов успішної праці комерційного директора, зарплату собі і колективу він забезпечує своєю діяльністю ("якщо нічого не продав, то й нічого не заробив").

Отже, на другому етапі створення станції, який характеризується виходом її в ефір, першими рекламними угодами й фінансовим контролем її діяльності, комерційний директор, як і інші співробітники колективу, мають отримати заробітну плату.

Завданням колективу станції на цьому етапі є чітке дотримання окремих пунктів бізнес-плану, серед яких найважливіші:

• забезпечення якісної трансляції радіопрограми;

• виявлення групи потенційних рекламодавців;

• організація комерційної, політичної та суспільної реклами;

• організація самореклами станції в інших ЗМІ, налагодження партнерських стосунків;

• вихід на самоокупність і повернення кредитів засновникам або кредиторам; отримання у власність засобів радіомовлення, студійного приміщення та студійних комплексів, висотних об'єктів і ліній зв'язку;

• організація додаткового розвитку підприємства.

Якщо на перших двох етапах становлення радіокомпанії перевага надається управлінню та комерції, то надалі, залежно від фінансової ситуації на підприємстві. суттєвим стане виробництво програмного продукту і його просування Етап первинного фінансового і кадрового становлення комерційної радіостанції як ділового підприємства переходить в етап просування радіоефіру, якому належить стимулювати подальші фінансові й ділові успіхи станції.