Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

"Соllеgе"("Студентське радіо")

Формат "College" зорієнтований на студентські містечка при освітніх закладах. Тому, аналізуючи соціально-демографічну характеристику слухачів радіостанцій цього формату, можна говорити тільки про студентську аудиторію, тобто про визначену кількість людей, яка мешкає на чітко визначеній території. Це справжнє студентське радіо, метою якого є організація навчального процесу в університеті, інституті або коледжі та, одночасно, забезпечення практичної діяльності студентів на виробництві (у радіоефірі). Отже, це радіо з навчально-практичним ухилом для підготовки майбутніх спеціалістів, і з програмним наповненням, яке моделює найпопулярніші для студентської аудиторії формати як музичні, так і розмовні. Тобто, увесь програмний мікс, який є основою формату "College", певною мірою відповідає формулі "студенти для студентів і про студентів" і, як правило, має досить зацікавлену аудиторію – від тих, хто навчається. і до тих. хто навчає.

"Children's"("Paдio для дітей")

Формат "Children's", безперечно, має своєрідну аудиторію, яка є найвимогливішою та найвдячнішою. Музика, вікторини, казки, історії, ігри, забавлянки, конкурси, в яких беруть участь і діти, і дорослі (актори, ведучі та ін.) – усе це задля того, щоб привабити юних слухачів до радіоприймача. У формату "Children's" є сильні конкуренти – телевізійні програми аналогічного формату й Інтернет з найрізноманітнішими можливостями впливу на дітей. Тому цілодобове мовлення для дітей, як правило, є фінансово затратним, оскільки підготовка програм цього формату потребує великого бюджету, який, зрештою, не скуповується. Але в блоковому мовленні, надто якщо радіостанція, наприклад формату "Variety", розвиває так зване "сімейне мовлення", програми дитячого радіо не лише прийнятні, а и необхідні.

"All Sport"("Увесь спорт")

Формат "спортивного радіомовлення" зорієнтований на чітку тематичну спеціалізацію станції, яка володіє всіма технічними і фінансовими можливостями для організації прямих трансляцій спортивних змагань, цілодобового відстежування спортивних подій, що відбуваються в багатьох країнах світу, налагодження сітки мовлення і верстки програм, які б поєднували спортивну інформацію й аналітику. Для радіостанції цього формату характерний весь жанровий арсенал сучасної журналістики, який відображає спортивну й навколо спортивну дійсність – інформаційні повідомлення (результати, переможці, дати змагань тощо), інтерв'ю з гравцями й тренерами, функціонерами; репортажі зі стадіонів, спортивних майданчиків; нариси про видатних діячів спорту й т. п "Спортивні" радіостанції запрошують досвідчених і відомих спортивних комен­таторів і оглядачів, які володіють усіма фаховими прийомами проведення радіотрансляцій та радіомостів. Спортивна тематика в засобах масової інформації може "приваблювати" рекламу й давати прибутки. Тому наскільки фінансово складно організувати комерційну станцію формату "All Sport", настільки просто прогнозувати її перспективну стабільність і рентабельність.

Сегментовані блокові й авторські спортивні програми можуть мати в ефірі спонсорську підтримку станцій інших форматів. Наприклад, випуски спортивних новин ("Новини спорту") є, як правило, обов'язковими блоковими програмами для радіостанції будь-якої форми власності та формату мовлення.