Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Створення колективу радіостанції

Однією з найважливіших організаційних дій на першому етапі є створення команди – колективу радіокомпанії, передбаченого для підготовки бізнес-плану.

Штатна посада – директор (президент), який переважно є засновником або входить до групи засновників станції. Директор визначає соціальну й фінансову політику радіокомпанії, а також призначає комерційного та технічного директорів.

Далі створюються три відділи: адміністративно-господарський, технічний і кімната продажу (sales-room).

До адміністративно-господарського відділу входять бухгалтер і секретар-референт, до технічного відділу – звукоінженер і звукорежисер, до кімнати продажу – менеджер з просування і маркетингу та менеджер з реклами. Рекламні агенти є, як правило, позаштатними співробітниками.

Усі ці посади утворюють три основні складові частини будь-якої комерційної радіостанції й характеризуються певними функціональними особливостями Отже, розподіл функцій між працівниками буде таким: до управління (планування, організація та контроль) входять директор (президент), комерційний і технічний директори; комерцією займаються комерційний директор, головний бухгалтер, менеджер з реклами, менеджер з просування і маркетингу, а також рекламні агенти; технічний стан радіокомпанії забезпечують технічний директор, звукоінженер і звукорежисер.

Управління та комерція – це основні складові "розкрутки" комерційної радіостанції.

Технічні деталі мовлення

Тривалість і умова ліцензії, діапазон хвиль, частота, потужність передавача, висота антени, її розташування й тип, розмір студії та її планування, список обладнання, яке належить станції – усі ці технічні деталі мають відповідати документам, затвердженим Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та відповідними установами й організаціями. До технічних деталей належать також карта місцевості, на якій діє станція, де показана амплітуда сигналу й розташування студії та передавача, а також план місцевості, який показує, яким чином сплановано офіси та студії.

Сьогодні технічне забезпечення й провадження радіомовлення є найрізноманітнішим, тому на самому початку створення радіоорганізації важливо визначитися з пріоритетами: які технології запроваджувати, як їх використовувати, як модернізувати. Проте слід пам’ятати, що технічні новинки – ще не показник якісної концепції мовлення. Останні технічні розробки не завжди надійні, їхня вартість і експлуатація інколи перекриває початкові уявлення інвесторів щодо самодостатнього технічного забезпечення станції. Тому питання економії завжди є суттєвим, коли йдеться про рівень оцінки інвесторами її менеджерського складу. Технічне забезпечення станції не варто оцінювати за вартістю. Основною характеристикою її технічного обладнання є надійність, оскільки, першим і найважливішим призначенням радіостанції є виробництво й передача програмного продукту через ефір.

Базові організаційні дії, проведені перед створенням бізнес-плану, і підготовка самого бізнес-плану як першого етапу планування діяльності ділового підприємства, завершуються державною реєстрацією радіоорганізації та ліцензуванням.

Державна реєстрація радіоорганізації та ліцензування

Етапи реєстрації та ліцензування у сфері радіомовлення є також важливим етапом, паралельно з цими діями важливо враховувати:

❖ Які інші радіостанції працюють у регіоні: їхні формати й можлива аудиторія, їхні доходи від реклами?

❖ Які додаткові станції почнуть роботу в цьому регіоні протягом наступних 3-5 років, якщо це вже відомо?

❖ Які інші найважливіші засоби масової інформації в регіоні працюють з рекламою (преса, телебачення, агентства)? Скільки кожен з них (приблизно) заробляє від розміщення реклами щороку?

❖ Які головні рекламодавці регіону? Хто вони та скільки на рік витрачають на рекламу?

❖ Які рекламні тарифи станції?

Далі в аналізі ринку вказуються механізми, за допомогою яких станція вивчала аудиторію (анкетний, телефонний, метод інтерв'ю тощо, тобто подається схема стартового маркетингового аналізу ринку), і зазначається можлива схема розвитку та випробовування нових форматів.

В аналізі ринку важливо підготувати плани навчання працівників (звукорежисерів, ді-джеїв, презентерів новин, менеджерів, стрингерів), які б відповідали постановці основного формату станції. І звичайно ж, розробити напрями самореклами станції (пізнавальний матеріал, атрибутика, плани щодо привернення уваги журналістів тощо).

Кожна станція в бізнес-плані має вказати - чим її діяльність буде корисною для суспільства, які політичні й громадські думки вона підтримуватиме.

У додатках до бізнес-плану подається графічна характеристика можливих реорганізацій станції. Це:

- графік штатно-творчого розгортання мережі мовлення;

- графік залучення сподіваних надходжень від рекламодавців;

- графік проведення будівельно-монтажних, налагоджувальних робіт і запуску устаткування;

- графік розгортання мережі (для регіональних проектів).

З перших днів ефіру комерційної станції невідкладно організовується відділ реклами або кімната продажу (sales-room) і "запускається" фінансовий механізм діяльності станції. Перші фінансові результати ефірної діяльності комерційної радіостанції позначаються в бізнес-плані в останньому розділі, який називається "Фінансові звіти".