Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

4. Вища нервова діяльність

Кора великих півкуль головного мозку і найближчі до неї підкіркові утворення є вищим відділом центральної нервової системи. Складні рефлекторні реакції, що здійснюються цим відділом, складають основу нервової діяльності тварин і спрямовані, передусім, на координацію взаємовідносин організму з навколишнім середовищем як єдиного цілого. Основним методом вивчення вищої нервової діяльності є метод умовних рефлексів. Виробляючи у тварин в лабораторних чи природних умовах умовні рефлекси, досліджуючи механізм їх вироблення і одночасно спостерігаючи за поведінкою тварин, можна вивчити основні закономірності роботи великих півкуль, фактори і мотиви, які визначають поведінку тварин, їх взаємовідносини в групах. Отримані знання дозволять правильно організувати утримання і експлуатацію тварин в умовах сільськогосподарського виробництва.

РОБОТА 4.1. ВИРОБЛЕННЯ УМОВНИХ РЕФЛЕКСІВ

Існують наступні загальні правила вироблення умовних рефлексів, незалежно від конкретно використаної методики:

а) спочатку дія умовного подразника, а потім безумовного;

б) умовний подразник за силою має бути оптимальним, повинен викликати орієнтувальну реакцію;

в) тварина має бути клінічно здоровою, центри рефлекторної дуги повинні знаходитись в тонусі;

г) під час утворення рефлексу тварину необхідно оберігати від впливу сторонніх подразників.

Мета роботи. 1. В умовах фізіологічної лабораторії виробити у собаки рухово-харчовий умовний рефлекс “біг до годівниці”. 2. Виробити у людини захисний умовний рефлекс.

Матеріали і обладнання. Дослідна тварина (собака), корм (молоко, м’ясо), ручний і електричний дзвоники, індукційна котушка, випрямляч, контактні електроди.

Хід роботи

Вироблення рухово-харчового умовного рефлексу у собаки

Перед дослідом протягом 8–10 годин собаку витримують на голодній дієті. Для вироблення рухово-харчового умовного рефлексу застосовують два подразники: індиферентний (ручний дзвінок) і безумовний (корм). Спочатку дзвонять ручним дзвінком, а через 2–3 с після цього собаці дають корм у певному місці приміщення. Такі комбінації повторюють до тих пір, поки тварина почне бігати до годівниці на один лише звук дзвінка. Це і буде свідченням того, що в неї виробився рухово-харчовий умовний рефлекс “біг до годівниці”.

Вироблення рухово-захисного умовного рефлексу у людини

Дослід проводять на людях, які виявили бажання. Для проведення досліду людина сідає спиною до експериментатора і кладе вказівний і середній пальці на пластинчасті електроди, які з'єднані з індукційною котушкою. Експериментатор знаходить таку силу індукційного струму, яка б викликала реакцію відсмикування руки від електродів. Індиферентний подразник (звучання електричного дзвінка) застосовують раніше на 2–3 с від замикання ланцюга електричного струму. Так повторюють декілька разів до тих пір, поки виробиться умовний рефлекс на звучання електричного дзвінка. Замальовують схеми рефлекторної дуги умовного і безумовного рефлексів.

Контрольні питання

1. Умовний рефлекс як форма прояву вищої нервової діяльності.

2. Які умови необхідні для вироблення умовних рефлексів?

3. Класифікація умовних рефлексів.

4. Рефлекторна дуга умовного рефлексу.

5. Практичне значення вчення І. П. Павлова про умовні рефлекси для тваринництва.

РОБОТА 4.2. ГАЛЬМУВАННЯ УМОВНИХ РЕФЛЕКСІВ

Умовні рефлекси легко піддаютъся гальмуванню за дії різних сторонніх подразників. Це пояснюється тим, що будь-який новий подразник зумовлює у тварини або людини орієнтовний рефлекс, який гальмує умовну реакцію.

Розрізняють декілька видів гальмування в корі головного мозку:

а) зовнішнє (безумовне) і запорогове гальмування, яке є різновидністю зовнішнього гальмування;

б) внутрішнє (умовне) гальмування, яке поділяється на диференційоване, запізнювальне, умовне гальмо і згасаюче гальмування.

Мета роботи. В дослідах, проведених на собаках, простежити за різними видами гальмувань умовно-рефлекторної діяльності кори головного мозку.

Матеріали і обладнання. Тварина із штучним рухово-харчовим умовним рефлексом (біг до годівниці на звучання ручного дзвінка), корм, годівниця, електричний і ручний дзвінки.