Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Хід роботи

Визначення кров’яного тиску у людини за М.С. Коротковим

На плече досліджуваного закріплюють манжетку сфігмоманометра і нагнітають в неї повітря до зникнення пульсу плечової артерії. Під час випускання повітря із манжетки за допомогою гвинтового крана з’являється звук (тук-тук), який добре прослуховується за допомогою фонендоскопа в плечовій артерії, в ділянці ліктьового згину. Це відповідає максимальному систолічному кров'яному тиску, який визначається за шкалою манометра. Потім продовжують випускати повітря із манжетки. Звук пульсації артерії спочатку підсилюється, а потім зникає. Момент зникнення звуку відповідає мінімальному (діастолічному) кров'яному тиску, величина якого визначається за шкалою манометра.

Визначення кров’яного тиску у тварин

У коней і дорослої ВРХ вимірюють кров’яний тиск на хвостовій артерії, у овець і телят до одного року – на серединній артерії, у свиней – на артерії сафена. Тварину фіксують в станку, накладають манжетку і закріплюють її двома ремінцями. З’єднують всі частини флебоосцилометра між собою і балоном, нагнітають в систему повітря до 180–200 мм. рт. ст. Гвинт регулятора осциляції повертають вправо для того, щоб спирт у правому коліні осцилометра піднявся на 3–5 см вище, ніж в лівому. Створюється різниця тиску в осцилометричній трубці, яка дозволяє спостерігати пульсації різної сили. Відкривають зажим і поступово випускають повітря із системи так, щоб рівень спирту не змінювався. При цьому спостерігають за правим коліном ртутного манометра і осцилометра. За появи коливань спирту більше, ніж на 1 мм, відмічають висоту ртутного стовпчика, який показує максимальний систолічний тиск. Подальше випускання повітря супроводжується підсиленням коливань. В момент найбільших коливань визначають середній артеріальний тиск. Поступово величина осциляцій зменшується і, нарешті, різко обривається. В цей час за шкалою манометра визначають мінімальний тиск.

Контрольні питання

1. Що таке кров’яний тиск, в яких одиницях він вимірюється і чим обумовлюється?

2. Методи визначення кров’яного тиску.

3. Величина кров’яного тиску в аорті, артеріях, капілярах і венах.

4. Як визначається кров’яний тиск під впливом фізичного навантаження?

5. Регуляція кров’яного тиску.

Робота 8.8. Спостереження руху крові під мікроскопом

Тільки в капілярах здійснюється перехід кисню та поживних речовин із крові в тканини. Із тканин в кров по капілярах надходять продукти розпаду, які утворюються в процесі обміну речовин. Величина просвіту судин змінюється під впливом різних нервових і гуморальних факторів. У разі звуження судин швидкість руху крові збільшується, а за їх розширення – зменшується. Рух крові по дрібних судинах (капілярах, артеріолах, венулах) зручно спостерігати в прозорих перетинках жаби (плавальній перетинці), брижейці, язиці, легенях.

Мета роботи:

1) спостереження капілярного кровотоку в різних органах жаби;

2) визначення швидкості руху крові в капілярах.

Матеріали і обладнання: жаба, мікроскоп, дерев’яна дощечка з овальним отвором, ножиці, пінцет, шпильки, 1%-ний NаСl, ефір.