Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Хід роботи

Підбирають три однаково пігментовані жаби. Першій жабі в спинний лімфатичний мішок вводять 0,5 мл адреналіну, другій – 0,5 мл пітуїтріну, а третю залишають для контролю. Кожну жабу поміщають в окрему банку. Через 10 хвилин починають спостерігати за змінами пігментації шкіряного покриву першої жаби. Через 30–40 хвилин спостерігають за змінами пігментації шкіряного покриву другої жаби і порівнюють з контролем.

Контрольні питання

1. Механізм зміни пігментації покриву шкіри жаби під впливом адреналіну і пітуїтріну.

2. Що являє собою пітуїтрін? Механізм його дії.

3. Місце утворення меланоформного гормону і механізм його дії.

Робота 12.3. Вплив інсуліну на рівень цукру в крові

Мета роботи: спостереження за змінами у тварини під час введення підвищених доз інсуліну.

Матеріали і обладнання: чотири мишки, інсулін, фізіологічний розчин, шприці, голки.

Хід роботи

Трьом мишкам підшкірно ввести інсулін з розрахунку на 10 г маси:

№ 1 – 0,1 ОД, № 2 – 0,5 ОД, № 3 – 1 ОД. Четвертій мишці (контрольній) ввести 0,5 мл фізрозчину. Записати час введення інсуліну. Спостерігати за поведінкою мишок. У разі появи гіпоглікемічного шоку, ввести в перитоніум 0,25–0,5 мл 20%-ного розчину глюкози, записати час її введення та час закінчення стану гіпоглікемічного шоку.

Контрольні питання

1. Яка залоза секретує інсулін?

2. Яким чином інсулін впливає на рівень глюкози в крові?

3. Що таке гіперглікемія і глюкозурія?

Робота 12.4. Вплив жіночих статевих гормонів на виділення сперматозоїдів у самців жаб

У сироватці крові та сечі вагітних тварин є значна кількість гормонів, які секретуються плацентою: прогестерон, хоріональний гонадотропін та ін. Введення самцям жаб сироватки крові або сечі вагітних викликає посилення сперматогенезу і виділення сперматозоїдів у клоаку. Цей тест інколи використовують для діагностики вагітності жінок.

Мета роботи. Встановити наявність впливу жіночих статевих гормонів на виділення сперматозоїдів у жаб-самців.

Матеріали і обладнання: жаба-самець, сироватка крові вагітних тварин (кобили, корови, свині), шприц, пастерівська піпетка, фізіологічний розчин, предметне і покривне скло, мікроскоп.

Хід роботи

У вагітної самки беруть кров у пробірку і отримують сироватку крові згідно з методикою, описаною в роботі 7.1.

У жаби-самця пастерівською піпеткою беруть із клоаки вміст, наносять на предметне скло, покривають покривним склом, і під малим збільшенням мікроскопа перевіряють на відсутність сперматозоїдів. Потім шприцом вводять самцю в ділянці спини 3–5 мл сироватки крові. Через 30–60 хвилин після ін’єкції у жаби з клоаки піпеткою беруть вміст, наносять його на предметне скло, покривають покривним склом і під мікроскопом визначають наявність сперміїв, їх кількість і рухливість.

Контрольні питання

1. Естрогени та їх фізіологічне значення.

2. Гонадотропні гормони, їх дія і місце утворення.

3. Роль прогестерону.

Робота 12.5. Вплив естрогенів на статеву функцію тварин

Естрогенні гормони (естрадіол, естрон, естріол) впливають на розвиток вторинних статевих ознак самок і зумовлюють розростання слизової оболонки піхви, рогів матки, яйцепроводів, посилюють скорочення м’язів і яйцепроводів. Свою дію естрогени проявляють і на ізольовану матку. Поряд з цим, естрогени мають і загальну дію на організм тварини, змінюють її інстинкти, поведінку щодо осіб іншої статі.

Мета роботи. У дослідах на білих мишах вивчити вплив статевих гормонів на перебіг статевого циклу.

Матеріали і обладнання: інфантильна або кастрована мишка, сеча або сироватка крові вагітної тварини, шприц з голкою, предметне скло, фізіологічний розчин, піпетка, спиртівка, розчин метиленової сині, мікроскоп.