Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Хід роботи

Накладання шлункової фістули у собаки за В. А. Басовим

За добу до операції тварині не дають корму. Перед операцією підшкірно вводять 2,5%-ний розчин аміназину в дозі 1,01,5 мл на 10 кг живої ваги. Через 2030 хв собаку фіксують на операційному столику на спині. Операційне поле голять та дезінфікують розчином йоду. По білій лінії черевної стінки роблять розріз довжиною 56 см. Виймають шлунок. На середині передньої стінки шлунка, ближче до великої кривизни, накладають кисетний шов, захоплюючи ним серозний та м’язовий шари. Зовні від кисетного шва, на відстані 2 см, накладають 2 підтримуючі шви, один поряд з другим. У середині кисетного шва скальпелем розрізають стінку шлунка. Через розріз у порожнину шлунка вводять фістульну трубку. Краї рани завертають всередину, кисетний шов затягують і зав’язують хірургічним вузлом. Шлунок знову поміщають в черевну порожнину, а фістульну трубку біля кисетного шва покривають сальником. Зовнішній кінець трубки через отвір рани виводять на поверхню черевної стінки біля переднього краю рани. Підтримуючі шви пропускаємо через черевну стінку. На операційну рану пошарово накладають вузлові шви. Під підтримуючі шви підкладають марлеві валики і зав’язують ці шви. Рану закривають колоїдною пов’язкою. Підтримуючі шви знімають на третю добу, а шкіряні – через 7 днів після операції.

Операція ізольованого шлуночка у поросяти за І.П.Павловим

За добу до операції тварину витримують голодною. Фіксують на операційному столику черевом вверх. Для наркозу у вушну вену вводять 10%-ний розчин гексеналу з розрахунку

0,05 г на 1 кг маси тіла.

Після обробки операційного поля роблять розріз черевної стінки по білій лінії, довжиною 10–12 см. Виймають шлунок і ближче до великої кривизни, на ділянці передбаченого ізольованого шлунка, накладають два кишкових затискувачі. Перев’язують великі судини і розрізають обидві стінки шлунка в напрямку від його пілоричної частини до кардіальної, не доходячи до неї 4–6 см. Тампоном, змоченим розчином 0,3%-ної соляної кислоти, протирають слизову оболонку ізольованого клаптика. Згортають його марлевою салфеткою, змоченою фізіологічним розчином. У місці з’єднання ізольованого клаптика з шлунком перерізають і видаляють слизову оболонку, оголюючи ділянку підслизової шириною 1,5–2 см. Накладають три кисетних шви, щоб запобігти проходженню корму з великого шлунка в маленький. Безперервним швом зашивають слизову оболонку великого шлунка, а потім маленького так, щоб краї завернулись всередину. Другий поверх швів накладають на серозний та м’язовий шари. Знімають кишкові жоми. На вільному кінці маленького шлуночка залишають отвір для введення фістульної трубки й фіксують кисетним швом. Ранову поверхню шлунків покривають сальником і опускають в черевну порожнину так, щоб кінець фістульної трубки знаходився на зовнішній поверхні черевної стінки. Розріз черевної стінки зашивають трьома поверхами вузлових швів. На сьомий день шкіряні шви знімають. Після операції тварину 10 днів витримують на особливій дієті.

Контрольні питання

1. Що таке фістула?

2. Хто і коли вперше запропонував фістулу шлунка?

3. Ким вперше розроблені фістульні методики для дослідження різних відділів травного каналу?

4. Які переваги фістульного методу в порівнянні з гострими дослідами?

5. У чому полягають переваги та недоліки шлункової фістули за В.А. Басовим?

6. Чим відрізняється ізольований шлунок за І.П. Павловим від шлуночка за Гайденгайном?

РОБОТА 6.4. СЕКРЕЦІЯ ШЛУНКОВОГО СОКУ

Для вивчення закономірностей соковиділення на різні види корму та для отримання чистого шлункового соку без домішків слини і кормових речовин використовують тварин з ізольованими шлуночками.

Секреція шлункового соку проходить у дві фази.

Перша фаза – складнорефлекторна, під час якої шлунковий сік виділяється в результаті подразнення рецепторів ротової порожнини під час прийому корму, а також за сприймання запаху корму, його виду. Фаза продовжується 0,5–1,5 год.

Друга фаза – нейрогуморальна. Вона обумовлена впливом екстрактивних речовин корму та продуктів його розщеплення, які всмоктались в кров. Тривалість цієї фази 46 год.

Мета роботи 1) прослідкувати за секрецією соку в ізольованому шлуночку під час годівлі поросяти за І.П. Павловим; 2) визначити реакцію шлункового соку; 3) визначити роль механорецепторів у секреції шлункового соку.

Матеріали і обладнання. Порося з ізольованим шлуночком за І.П. Павловим, або собака з фістулою шлунка за В.А. Басовим, станок, стакан для збирання шлункового соку, мірний циліндр або градуйована пробірка, 5-хвилинний пісковий годинник, лакмусовий папір, корм.