Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Робота 2.4. Види м’язових скорочень

В умовах експерименту скелетний м’яз на поодиноке подразнення відповідає поодиноким скороченням. Однак в організмі поодинокі м'язові скорочення властиві тільки м’язу третьої повіки і серцевому м’язу, який скорочується у відповідь на поодинокі імпульси, що надходять із синусного вузла.

Скелетні м’язи в організмі людини і тварини залежно від частоти імпульсів, що надходять із центральної нервової системи, скорочуються за принципом гладкого та зубчастого тетанусу.

Мета роботи. Спостереження та запис на кімографі поодиноких м’язових скорочень, зубчастого (неповного) та гладкого (повного) тетанусу.

Матеріали і обладнання. Жаба, набір інструментів, універсальний штатив, міограф. кімограф, установка для подразнення електричним струмом, електрокамертон, ізотонічний розчин NаСl, електромагнітний лічильник часу.

Хід роботи

Поодиноке м’язове скорочення

На універсальному штативі закріплюємо міограф з литковим м’язом, а під ним – електромагнітний лічильник часу та електрокамертон, які підключаємо до первинної мережі. У верхній і нижній кінці литкового м’яза вводимо електроди від індукційного апарата, до важільця міографа підвішуємо вантаж – до 10 г. Пера всіх приладів знаходяться на поверхні кімографа на одному рівні по вертикалі. Установлюємо порогову силу подразника, а потім струм підсилюємо до отримання оптимального скорочення м’яза, яке фіксується на барабані кімографа. Визначаємо час латентного періоду, період скорочення та розслаблення поодинокого м’язового скорочення.

Тетанічне скорочення

1. Зубчастий, або неповний тетанус

Для запису тетанічних скорочень використовуємо ту ж саму установку, але без електрокамертона чи електромагнітного лічильника часу.

У первинну мережу включаємо переривач, який працює з частотою 10–16 разів на секунду. Скорочення м’яза записуємо на кімографі, який повільно обертається.

2. Гладкий, або повний тетанус

Дослід проводимо на тому ж м’язі, але переривач працює частіше – 20 разів на секунду. Скорочення м’яза записують на кімографі. Замальовуємо схеми та міограми скорочень, записуємо висновки.

Контрольні питання.

1. Аналіз кривої поодинокого скорочення м’яза.

2. Що таке латентний період і як визначити його величину?

3. Види м’язових скорочень та методи їх отримання.

4. Теорії, що пояснюють механізм м’язового скорочення.

5. Контрактура м’яза та умови її виникнення.

6. Механізм м’язового скорочення.

Робота 2.5. Еластичність і пластичність м’язової тканини

Еластичність, або пружність – здатність м’яза повертатися до висхідної довжини після усунення деформуючої сили. У скелетних та гладеньких м’язів ця властивість виражена різною мірою. Пластичність – це здатність зберігати надану м’язу форму. Вона по-різному проявляється у різних м’язах. Це обумовлено наявністю різної кількості еластичних і пластичних волокон у поперековосмугастих та гладеньких м’язових тканинах. У м’язів з різною пластичністю чи еластичністю ми спостерігаємо неоднакову реакцію, якщо м'яз розтягнути, а потім вантаж зняти. Пластичність має велике значення в діяльності порожнинних органів (шлунка, сечового і жовчного міхура, матки та ін.).

Мета роботи. Показати наявність еластичності і пластичності скелетних і гладеньких м'язів під впливом дії різного за масою вантажу.

Матеріали і обладнання. Жаба, набір інструментів, міограф, кімограф, набір вантажів, індукційний апарат.